Ο εκδοτικός οίκος και το βιβλιοπωλείο μας θα παραμείνουν κλειστά από τη Μεγάλη Παρασκευή έως και την Τρίτη 7 Μαΐου. Σας ευχαριστούμε και σας ευχόμαστε καλό Πάσχα!

Η συγγραφέας απαντάει στο ερωτηματολόγιο του Κέδρου

- Αν κάποιος δεν είχε διαβάσει ποτέ λογοτεχνία, ποιο βιβλίο θα του προτείνατε για να αρχίσει, ώστε να την αγαπήσει;
Σίγουρα δεν θα του πρότεινα κάτι πολύ βαρύ. Εξαρτάται οπωσδήποτε από το φύλο και την ηλικία. Εγώ πάντως ξεκίνησα με «το καπλάνι της βιτρίνας» και το υπέροχο «Ο γλάρος Ιωνάθαν», ενώ συνέχισα με το «Ένα παιδί μετράει τ’άστρα». Στην ουσία δεν έχει σημασία με τι θα ξεκινήσεις, αρκεί να κάνεις την αρχή εισπνέοντας τη γλυκόξινη ευωδιά του κάθε βιβλίου.

- Ποια θεωρείτε τη μεγαλύτερη αρετή σε έναν άνθρωπο;
Θα έλεγα η ανθρωπιά και η συμπόνοια, αρετές που δυστυχώς έχουν εκλείψει στις μέρες μας, παρόλο που τις έχουμε ανάγκη περισσότερο από ποτέ.

- Ποιος είναι ο αγαπημένος σας ήρωας από τη λογοτεχνία καιποιος ο πιο μισητός;
Ξεκινώντας από τους μισητούς ήρωες επειδή μου άφησαν πιο έντονη γεύση θα πω τον Ιάσωνα στη Μήδεια του  Ευρυπίδη, τον Ιππόλυτο από τον Ηλίθιο του Ντοστογιέφσκι, την Νταίζη από τον Υπέροχο Γκάτσμπυ, ο γερο-Λαδάς και ο παπά-Γρηγόρης από το«OΧριστός ξανασταυρώνεται», ο ζητιάνος του Καρκαβίτσα. Αγαπημένοι μου είναι ο Φράτε Λεόνε από τον Φτωχούλη του Θεού, ο «Μελιτζάνας» από το «Οδός Αβύσσου αριθμός 0», Ζαν-Μπατίστ-Κλαμάνς από την «Πτώση» τουCamus, η Κλάρα Ρέγιες από το «Κλάρα στο μισοσκόταδο», ο Νικήτας Δροσάκης από τα «Ματωμένα χώματα», ο Ιβάν από τους αδελφούς Καραμαζώφ.

- Ποιον συγγραφέα έχετε ερωτευτεί μέσα από το έργο του;
Μεγάλωσα διαβάζοντας  Ζωρζ Σαρρή κι έπειτα ανακάλυψα τον Λουντέμη και τον Καζαντζάκη. Πολύ αργότερα λάτρεψα τον Πανσέληνο, τον Ζουργό, τη Ζατέλη, την μοναδική Φακίνου, τον Αλεξάκη, τον Αλ. Σταμάτη. Σε διαφορετικό είδος τελείως, απόλαυσα το ύφος του Δημ. Μαμαλούκα και του Γιώργου Γλυκοφρύδη αλλά και τον εκλεκτό και χαρισματικό Δημ. Σωτάκη. Από τους ξένους λογοτέχνες, δηλώνω ευθαρσώς μαγεμένη με την Μάργκαρετ Άτγουντ, την Ναντίν Γκόρντιμερ, την Ντόρις Λέσινγκ, τον Τζακ Κέρουακ. Για να απαντήσω όμως επιτέλους στην ερώτηση, κεραυνοβόλα ερωτεύτηκα μόνο τον Καζαντζάκη.

- Την ώρα που γράφετε, κάποιος σας παρακολουθεί εν αγνοία σας. Τι βλέπει; (που βρίσκεστε, τι φοράτε, τι μουσική ακούτε, αν πίνετε και τι)
Συνήθως βρίσκομαι στο «καταφύγιό» μου, έτσι το ονομάζω. Είναι η μικρή σοφίτα του σπιτιού μου, γεμάτη από βιβλία, σημειώσεις, κοκκαλάκια για τα μαλλιά και σοκολάτες. Φοράω μια απλη φόρμα γυμναστικής, φτιάχνω ένα μαύρο τσάι και πολλά τραγανά κουλουράκια κι αρχίζω το γράψιμο. Μουσική δεν ακούω ποτέ γιατί με εμποδίζει να συγκεντρωθώ.

- Πού θα θέλατε να βρίσκεστε αυτή τη στιγμή;
Ακριβώς εδώ πού βρίσκομαι! Αν όμως με πιάσει μια άξαφνη επιθυμία να δραπετεύσω, θα πλεύσω προς Αλόννησο μεριά.

- Τι σημαίνει «αισθητική»;
Κοιτάζοντας κάτι που οι περισσότεροι χαρακτηρίζουν ως «ωραίο» προσπαθείς να ανιχνεύσεις κατά πόσοαγγίζει και τις δικές σου χορδές.

- Ο Ντοστογιέφσκι στον Ηλίθιο είπε ότι η ομορφιά θα σώσει τον κόσμο. Εσείς τι πιστεύετε ότι θα τον σώσει;
Νομίζω πως αυτό που ήθελε να τονίσει ο Ντοστογιέφσκι στο έργο του είναι πως εμείς οι άνθρωποι αντιδρούμε καλύτερα στην ομορφιά και είμαστε περισσότερο αλληλέγγυοι  σε κάποιον που τον έχει ευνοήσει η φύση με κάλλος. Είναι βέβαιο πως η ομορφιά μας ευφραίνει και μας τονώνει το ηθικό ειδικά σε δύσκολους καιρούς, ωστόσο δεν έχω ιδέα αν θα μπορούσε δυνητικά να σώσει τον κόσμο. Μακάρι! Θα πόνταρα περισσότερο στην ανθρωπιά και στην αλληλεγγύη.

- Ποιο είναι το συναίσθημα όταν γράφετε την τελευταία λέξη;
Νιώθω χαρούμενη που επιτέλους ολοκληρώθηκε ένα έργο στο οποίο αφοσιώθηκα με όλη μου την καρδιά για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα και ανυπόμονη να ξεκινήσω το επόμενο ταξίδι μου, να βρω τους νέους ενοίκους της σκέψης και των φαντασιώσεών μου.

- Δώστε μας έναν ορισμό της ευτυχίας και της δυστυχίας.
Ο Καζαντζάκης στην Ασκητική του είχε πει το εξής: «Τι θα πει ευτυχία; Να ζεις όλες τις δυστυχίες». Προσωπικά, δεν μπορώ να δώσω κάποιον ορισμό γι’αυτές τις δύο έννοιες καθώς συνδέονται άρρηκτα συμπληρώνοντας η μία την άλλη. Πιστεύω πάντως πως η δυστυχία μπορεί να σου προσφέρειαρκετά πράγματα αν την δεις από τη σωστή οπτική γωνία. Είναι η απαραίτητη δίοδος προκειμένου να φτάσουμε ευγνώμονες στην πολυπόθητη ευτυχία.

- Ποια απόλαυση σας αποσπά το χρόνο από τη συγγραφή;
Οι μοναδικές απολαύσεις που μπορούν πολύ εύκολα να με παρασύρουν μακριά από τη συγγραφή είναι οι ώρες που περνάω με την όμορφη οικογένειά μου, καθώς και ώρες που αφιερώνω στο αγαπημένο μου άθλημα, την ταϋλανδέζικη πυγμαχία. Και φυσικά το διάβασμα που διεκδικεί σημαντικό κομμάτι του χρόνου μου.

- Περιγράψτε μας τον εαυτό σας με 5 λέξεις.
Επίμονη, ευαίσθητη, παραπονιάρα, κωμικός, φοβιτσιάρα.

- Τι σας εκνευρίζει περισσότερο στους ανθρώπους;
Κάποτε με εκνεύριζαν πολλά. Από τότε όμως που έπαψα να περιμένω συγκεκριμένες συμπεριφορές και αντιδράσεις από τους γύρω μου, νιώθω περισσότερο ήρεμη και άρα χαρούμενη.

- Ποια συμβουλή θα δίνατε σε κάποιον που θέλει να γίνει συγγραφέας;
Γράφε και διάβαζε! Διάβαζε και γράφε! Ν’αγαπάς και να πιστεύεις σ’ αυτό που κάνεις χωρίς να χάνεις το θάρρος σου από τα εμπόδια που θα βρεις.


Η Ιφιγένεια-Ειρήνη Τέκου γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε γαλλική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη διοίκηση επιχειρήσεων. Έχει εργαστεί σε πολυεθνικές εταιρίες ως διοικητική υπάλληλος, ενώ παράλληλα παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα σε παιδιά. Το Μνήμες χαμένες στην άμμο είναι το πρώτο της μυθιστόρημα.



Επιστροφή