SUDOKU 2 - Το δημοφιλέστερο παιχνίδι σε όλο τον κόσμο

6.08€ 5.17€

Συγγραφέας: ΓΚΑΟΥΛΝΤ, ΓΟΥΕΪΝ
Έτος έκδοσης: 2005
ISBN: 960-04-2923-5
Σχήμα: 14 X 20,6
Μαλακό εξώφυλλο

Το βιβλίο δεν είναι διαθέσιμο αυτή τη στιγμή

Είναι σήμερα το πιο διάσημό παιχνίδι λογικής. Έχει ιαπωνικό όνομα και φανατικούς οπαδούς σε όλο τον κόσμο. Είναι το SUDOKU, το παιχνίδι που έγινε μανία. Πρόκειται για μια σειρά πρωτότυπων αριθμητικών γρίφων, όπου ο παίκτης καλείται να συμπληρώσει στα κενά τετραγωνάκια τους σωστούς αριθμούς από το 1 έως το 9. Δε χρειάζεται να έχει κανείς ειδικές γνώσεις μαθηματικών για να μπορεί να παίξει. Οι κανόνες είναι πολύ απλοί ακόμα και για ένα παιδί. Από τη στιγμή που θα ξεκινήσετε να παίζετε SUDOKU, θα είναι αδύνατο να σταματήσετε. Ο Wayne Gould συγκεντρώνει σ' αυτό το βιβλίο 100 από τους πιο πρωτότυπους γρίφους ταξινομημένους με βάση το βαθμό δυσκολίας τους: για αρχάριους, για προχωρημένους και για έμπειρους λύτες.

Ο ΓΟYEΪN ΓKΟYΛNT ΔIEΔΩΣE TΟ ΠAIXNIΔI ΠΟY EΓINE MANIA

Ο κύριος Sudoku

H «επιδημία» Sudoku, που διαδόθηκε σε όλον τον κόσμο, οφείλεται στην ευφυΐα ενός Nεοζηλανδού δικαστή

ΜΑΝΩΛΗΣ ΠΙΜΠΛΗΣ

 
 

Το ονόμασαν «Κύβο του Ρούμπικ» του 21ου αιώνα. Το Sudoku, η σπαζοκεφαλιά που κατέκτησε τον κόσμο, δεν έχει να ζηλέψει καθόλου την αποδοχή του παιχνιδιού του Ούγγρου Έρνο Ρούμπικ, που μέσα σε λίγα χρόνια, από το 1977 μέχρι το 1985, πούλησε εκατό εκατομμύρια κομμάτια. Γιατί και αυτό, μέσα σε έναν χρόνο, βρέθηκε να κοσμεί καθημερινά τις στήλες εφημερίδων σε 30 χώρες του κόσμου!

Πώς συνέβη αυτό; H απάντηση ακούει στο όνομα Γουέιν Γκουλντ. Πρόκειται για τον Νεοζηλανδό δικαστή, ο οποίος, αφού υπηρέτησε 15 χρόνια στο Χονγκ Κονγκ ώσπου αυτό επεστράφη από τη Βρετανία στην Κίνα, το 1997, συνταξιοδοτήθηκε και αφιερώθηκε στην αληθινή του αγάπη: τον προγραμματισμό ηλεκτρονικών υπολογιστών. Παρ' όλα αυτά, το Sudoku δεν είναι δικής του επινόησης. Ούτε όμως και ιαπωνικής, όπως υπαινίσσεται το όνομά του. «Είναι κοινό κτήμα, κανείς δεν μπορεί να διεκδικήσει την πατρότητα του παιχνιδιού», λέει ο Γκουλντ. Το παιχνίδι έχει να κάνει με μια σειρά πρωτότυπων αριθμητικών γρίφων, όπου ο παίκτης καλείται να συμπληρώσει στα κενά τετραγωνάκια τους σωστούς αριθμούς από το 1 έως το 9. Εμφανίστηκε στις ΗΠΑ τη δεκαετία του '70, χωρίς όμως επιτυχία. Ο Γκουλντ τάσσεται με την άποψη ότι χρονολογείται από τον 18ο αιώνα, επινόηση ίσως του Ελβετού μαθηματικού Λέοναρντ Όιλερ. «Αυτή πιστεύω ότι είναι η σωστή εκδοχή, γιατί το Sudoku είναι μια προέκταση των λατινικών τετραγώνων, τα οποία γνωρίζουν καλά οι μαθηματικοί», λέει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Μπόστον Γκλόουμπ».

 
Ένας γιγάντιος γρίφος Sudoku φτιάχτηκε τον περασμένο Ιούνιο σε έναν λόφο κοντά στο Μπρίστολ, στη Μεγάλη Βρετανία (φωτό: Rex Features/Sipa Press από την εφημερίδα «Le Monde»)

Σε άλλη του συνέντευξη στους «Τάιμς» της Ταϊπέι (που αναδημοσίευσε η «Λε Μοντ»), εξιστόρησε το πώς έπεσε πάνω στο παιχνίδι, χαζεύοντας σε ένα βιβλιοπωλείο του Τόκιο, λίγο πριν να συνταξιοδοτηθεί. «Αγόρασα ένα βιβλίο Sudoku για να σκοτώσω την ώρα μου. Ήταν ένα παιχνίδι του οποίου μπορούσα εύκολα να αντιληφθώ τους κανόνες, έστω και αν δεν ήξερα τη γλώσσα, αφού παίζεται μόνο με αριθμούς. Όταν γύρισα στο Χονγκ Κονγκ, δοκίμασα να λύσω το πρώτο με τη σκέψη ότι μόλις τελειώσω θα πάω να κουρέψω το γκαζόν. Δεν το κούρεψα όμως, αφού έλυνα το ένα πίσω από το άλλο. Και το μόνο που με απασχολούσε ήταν τι θα γίνει όταν θα έχω λύσει όλα προβλήματα του βιβλίου». Έτσι έπεσε με τα μούτρα στην κατασκευή ενός προγράμματος για κομπιούτερ που θα παρήγαγε αναρίθμητα παιχνίδια Sudoku. Του πήρε έξι χρόνια. «Όταν ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα, είπα να μοιραστώ την ανακάλυψή μου με τον υπόλοιπο κόσμο και ενδεχομένως να βγάλω και κάποια χρήματα».

Χωρίς να χάσει χρόνο, δοκίμασε τη διάθεση του κοινού σε μια μικρή εφημερίδα του Νιου Χαμσάιρ, όπου εργάζεται η σύζυγός του. Και όταν βεβαιώθηκε ότι υπήρχε απήχηση, πήγε χωρίς ραντεβού στους «Τάιμς» του Λονδίνου. Μίλησε με αρχισυντάκτη της εφημερίδας και τον έπεισε να δημοσιεύει καθημερινά ένα πρόβλημα, προσφέροντάς το δωρεάν στο διηνεκές. H μόνη υποχρέωση της εφημερίδας ήταν να βάζει στο κάτω μέρος την ηλεκτρονική διεύθυνση του Γουέιν Γκουλντ, όπου θα μπορούσε ο κάθε ενδιαφερόμενος να προμηθευτεί το πρόγραμμα στην τιμή των 14,95 δολαρίων ΗΠΑ.

Έναν χρόνο αργότερα, ο κόσμος ολόκληρος έχει κατακλυστεί από βιβλία, κλαμπ, ιντερνετικά τσατ, βιντεοπαιχνίδια, παιχνίδια με κάρτες, τουρνουά Sudoku. Ακόμη και τηλεοπτική εκπομπή υπάρχει. Ο άνθρωπος που διέδωσε το παιχνίδι δεν διαψεύδει - αποφεύγοντας πάντως να το παραδεχθεί ανοιχτά - το ότι έγινε εκατομμυριούχος. Και αυτό μόνο από τις πωλήσεις προγραμμάτων αλλά και βιβλίων με Sudoku. Στην Ελλάδα κυκλοφόρησαν τον Οκτώβριο δύο τόμοι του Γουέιν Γκουλντ που διέθεσαν 2.500 αντίτυπα. Ενώ κυκλοφορούν ακόμη οκτώ βιβλία άλλων συγγραφέων.

Το μυστικό της επιτυχίας

Ο 60 χρόνων Γουέιν Γκουλντ αποδίδει την ταχύτατη εξάπλωση της νέας μανίας στον συνδυασμό πολλών ευνοϊκών παραγόντων: «Είναι ένα νέο είδος σπαζοκεφαλιάς που δεν είχαμε σκεφθεί έως τώρα. Πολύ απλό στην κατανόησή του, δεν απαιτεί ούτε οδηγίες ούτε λεξικό. Όλα είναι στο κεφάλι σου. Και η καθημερινή εμφάνισή του στην εφημερίδα καλλιεργεί μια ρουτίνα». Τώρα δουλεύει, λέει, ένα άλλο παιχνίδι. «Μοιάζει με το Sudoku, αλλά είναι λιγότερο εμπορικό». Έχει και προτάσεις να πουλήσει τα δικαιώματα του προγράμματος, του site που διατηρεί στο Ίντερνετ και των βιβλίων. «Αν συμβεί αυτό, θα είμαι ελεύθερος να επιστρέψω σε αυτό που μου αρέσει περισσότερο. Τον προγραμματισμό ηλεκτρονικών υπολογιστών».

INFO

Γουέιν Γκουλντ, «Sudoku 1 και Sudoku 2», μτφ Ιόλη Δελιβάνη, Εκδ. Κέδρος, σελ. 151 (ο κάθε τόμος), τιμή: 6 ευρώ.

ΤΑ ΝΕΑ , 25/01/2006