Οι Εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ ιδρύθηκαν το 1954 από το Νίκο και τη Νανά Καλλιανέση.

O εκδοτικός οίκος αποτέλεσε από την ίδρυσή του πόλο έλξης για τους μεγάλους προοδευτικούς συγγραφείς της εποχής, όπως ο Γιάννης Ρίτσος, ο Κώστας Βάρναλης, ο Στρατής Τσίρκας, η Μέλπω Αξιώτη, ο Αντρέας Φραγκιάς, ο Γιώργος Ιωάννου, ο Τάσος Λειβαδίτης, o Άρης Αλεξάνδρου, ο Στρατής Δούκας και πολλοί άλλοι. 

Από τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας του, ο ΚΕΔΡΟΣ καθιερώθηκε ως ένας δυναμικά εξελισσόμενος πνευματικός οργανισμός. Επέκτεινε τη θέση του στο χώρο της ελληνικής λογοτεχνίας με συγγραφείς όπως η Διδώ Σωτηρίου, ο Μένης Κουμανταρέας, η Μάρω Δούκα, ο Ιάκωβος Καμπανέλλης, ο Αλέξανδρος Κοτζιάς, ο Γιώργος Χειμωνάς, ο Νίκος Θέμελης, ο Μίλτος Σαχτούρης, ο Γιάννης Βαρβέρης, ο Σπύρος Πλασκοβίτης, ο Μάριος Χάκκας.

Παράλληλα δραστηριοποιήθηκε στο παιδικό βιβλίο, αποκτώντας σημαντική θέση και στην παιδική λογοτεχνία με τα βιβλία της Σοφίας Ζαραμπούκα, του Ευγένιου Τριβιζά, της Κίρας Σίνου, του Αλέξη Κυριτσόπουλου, της Ευγενίας Φακίνου, της Μαρούλας Κλιάφα, της Ζωής Βαλάση και πολλών άλλων.

Από το 1985 νέοι ιδιοκτήτες είναι ο Ευάγγελος Παπαθανασόπουλος και η Κάτια Λεμπέση, οι οποίοι επέκτειναν το εκδοτικό πρόγραμμα του οίκου με νέες σειρές και συγγραφείς σύγχρονης ελληνικής και ξένης λογοτεχνίας.

Σήμερα οι Εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ συνεχίζουν την εκδοτική τους δραστηριότητα έχοντας δύο βασικούς στόχους: να φέρουν κοντά στους νέους αναγνώστες τους κλασικούς συγγραφείς του δυναμικού τους, που αποτελούν και τη λογοτεχνική ιστορία αυτού του τόπου, και να αναδείξουν τις σύγχρονες συγγραφικές πένες που θα αποτελέσουν τους σπουδαίους συγγραφείς του Αύριο.