Βιογραφικό

ΒΡΑΒΕΙΟ ΑΝΤΕΡΣΕΝ

Ο Τζάνι Ροντάρι (1920-1980) γεννήθηκε στην επαρχία Νοβάρα. Εργάστηκε για σύντομο χρονικό διάστημα ως δάσκαλος και μετά ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία. Σχεδόν τυχαία ξεκίνησε να γράφει για παιδιά. Τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες και έχουν τιμηθεί με διάφορα βραβεία, μεταξύ των οποίων και το Βραβείο Άντερσεν (1970), το οποίο θεωρείται το Νόμπελ της παιδικής λογοτεχνίας.
Χάρη στον Τζάνι Ροντάρι η παιδική λογοτεχνία ξέφυγε από τα όρια της «λιγότερο σημαντικής» λογοτεχνικής παραγωγής και, με τη γοητευτική της πολυπλοκότητα, βρήκε ξανά τη θέση της στην ιστορία της λογοτεχνίας και της παιδαγωγικής. Κοινός παρονομαστής στις ιστορίες του Ροντάρι είναι η διαχρονικότητα των θεμάτων του, το ανήσυχο πνεύμα των ηρώων του, ο ηθικός προβληματισμός και η θαρραλέα διαμαρτυρία. Με το χιούμορ του παραλόγου, το παιχνίδι των στερεοτύπων και τις ευφάνταστες αλλοιώσεις της γλώσσας, ο συγγραφέας καλεί μικρούς και μεγάλους να απελευθερωθούν από τα καλούπια, τις προκαταλήψεις και τους συμβιβασμούς, να κοιτάξουν μακριά.

Τζάνι Ροντάρι - 100 χρόνια από τη γέννησή του

Για όσους γνωρίζουν το έργο του, φαντάζει απίστευτο το γεγονός πως ο Ροντάρι είχε γεννηθεί πριν από 100 χρόνια, το 1920.
Γιατί οι ιστορίες του περιγράφουν μια διαχρονική πραγματικότητα, αποτυπώνουν συναισθήματα που εξακολουθούν να υφίστανται, και με την ευφυή απλότητά τους μας επιτρέπουν να ταυτιστούμε.
Με μια κουβέντα, αποτελούν μοντέρνες ιστορίες που ενσαρκώνονται σε μια μορφή κλασική, πανανθρώπινη, διαχρονική.
Ο Τζάνι Ροντάρι είναι ο σπουδαιότερος Ιταλός, κι ένας από τους σημαντικότερους συγγραφείς παιδικής λογοτεχνίας παγκοσμίως.
Γεννήθηκε το 1920. Εργάστηκε για μερικά χρόνια ως δάσκαλος. Στο τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του ως δημοσιογράφος και συνεργάστηκε με διάφορα έντυπα. Στη δεκαετία του 1950 άρχισε να δημοσιεύει έργα του για παιδιά, που κατέκτησαν αμέσως κοινό και κριτικούς. Τα βιβλία του μεταφράστηκαν σε πολλές γλώσσες και κέρδισαν αρκετές διακρίσεις, ενώ ο ίδιος έλαβε το 1970 το Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, που θεωρείται το βραβείο Νόμπελ της παιδικής λογοτεχνίας. Κατά τις δεκαετίες του 1960 και του 1970 έλαβε μέρος σε συνέδρια και συναντήσεις με δασκάλους, βιβλιοθηκάριους, γονείς και φοιτητές. Τις σημειώσεις που συνέλεξε από αυτές τις συναντήσεις τις συγκέντρωσε στον τόμο με τίτλο Η γραμματική της φαντασίας (1973), που αναγνωρίστηκε αμέσως ως σημείο αναφοράς για όσους ασχολούνται με την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας και με την παιδική λογοτεχνία.
Ανάμεσα στα σημαντικότερα έργα του συγκαταλέγονται και τρία βιβλία που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Κέδρος: Παραμύθια για να σπάτε κέφι, Ο Κρεμμυδάκης και η παρέα του, Η Τερεζούλα-Τοσοδούλα και άλλες ιστορίες.

Ο Τζάνι Ροντάρι πέθανε στη Ρώμη το 1980.

Το 2020 συμπληρώνονται:
100 χρόνια από τη γέννησή του (1920)
50 χρόνια από τη διάκρισή του με το βραβείο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν (1970)
40 χρόνια από τον θάνατό του (1980)

Πηγή: https://100giannirodari.com/biografia/

Δυο λόγια σχετικά με το έργο του

Το έργο του Ροντάρι είναι ένας ύμνος στη δημιουργικότητα, ένας τρόπος έκφρασης της διαφορετικής σκέψης. Με ύφος απλό και μετρημένο, που πάντα στοχεύει στο να γίνεται κατανοητό από όλους, ο συγγραφέας επιδεικνύει μια αξιοσημείωτη αφηγηματική διαύγεια που υπηρετεί την άποψη πως στην επικοινωνία δεν πρέπει να υπάρχουν φραγμοί.

Ο Ροντάρι αντιλαμβάνεται κάθε έργο ως εκπαιδευτικό εργαλείο. Αξιοποιεί, αναδεικνύει και επανεπινοεί την παιδαγωγική αξία του μύθου και του στίχου, κάνοντας κεντρικό ζήτημα την εμπειρία του αναγνώστη, τη δική του ενεργό και συνειδητή συμμετοχή.

Ως δημοσιογράφος, και μάλιστα σε κομμουνιστικά έντυπα, ο Ροντάρι καταγράφει και σχολιάζει δύσκολα γεγονότα, προσπαθώντας να προκαλέσει τη συμμετοχή, τον διάλογο, τη σκέψη σχετικά με την κοινωνία. Το ίδιο πνεύμα διέπει και τα κείμενά του για τα παιδιά.

Μιλάει για δημοκρατία, ειρήνη, πόλεμο, αναφέρεται στα πιο "ταπεινά" επαγγέλματα, σε μια πραγματικότητα λιγότερο "ποιητική" και αυτό είναι, για τον Τζάνι Ροντάρι, μια ηθική αποστολή, μια διανοητική διαδρομή που αντιλαμβάνεται τους νεότερους αναγνώστες ως τους πολίτες του αύριο.

Κάθε έργο του Ροντάρι είναι το τελικό προϊόν μιας συμμετοχικής δημιουργικής διαδικασίας, που με τη σειρά του προορίζεται να αποτελέσει την αφετηρία για ένα νέο "παιχνίδι", για μια φανταστική περιπέτεια.

Έτσι, δεν υφίσταται εντέλει διαχωρισμός ανάμεσα στις δικές του ιδιότητες: του συγγραφέα, του δημοσιογράφου, του δασκάλου.

Κείμενο βασισμένο στο άρθρο "Gianni Rodari, una fantastica rivoluzione" της Ginevra Amadio https://www.frammentirivista.it/gianni-rodari/

Τα βιβλία του Τζάνι Ροντάρι στις εκδόσεις Κέδρος

Και τα τρία βιβλία κυκλοφορούν σε απόδοση της Δήμητρας Δότση

 

ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΣΠΑΤΕ ΚΕΦΙ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΣΠΑΤΕ ΚΕΦΙ

Ποιος είπε πως κάθε ιστορία πρέπει να έχει ένα μόνο τέλος; Στον Τζάνι Ροντάρι δεν άρεσαν ποτέ οι κανόνες που επιβάλλονται χωρίς να αιτιολογούνται. Και ο κανόνας πως κάθε ιστορία πρέπει να έχει ένα μόνο τέλος του φαινόταν πως έπρεπε να αμφισβητηθεί, για να αποδειχτεί αν είναι σωστός ή όχι.
Να λοιπόν το αποτέλεσμα: Παραμύθια για να σπάτε κέφι, ένα βιβλίο με είκοσι πρωτότυπες ιστορίες. Ο συγγραφέας προτείνει τρεις διαφορετικούς επιλόγους για κάθε ιστορία και προτρέπει τα παιδιά να επιλέξουν αυτόν που προτιμούν και να αιτιολογήσουν το «γιατί», ή ακόμη και να γράψουν ένα δικό τους τέλος!
Τα Παραμύθια για να σπάτε κέφι διασκεδάζουν, εδώ και πάνω από σαράντα χρόνια, μικρούς και μεγάλους, και, ταυτόχρονα, τους κάνουν να προβληματιστούν, να συζητήσουν, να δημιουργήσουν, να παίξουν.
Η Άννα Λάουρα Καντόνε με την ευρηματική εικονογράφησή της ενισχύει την εκπαιδευτική αξία κάθε ιστορίας.

ΝΙ ΡΟΝΤΑΡΙ

Ο ΚΡΕΜΜΥΔΑΚΗΣ ΚΑΙ Η ΠΑΡΕΑ ΤΟΥΟ ΚΡΕΜΜΥΔΑΚΗΣ ΚΑΙ Η ΠΑΡΕΑ ΤΟΥ

Το επαναστατικό μυθιστόρημα του Τζάνι Ροντάρι.
Ο Κρεμμυδάκης, ένα πανέξυπνο, κατεργάρικο αγόρι που δεν αντέχει την αδικία, και ο πρίγκιπας Λεμόνης, ένας αντιπαθής, μοχθηρός και ανόητος κυβερνήτης, έρχονται αντιμέτωποι σε αυτό το σπουδαίο βιβλίο. Η σύγκρουσή τους συμβολίζει τον αγώνα για την ελευθερία ενός ολόκληρου λαού, που απαρτίζεται από κολοκύθια, πράσα, φασολάκια και όλων των ειδών τα λαχανικά. Οι καλοί, οι οποίοι ζουν καταπιεσμένοι υπακούοντας τυφλά στους παράλογους νόμους του τύραννου Λεμόνη, με καθοδηγητή τους τον Κρεμμυδάκη θα καταφέρουν να κατατροπώσουν τους κακούς χάρη στα ξεκαρδιστικά κόλπα, στις φάρσες και στα μεγαλοφυή σχέδιά τους, χωρίς να ανατρέξουν ποτέ στη βία.
Ένα συμβολικό παραμύθι όπου η κοινωνική πραγματικότητα μπλέκεται με τη φαντασία και, χάρη στο πνευματώδες χιούμορ του συγγραφέα και στην ευχάριστη πλοκή του, αγγίζει θέματα σύγχρονα και συνάμα διαχρονικά, όπως η αλληλεγγύη, η διαφορετικότητα, η φιλία, το αίσθημα της δικαιοσύνης και κυρίως της ελευθερίας.
Γιατί σκοπός του Τζάνι Ροντάρι δεν είναι να αποτυπώσει άλλη μια μάχη ανάμεσα στους καλούς και στους κακούς, αλλά να αποδείξει ότι μια δίκαιη κοινωνία είναι όχι μόνο εφικτή και επιθυμητή, αλλά και πιο ευχάριστη για όλους.

ΤΖΑΝΙ ΡΟΝΤΑΡΙ

Η ΤΕΡΕΖΟΥΛΑ-ΤΟΣΟΔΟΥΛΑ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣΗ ΤΕΡΕΖΟΥΛΑ-ΤΟΣΟΔΟΥΛΑ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Τα παραδοσιακά παραμύθια αποτελούν για τον Τζάνι Ροντάρι την «πρώτη ύλη» για να πετάξουμε μακριά με τα φτερά της φαντασίας μας. Επιπλέον, αποτελούν τη βάση πάνω στην οποία ο ίδιος στήνει έναν δημιουργικό διάλογο με τους νεαρούς αναγνώστες του ακόμη και σήμερα: ένας αυτοκράτορας απαγορεύει στο βασίλειό του όλες τις κιθάρες επειδή ο ίδιος δεν ξέρει να παίζει, ένα κοριτσάκι που δεν θέλει να μεγαλώσει μεταμορφώνεται σε γίγαντα όταν αναγκάζεται να παλέψει ενάντια στην αδικία, ένας ουρανοξύστης πλέει στη θάλασσα σαν υπερωκεάνιο…
Στο βιβλίο Η Τερεζούλα-Τοσοδούλα και άλλες ιστορίες η πραγματικότητα γίνεται ένα με τη φαντασία, δίνοντας αφορμή για απρόβλεπτες και διασκεδαστικές καταστάσεις, που παρασύρουν τον αναγνώστη και του μαθαίνουν πως «πειράζοντας» μια παλιά ιστορία μπορούμε να φτιάξουμε μια άλλη, ολοκαίνουρια.

 

Κριτικές - Παρουσιάσεις (Ελλάδα)

ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΣΠΑΤΕ ΚΕΦΙ

Ο Ιταλός παππούς των παραμυθιών είναι εδώ, να μας γεμίσει φανταστικές ιστορίες με χιούμορ και εφευρετικότητα! Οι πραγματικά πρωτότυπες και γεμάτες χιούμορ ιστορίες του Τζάνι Ροντάρι δεν τελειώνουν όπως νομίζετε. Αφήνουν το τέλος της ιστορίας ανοιχτό και μας δίνουν την ευκαιρία να επιλέξουμε ανάμεσα σε τρεις επιλόγους που έχει γράψει ο συγγραφέας. Τα παιδιά μπαίνουν στην διαδικασία να φανταστούν και εκείνα τον δικό τους επίλογο. Ο Ροντάρι σκουντάει όπως πάντα την φαντασία μας και μας πάει ένα βήμα παρακάτω, μας κάνει συνδημιουργούς του. Το προτείνω ανεπιφύλαχτα! Τα παιδιά πραγματικά θα διασκεδάσουν και θα το αγαπήσουν σίγουρα!
Σοφία Μητράκη, this is us, 19/01/2020

Παραμύθια γεμάτα εντυπωσιακά αφηγηματικά τεχνάσματα, με έντονη διαχρονικότητα, τα οποία, σίγουρα, θα συντροφεύσουν ακόμα πολλές γενιές παιδιών. 
vivlio-life, 24/01/2019

Είναι γνωστό, πώς μια ιστορία έχει αρχή, μέση και τέλος. Τι γίνεται, όμως, όταν μια ιστορία έχει τρεις διαφορετικούς επιλόγους; Ο Ροντάρι, μέσα από τις μικρές του ιστορίες, μας δίνει αυτή την επιλογή, να διαλέξουμε το δικό μας τέλος, ακόμη και να φανταστούμε το δικό μας. Μπορεί να θεωρείται παιδικό βιβλίο, αλλά σίγουρα θα διασκεδάσει και τους μεγαλύτερους ηλικιακά.
Avant Garde, 16/12/2016

Πρωτότυπες, σπαρταριστές ιστορίες που δίνουν και τη δυνατότητα για παιχνίδι, αφού κάθε παραμύθι έχει τρεις διαφορετικές εκδοχές για το τέλος. Ο μεγάλος Ιταλός παραμυθάς, κλείνοντας το βιβλίο μας λέει ποια από τις εκδοχές θα προτιμούσε αυτός, αλλά μας καλεί να διαλέξουμε κι εμείς. Αστείοι ληστές, απελπισμένα φαντάσματα, ένας παράξενος Πινόκιο, μια τηλεόραση απ’ όπου συρρέουν πλήθη μέσα στο σαλόνι ενός σπιτιού συνθέτουν έναν πολύχρωμο και αστείο κόσμο. Εξαιρετική και η εικονογράφηση του βιβλίου.
Κώστας Στοφόρος, Literature.gr, 21/02/14

Το βιβλίο αυτό του Τζάνι Ροντάρι είναι η καλύτερη απόδειξη ότι το καλό βιβλίο δεν χάνει πότε την αξία και την πρωτοτυπία του. Γράφτηκε πριν από 42 χρόνια και παρόλα αυτά δεν έχασε τίποτα από το  πηγαίο χιούμορ που διατρέχει όλα τα κείμενα του, αποσπώντας τα γέλια των παιδιών πολλές φορές κατά την διάρκεια της ανάγνωσης. Δεν έχασε τίποτα από την δύναμη και την φρεσκάδα του.
Βασίλης Κουτσιαρής, Kosvoice, 04/12/13

Aυτό όμως που κάνει το «Παραμύθια για να σπάτε κέφι» πραγματικά ξεχωριστό είναι μια ενδιαφέρουσα καινοτομία (τουλάχιστον για την εποχή που γράφτηκε) του Ροντάρι. Σε κάθε ιστορία ο συγγραφέας προτείνει στον αναγνώστη τρεις διαφορετικές εκδοχές τέλους, όπου ο κεντρικός ήρωας παίρνει κάθε φορά άλλο δρόμο. Στο τέλος του βιβλίου ο συγγραφέας μοιράζεται μαζί μας τη γνώμη του για τους τρεις επιλόγους και μας λέει ποιον προτιμά ο ίδιος.
Πέρα από το ότι πρόκειται για καλογραμμένες και γεμάτες μηνύματα ιστορίες, το εύρημα του Ροντάρι να δώσει την επιλογή στα παιδιά να διαλέξουν πώς θα ήθελαν να τελειώσει η ιστορία είναι και η μεγάλη αξία του βιβλίου.

mama365, 17/11/2014

Ολες οι ιστορίες έχουν κάτι να μας διδάξουν, χωρίς όμως να ηχούν καθόλου ηθικοπλαστικές. Και το πιο σημαντικό: το τέλος μπορούμε να το διαλέξουμε εμείς. Ή να γράψουμε το δικό μας. Ενα βιβλίο-πολύτιμο βοήθημα για τους εκπαιδευτικούς, που μπορούν να το χρησιμοποιήσουν ως διαδραστικό εργαλείο με τους μαθητές τους. Αλλά και μια αφορμή για γόνιμη και εποικοδομητική συζήτηση ανάμεσα σε παιδιά και γονείς.
Κωνσταντίνα Γεωργούλια, Ελευθεροτυπία, 09/08/2014

Ιστορίες αστείες, συγκινητικές, ανθρωπιστικές, με χιούμορ και κοινωνικά μηνύματα, με θετικά (που επιβραβεύονται) και αρνητικά (που τιμωρούνται) αισθήματα όπως δίκαιο, αγάπη για τον άλλον, φιλαργυρία, εξυπνάδα, ψέμα, αλληλοϋποστήριξη, αγωνία, επιβράβευση και τόσα μα τόσα άλλα!
Πάνος Τουρλής, Captain Book, 23/10/2013

[...] O πρωτοπόρος και πολύ μοντέρνος Τζάνι Ροντάρι προτείνοντας τρεις διαφορετικούς επιλόγους σε κάθε ιστορία του και στη συνέχεια σχολιάζοντάς τους δίνει ένα σπουδαίο μάθημα: στις ιστορίες, όπως και στη ζωή, το παν είναι να υπάρχουν επιλογές· και όταν δεν υπάρχουν, καλό είναι να διαθέτουμε τα εργαλεία για να τις δημιουργήσουμε.
Ελένη Κορόβηλα, BookPress, 13/10/13

Ο ΚΡΕΜΜΥΔΑΚΗΣ ΚΑΙ Η ΠΑΡΕΑ ΤΟΥ

Ένας από τους πιο πεφωτισμένους συγγραφείς, ο Τζιάνι Ροντάρι, που έχει αφιερώσει τη ζωή του στο ρόλο του ως παιδαγωγός, εδώ παρουσιάζει μία ιστορία πολύ διδακτική, μια ιστορία που βραβεύτηκε μάλιστα και με το βραβείο Άντερσεν. Μιλάει στα παιδιά με το δικό του μοναδικό τρόπο για την ανάγκη της δικαιοσύνης και τους εμφυσά την αγάπη για τη φιλία, τη διαφορετικότητα, την ελευθερία, την αλληλεγγύη.
bookfeed, 30/03/2020

Το βραβευμένο βιβλίο του Ροντάνι είναι γεμάτο συμβολισμούςκαι αλληγορίες και αγγίζει ζητήματα διαχρονικά, όπως η ελευθερία, η δικαιοσύνη και η αλληλεγγύη.
serendipity, 17/11/2018

Από την πρώτη σελίδα, από την πρώτη γραμμή ο μεγάλος σύγχρονος παραμυθάς της Ιταλίας καταφέρνει και αρπάζει το ενδιαφέρον του αναγνώστη, γραπώνοντάς τον σε μία ενδιαφέρουσα και ακατάπαυστα συναρπαστική πλοκή με πλείστους συμβολισμός και συνυποδηλώσεις, που μπορούν να ενδιαφέρουν όχι μόνο τους μικρούς αλλά και τους μεγάλους.
Αργυρώ Μουντάκη, kosvoice, 06/04/2016

Εκπληκτικός και αξεπέραστος ο Τζιάνι Ροντάρι! Ο Κρεμμυδάκης και η παρέα του. Ένα από τα καλύτερα παιδικά βιβλία που έχω διαβάσει μαζί με την κόρη μου. 
Παίζουμε μαζί, 02/06/2015

Ο Τζιάνι Ροντάρι τιμήθηκε με το Βραβείο Άντερσεν γι αυτό το αλληγορικό παραμύθι όπου το μόνο μη αληθοφανές αποδεικνύεται τελικά το ότι οι πρωταγωνιστές είναι φρούτα και λαχανικά. 
Δέσποινα Ζευκιλή, Αθηνόραμα, 23/03/2015

Είναι ένα από τα καλύτερα παιδικά βιβλία που έχω διαβάσει και μετά την ανάγνωση του σου ανοίγεται ένα ευρύτατο πεδίο ανακαλύψεων μαζί με τα παιδιά. Είναι πολλά τα ερωτήματα και πολλές οι συζητήσεις που προκαλεί. Πρόκειται για ένα βιβλίο που η ανάγνωσή του συνεχίζεται και αφού το έχεις κλείσει…
Κώστας Στοφόρος, Literature, 09/03/15

Είναι ένα συμβολικό παραμύθι όπου η κοινωνική πραγματικότητα μπλέκεται με τη φαντασία και, χάρη στο πνευματώδες χιούμορ του συγγραφέα και στην ευχάριστη πλοκή του, αγγίζει θέματα σύγχρονα και συνάμα διαχρονικά, όπως η αλληλεγγύη, η διαφορετικότητα, η φιλία, το αίσθημα της δικαιοσύνης και κυρίως της ελευθερίας.
Πελιώ Παπαδιά, Taλκ, 02/03/2015

Εκπληκτικός και αξεπέραστος ο Τζιάνι Ροντάρι. Το «παιδικό» αυτό βιβλίο είναι μια από τις καλύτερες περιπέτειες που έχω διαβάσει! Πολυεπίπεδο, αστείο, διδακτικό, ευφάνταστο, με πολλές αλληγορίες και χιλιάδες αλήθειες κρυμμένες πίσω από την κοινωνία που μας περιγράφει ο συγγραφέας.
Πάνος Τουρλής, CaptainBook, 18/02/15

Ο Κρεμμυδάκης διαβάζεται παραπάνω από ευχάριστα, είναι παραπάνω από δροσερός και επίκαιρος και έχει την ιδιαίτερη γραφή ενός ανθρώπου που ξέρει να γράφει με χιούμορ.
Απόστολος Πάππος, elniplex, 06/02/2015

Ο Κρεμμυδάκης και η παρέα του είναι ίσως το βιβλίο του Ροντάρι με την μεγαλύτερη διαχρονικότητα. Αφηγούμενος έναν τίμιο αγώνα για το δίκαιο και την επαναφορά της αξιοπρέπειας, ο πρωτοπόρος Ιταλός δημιουργός προσέφερε στα παιδιά της μεταπολεμικής Ευρώπης (αλλά και σε όλες τις επόμενες γενιές) μια ξεκαρδιστική αλλά και ελπιδοφόρα κι αισιόδοξη εκδοχή του τι σημαίνει δίνω, χωρίς να χρησιμοποιώ βία, τον δίκαιο αγώνα.
Ελένη Κορόβηλα, BookPress, 05/02/15

Η ΤΕΡΕΖΟΥΛΑ-ΤΟΣΟΔΟΥΛΑ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Αγάπησα όλες τις ιστορίες και πιστεύω ότι θα τις λατρέψουν και τα παιδιά από 7 ετών και πάνω, ηλικίες που συστήνονται ως κατάλληλες για ανάγνωση του συγκεκριμένου πονήματος.
Βασιλική Διαμάντη, Βιβλιομανία - Βιβλιολατρεία, 29/10/2018

Καμία δικαιολογία για βαρεμάρα δεν έχουν ωστόσο τα παιδιά, ειδικά όταν έχουν την τύχη να μπορούν να διαβάσουν ιστορίες όπως τις σκέφτηκε ένας από τους σπουδαιότερους συγγραφείς βιβλίων για παιδιά, ο Τζάνι Ροντάρι. Η Τερεζούλα-Τοσοδούλα και άλλες ιστορίες (μτφρ. Δήμητρα Δότση, Κέδρος) είναι όπως όλα τα βιβλία του Ροντάρι η αφορμή για να πάρει η φαντασία την θέση που της αξίζει στον κόσμο των παιδιών: την πρώτη θέση.
Μαρία Παναγιωτάκη, της ψυχής και της νιότης, 29/12/2017

Παραμύθια παραδοσιακά που, κατά τον μέγα μύστη του πειράγματος λέξεων και ιστοριών, αποτελούν την «πρώτη ύλη για να πετάξουμε μακριά με τα φτερά της φαντασίας μας». Ο Ροντάρι με τους παραπάνω ευφάνταστους ήρωες δημιουργεί έναν εκπληκτικό διάλογο μεταξύ φαντασίας και πραγματικότητας, μεταξύ του ίδιου και των αναγνωστών, αλλά και των ίδιων των ιστοριών μεταξύ τους. Κι αυτό γιατί θα δείτε ήρωες και λόγια και καταστάσεις να επανέρχονται από ιστορία σε ιστορία και η μία να συνομιλεί με την άλλη καθώς ο Ροντάρι για ακόμα μία φορά έδειξε το μεγάλο πειραχτήρι που έκρυβε μέσα του στη διαχείριση λέξεων, ιστοριών, προσώπων, νοημάτων και στον τρόπο που μια ιστορία γίνεται διαφορετική και αλλάζει κατευθύνσεις και σκέψεις στον αναγνώστη.
Απόστολος Πάππος, elniplex, 27/09/2017

Βίντεο

Παραμύθια για να σπάτε κέφι. Διαβάζει η βοκαλίστρια, performer Αγγελική Τουμπανάκη.

 

Παραμύθια για να σπάτε κέφι. Διαβάζει η βοκαλίστρια, performer Αγγελική Τουμπανάκη.

Ο Κρεμμυδάκης και η παρέα του. Διαβάζει ο συγγραφέας Πάνος Τσερόλας.

Ο Κρεμμυδάκης και η παρέα του. Διαβάζει ο συγγραφέας Πάνος Τσερόλας.

Η Τερεζούλα-Τοσοδούλα και άλλες ιστορίες. Διαβάζει η βοκαλίστρια, performer Αγγελική Τουμπανάκη.

Η Τερεζούλα-Τοσοδούλα και άλλες ιστορίες. Διαβάζει η βοκαλίστρια, performer Αγγελική Τουμπανάκη.

 

 

Φωτογραφικό υλικό

Αποσπάσματα από τα βιβλία του

Κάντε κλικ στους παρακάτω τίτλους προκειμένου να διαβάσετε τα κείμενα και να απολαύσετε την εκπληκτική εικονογράφηση που τα συνοδεύει!

ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΣΠΑΤΕ ΚΕΦΙ, Το μαγικό τύμπανο

Ο ΚΡΕΜΜΥΔΑΚΗΣ ΚΑΙ Η ΠΑΡΕΑ ΤΟΥ, Κεφάλαιο Ένα

Η ΤΕΡΕΖΟΥΛΑ-ΤΟΣΟΔΟΥΛΑ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ, Η Τερεζούλα-Τοσοδούλα

Κουίζ - Πόσο καλά γνωρίζεις τον Κρεμμυδάκη;

Γιατί αγαπάμε τον Τζάνι Ροντάρι...

Τα παιδιά αγαπούν τον Τζάνι Ροντάρι γιατί:

απολαμβάνουν τις ιστορίες του, και δεν νιώθουν ποτέ ότι διαβάζουν κάτι βαρετό
ενθουσιάζονται, ακόμα κι αν ανήκουν στην κατηγορία των πιο απαιτητικών βιβλιοφάγων
εμπλουτίζουν το λεξιλόγιο και τα εκφραστικά τους μέσα διασκεδάζοντας
γελάνε πολύ και γελάνε τρανταχτά
αντιλαμβάνονται μέσα από τους ήρωές του τι σημαίνει υποψιασμένος πολίτης
αναγνωρίζουν και αποδέχονται τα συναισθήματά τους χωρίς να ντρέπονται γι’ αυτά
αντιλαμβάνονται πως η αγάπη, η φιλία, η αλληλεγγύη, η δικαιοσύνη, ο σεβασμός στη διαφορετικότητα είναι έννοιες χάρη στις οποίες μπορούμε όλοι να έχουμε μια καλύτερη ζωή
αφήνουν τη φαντασία τους ελεύθερη και καταλαβαίνουν ότι πάντα έχουμε πολλές επιλογές

Εμείς οι ενήλικες αγαπάμε τον Τζάνι Ροντάρι γιατί:

είναι σύμμαχός μας στο μάθημα της Γλώσσας και της Λογοτεχνίας
οι ιστορίες του συνεχίζουν να μας ευαισθητοποιούν, να μας συγκινούν και κυρίως να μας διασκεδάζουν
μπορούμε, διαβάζοντάς τον παρέα με τα παιδιά μας, τα παιδιά των φίλων μας, τους μαθητές μας, να απολαμβάνουμε τις συζητήσεις που ανοίγουν τα κείμενά του
μας υπενθυμίζει με τρυφερότητα ότι ακόμα και οι μικρές επαναστάσεις είναι ικανές να οδηγήσουν σε σημαντικές αλλαγές…