Αλληγορίες από τον Καζαντζάκη

✔︎ Από τη Δευτέρα 14 Οκτωβρίου, 19:00-21:00, ο συγγραφέας Βαγγέλης Ραπτόπουλος θα δώσει μια σειρά από 12 μαθήματα-διαλέξεις στη Σχολή Μωραΐτη· διαλέξεις επικεντρωμένες σε αλληγορίες που συναντάμε σε ολόκληρο το έργο του Νίκου Καζαντζάκη: από τα μυθιστορήματά του έως τα ταξιδιωτικά και την αλληλογραφία του.

✔︎ Αλληγορίες που συνοψίζουν όλη τη σοφία του δημιουργού του Αλέξη Ζορμπά, αντλημένες από την αρχαία ελληνική φιλοσοφία και από τον λαό της Κρήτης, από τους μοναχούς του Αγίου Όρους, τους Σούφι και την εβραϊκή παράδοση, από το Ταό και το Ζεν, από όψεις του πολιτισμού της Ασίας και της Αφρικής, από την Ιστορία της Νεότερης Ελλάδας, αλλά και από την παγκόσμια Ιστορία. 

✔︎ Μια περιπλάνηση στο σύμπαν του Καζαντζάκη, όπου διασταυρώνονται και κυριαρχούν το θείο και το ανθρώπινο, η ψυχή και το σώμα, η δημιουργία και η Τέχνη, η λαγνεία και ο ασκητισμός, η αυτογνωσία και η αυταπάρνηση, η αφοσίωση σε έναν υψηλό σκοπό και η χαρά της ζωής.

✔︎ Το πρώτο μάθημα-διάλεξη, της Δευτέρας 14 Οκτωβρίου, λειτουργεί δοκιμαστικά και είναι δωρεάν • Οι εγγραφές ή κρατήσεις θέσεων γίνονται στη Γραμματεία του Συνδέσμου Αποφοίτων Σχολής Μωραΐτη-ΣΑΣΜ (Παπαναστασίου & Αγ. Δημητρίου, Π. Ψυχικό) • 210 6756970 • back2school.sasm@gmail.com •


Ο Βαγγέλης Ραπτόπουλος (Αθήνα,1959) έχει δημοσιεύσει είκοσι τίτλους μυθοπλασίας, καθώς και μια συλλογή-σύνθεση με μεταφρασμένα αποσπάσματα από αρχαίους έλληνες συγγραφείς. Έργα του μεταφράστηκαν σε ξένες γλώσσες και διασκευάστηκαν για το θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Διδάσκει Δημιουργική Γραφή στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ). Το προσωπικό αρχείο του βρίσκεται στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη.
Επιστροφή