Εκδόσεις Κέδρος | podcasts

 

 

Επεισόδιο #1 (29/7/2020)
Σε αυτό το podcast η Αθηνά Βογιατζόγλου, καθηγήτρια Νεοελληνικής Λογοτεχνίας (Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων), σε μια εκ βαθέων εξομολόγηση στον Δημήτρη Πλάντζο, αρχαιολόγο (Πανεπιστήμιο Αθηνών), αποκαλύπτει τη βιωματική της σχέση με τη συγγραφική τέχνη, με αφορμή την ποιητική συλλογή "Ερωτοπαίγνια" (Εκδόσεις Κέδρος, 2019).

Ακούστε το podcast εδώ

Δείτε περισσότερα για τη συγγραφέα και το βιβλίο εδώ

 

Επεισόδιο #2 (30/7/2020)

Σε αυτό το podcast η ιστορικός Μαρία Σαμπατακάκη συνομιλεί με τον ιστορικό-ερευνητή Γιάννη Φίλανδρο για το πώς συνέλεξε το υλικό των ιστοριών που φιλοξενούνται στο βιβλίο της, πώς αντιμετώπισε την αμηχανία των "κομπάρσων" - πρωταγωνιστών όσον αφορά τη δημοσιοποίηση στιγμών της προσωπικής τους ζωής, και για την αξία της ιστορίας των συναισθημάτων απλών ανθρώπων.

Ακούστε το podcast εδώ
 
Δείτε περισσότερα για τη συγγραφέα και το βιβλίο εδώ 

 

Επεισόδιο #3 (17/9/2020)

Σε αυτό το podcast η φιλόλογος - βιβλιοκριτικός Ανθούλα Δανιήλ και ο βραβευμένος ποιητής Γιώργος Βέης συζητούν, με αφορμή το βιβλίο του ΕΚΕΙ. Μαρτυρίες από το Βιετνάμ, την Ινδονησία, την Ιαπωνία, την Κίνα, το Καμερούν, τη Γερμανία, για τη σχέση του δημιουργού-τεχνίτη του λόγου με τις λέξεις και τον Άλλο, τον αναγνώστη, και ειδικότερα φωτίζουν πώς ο συγγραφέας θεάται τον κόσμο γύρω του, πώς η αφήγηση συναντά τα είδωλά της σε αυτό, πώς το τοπίο μεταστοιχειώνεται σε μια νέα πατρίδα της γραφής.  

Ακούστε το podcast εδώ
 
Δείτε περισσότερα για τον συγγραφέα και το βιβλίο εδώ 

  

Επεισόδιο #4 (21/10/2020)

Σε αυτό το podcast η ποιήτρια - μεταφράστρια Κατερίνα Ηλιοπούλου και η ποιήτρια - καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Αθηνά Βογιατζόγλου συνομιλούν για την ποίηση και την ποιητική του κορυφαίου Αμερικάνου ποιητή Walt Whitman, διακόσια χρόνια από τη γέννησή του. Ειδικότερα στέκονται στη διαχρονική αξία των στίχων του, που ξεπερνούν εποχές, τόπους και δοκιμάζουν τα στερεότυπα και τα όρια της σκέψης μας. Τέλος παρακολουθούμε τον τρόπο που το μεταφραστικό δίδυμο (Ελένη Ηλιοπούλου & Κατερίνα Ηλιοπούλου) εργάστηκε και αναμετρήθηκε με τα Φύλλα Χλόης

Ακούστε το podcast εδώ

Δείτε περισσότερα για τον συγγραφέα και το βιβλίο εδώ 

 

Επεισόδιο #5 (26/3/2020)

Σε αυτό το vidcast ο συγγραφέας Δημήτρης Σωτάκης και η Επίκουρος καθηγήτρια Νεοελληνικής Λογοτεχνίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης Σοφία Ιακωβίδου συνομιλούν, με αφορμή το τελευταίο έργο του συγγραφέα «Ο μεγάλος υπηρέτης», για την εξέλιξη της συγγραφικής φωνής του δημιουργού, το πώς βλέπει τον ρόλο της λογοτεχνίας στη ζωή του αναγνώστη, την προτίμησή του στα «παράδοξα» θέματα, τη σχέση του υποκειμένου με τον Άλλο και το σύνολο αλλά και το προσδόκιμο της ευτυχίας στη ζωή και στην τέχνη…

Παρακολουθήστε το vidcast εδώ

Δείτε περισσότερα για τον συγγραφέα και το βιβλίο εδώ 

 

Επεισόδιο #6 (4/1/2022)

Σε αυτό το podcast η ποιήτρια Τασούλα Καραγεωργίου και η Δρ. Νεοελληνικής φιλολογίας-συγγραφέας-ερευνήτρια Ασπασία Γκιόκα συνομιλούν για την πρόσφατη ποιητική συλλογή της πρώτης Τα πήλινα ποιήματα («Η πήλινη χορεύτρια» | ΒΡΑΒΕΙΟ ΛΑΜΠΡΟΥ ΠΟΡΦΥΡΑ 2020 ΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΑΘΗΝΩΝ), την εξέλιξη της συγγραφικής φωνής της δημιουργού, το πώς η τελευταία βλέπει τον ρόλο της ποίησης στο σύγχρονο πολιτισμικό πεδίο, τη σχέση της με τους μύθους και με τη γλωσσική μας παράδοση, φωτίζοντας πώς η ποίηση μπορεί να διασώσει τις λέξεις…

Ακούστε το podcast εδώ 

Δείτε περισσότερα για τη συγγραφέα και το βιβλίο εδώ  

 

Επεισόδιο #7 (3/3/2022)

Σε αυτό το podcast ο Βασίλης Αλεξίου, Αναπληρωτής καθηγητής Θεωρίας της Λογοτεχνίας στο Παιδαγωγικό τμήμα του ΑΠΘ, φωτίζει το ποιητικό σύμπαν του Κώστα Βάρναλη, και μοιράζεται μαζί μας στιγμές της μακροχρόνιας σχέσης του με καταξιωμένους ‘βαρναλιστές’, όπως ο Γιάννης Δάλλας. Τέλος, υπογραμμίζοντας τις σημαντικότερες όψεις του έργου του ποιητή, απαντά στο ερώτημα «Είναι ο Βάρναλης παρωχημένος;»

Ακούστε το podcast εδώ  

Δείτε περισσότερα για τον ποιητή Κώστα Βάρναλη και τα βιβλία του εδώ  

 

Επεισόδιο #8 (Μάιος 2022)

1922-2022. Σε αυτό το podcast, με αφορμή τη φετινή επέτειο για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή, τιμούμε την αγαπημένη Διδώ Σωτηρίου. Έργα της έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες. Έχει βραβευτεί με το βραβείο Iπεκτσί (1985), το Kρατικό Eιδικό Bραβείο Λογοτεχνίας (1989), το Bραβείο Aκαδημίας Aθηνών για το σύνολο της προσφοράς της (1990) και τον Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος (1995). Πώς η πασίγνωστη δημιουργός  κέρδισε την αγάπη του κοινού, ξεπερνώντας τα σύνορα της Ελλάδας και κατακτώντας διεθνή αναγνώριση; Ποια στοιχεία συγκροτούν τον συγκλονιστικό συγγραφικό μύθο που ακολουθεί το όνομα της Διδώς; Πώς η προσωπική ζωή, η τέχνη και η Ιστορία παντρεύονται μοναδικά στο έργο της που καλύπτει ολόκληρο σχεδόν τον 20ο αιώνα; Η Έρη Σταυροπούλου, ομότιμη καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας στη Φιλοσοφική Σχολή του ΕΚΠΑ, η οποία έχει μελετήσει διεξοδικά το έργο της Διδώς Σωτηρίου απαντά τα παραπάνω ερωτήματα και μας ξεναγεί στο πολυεπίπεδο λογοτεχνικό σύμπαν της συγγραφέως, φωτίζοντας το πολύπλευρο έργο και την αντοχή της πένας της στον χρόνο. 

Ακούστε το podcast εδώ

Δείτε περισσότερα για τη Διδώ Σωτηρίου και τα βιβλία της εδώ

 

Επεισόδιο #9 (Μάιος 2022)

Αϊβαλί. Σε αυτό το podcast, με αφορμή την έκτη επετειακή έκδοση (2022) του graphic novel του Soloup, με θέμα τη Μικρασιατική καταστροφή, ο δημιουργός συνομιλεί με τη María López Villalba, καθηγήτρια και ερευνήτρια στο Τμήμα Μετάφρασης & Διερμηνείας του Πανεπιστημίου της Μάλαγα και μεταφράστρια του έργου στα ισπανικά. Ο Soloup ανακαλεί πώς εμπνεύστηκε το Αϊβαλί, πώς το υποδέχτηκε η Κάτια Λεμπέση στον Κέδρο, και μας ξεναγεί στο ταξίδι του βιβλίου, στην Ελλάδα και το εξωτερικό μετά την πρώτη έκδοση (2014). Η María López Villalba εξομολογείται πώς συναντήθηκε με το Αϊβαλί, περιγράφει τις προκλήσεις της μετάφρασης, εμβαθύνει στα ζητήματα της προσφυγιάς και της μετανάστευσης που παραμένουν δυστυχώς επίκαιρα. Εν κατακλείδι και οι δύο αναγνωρίζουν πώς η τέχνη επιχειρεί  να αποτυπώσει μια διασπορική ταυτότητα, πέρα από σύνορα και στερεότυπα, θέτοντας ερωτήματα μάλλον παρά δίνοντας οριστικές απαντήσεις στα τραύματα του παρελθόντος και του παρόντος…

Ακούστε το podcast εδώ

Δείτε περισσότερα για τον συγγραφέα και το βιβλίο εδώ

 

Επεισόδιο #10 (Οκτώβριος 2023)

Από σκηνής και από πλατείας: Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης μάς αποκαλύπτεται μέσα από δικά του κείμενα, άρθρα, ομιλίες, συνεντεύξεις, και μέσα από τρία διαφωτιστικά σχόλια των Κώστα Γεωργουσόπουλου, Κάρολου Κουν και Τάσου Λιγνάδη. Σε αυτό το podcast, με αφορμή την έκδοση (2023) Από σκηνής και από πλατείας του Ιάκωβου Καμπανέλλη, ο φιλόλογος και συγγραφέας Σπύρος Αραβανής μάς ξεναγεί στο έργο και στη σκέψη του δημιουργού.

Ακούστε το podcast εδώ

Δείτε περισσότερα για τον συγγραφέα και το βιβλίο εδώ




Επιστροφή