ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ Κωστή Παλαμά

28.00€ 23.80€

Συγγραφέας: ΠΑΛΑΜΑΣ, ΚΩΣΤΗΣ
Έτος έκδοσης: 2018
ISBN: 978-960-04-4890-0
ΣΕΛ.: 480
Σχήμα: 17 Χ 24
Εικονογράφηση: Ασπρόμαυρη
Βάρος: 1149.00 γραμ.
Σκληρό εξώφυλλο


Ανθολόγηση - Πρόλογος: ΚΩΣΤΑΣ ΧΑΤΖΗΑΝΤΩΝΙΟΥ

Οι φωτογραφίες της έκδοσης προέρχονται από το αρχείο του Ιδρύματος Κωστή Παλαμά, το οποίο και ευχαριστούμε θερμά για την παραχώρηση.


Πολλές ερμηνείες δόθηκαν ίσαμε τώρα στην παλαμική ποίηση, ανάλογα με την καλλιέργεια, τη φαντασία και τις ιδέες κάθε κριτικού. Ανάλογες ήταν επομένως και οι απόψεις – εθνικιστικές ή διεθνιστικές, βιταλιστικές ή μεταφυσικές, σοσιαλιστικές ή αναρχικές – κατά τον καιρό, το πνεύμα και τη λαχτάρα κάθε εποχής. Απόδειξη τούτο της υψηλής πνευματικότητας του όλου έργου του Παλαμά, της πολύπλευρης και ίσως αντιφατικής ψυχής του, που περικλείει μια αλήθεια καθόλου κλειστή και καθιστά το έργο αυτό φυσικό φαινόμενο που αποκαλύπτει θησαυρούς νοημάτων και ρυθμών. Δεν είναι παράξενο που ένα τέτοιο έργο μένει ακόμα ανεξέταστο σε πολλά σημεία του, όσο κι αν προσφέρει αφορμές και ιδέες για την ανάπτυξη μελετών πάνω σε βασικά προβλήματα της τέχνης και γενικά της πνευματικής μας ζωής. Και δεν είναι επίσης παράδοξο που κινδυνεύει κανείς, όση πρωτοτυπία κι αν επιδείξει, να μην ξεφύγει από τα όρια που χάραξαν γύρω του κριτικοί και ερευνητές εδώ και έναν αιώνα. Διότι, πέρα από τους κάθε είδους και ποιότητας χαρακτηρισμούς που δόθηκαν στο έργο του Παλαμά, σχεδόν κανένας όρος της φιλολογικής κριτικής δεν έμεινε που να μη χρησιμοποιήθηκε στην ερμηνεία του.

Απόσπασμα από τον πρόλογο του Κώστα Χατζηαντωνίου


ΚΡΙΤΙΚΕΣ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Η ανθολογία του Κώστα Χατζηαντωνίου έρχεται να καταλάβει τη θέση της στη λαμπρή σειρά των ανθολογιών του ποιητή που εγκαινίασαν ο Κατσίμπαλης κι ο Καραντώνης και συνέχισαν ο Ηλίας Λάγιος, ο Κωνσταντίνος Κασίνης και άλλοι. Ευχόμαστε αυτή η ωραία λαμπαδηδρομία να συνεχιστεί και στο μέλλον.
Γιώργος Βαρθαλίτης, Η Αυγή, 17/03/2019
http://avgi-anagnoseis.blogspot.com/2019/03/blog-post_78.html

Έργο πολύτιμο, ανθολογία-κόσμημα, αξετίμητο βοήθημα, προσφορά στον σύγχρονο και τον μελλοντικό αναγνώστη, και όπλο ενάντια στην κακοποίηση που υφίσταται η γλώσσα σήμερα από τα μέσα και τους φορείς μαζικής επικοινωνίας.
Ελένη Χωρεάνθη, diastixo, 01/03/2019
https://diastixo.gr/kritikes/poihsh/11703-xatziantwnioy-palamas

Ο Κ. Χατζηαντωνίου προσπάθησε και θαρρώ πως κατάφερε να αναδείξει τη διαχρονικότητα της παλαμικής ποίησης και κατά συνέπεια την επικαιρότητά της. Πράγμα φιλόδοξο, καθώς καλείται να εντάξει στη σύγχρονη ζωή και ηχοληψία ένα έργο μάλλον παραμελημένο, που ωστόσο μπορεί να συνομιλήσει με τον σημερινό αναγνώστη.
Ξενοφών Μπρουντζάκης, Το Ποντίκι, 21/02/2019
http://www.topontiki.gr/article/311150/i-apothisayrisi-toy-palama

Ο Κ. Χατζηαντωνίου αναδεικνύεται στον γεφυροποιό που συνδέει το ποιητικό μας παρόν με τη διαχρονική αξία που ακούει στο όνομα Παλαμάς και η ανθολογία του στη σεμνή και ωραία πύλη μέσα από την οποία ο αναγνώστης μπορεί να οδηγηθεί σε μια συστηματικότερη γνωριμία με την παλαμική ποίηση.
Θεοδόσης Βολκώφ, Περιοδικό Νέο Πλανόδιον, 10/02/2019
https://neoplanodion.gr/2019/02/10/ex-ungue-leonem/

Σε καιρούς αραίωσης του ενδιαφέροντος για την ποίηση και για τον Παλαμά, η ανθολογία του Χατζηαντωνίου, όσο κι αν δεν συμμερίζεται κανείς την οπτική του, αποτελεί, πάντως, τεκμήριο πίστης στην πρακτική δύναμη του ποιητικού λόγου.
Μαρία Τοπάλη, Η Καθημερινή, 16/12/2018
http://www.kathimerini.gr/1000133/article/politismos/vivlio/palamas-me-shmaies-kai-me-tampoyrla

Οι εκδόσεις Κέδρος, τιμώντας τον μεγάλο μας εθνικό ποιητή, εξέδωσαν Ανθολογία, ανανεώνοντας την επικοινωνία του παλαμικού έργου με το αναγνωστικό του κοινό. Την Ανθολόγηση των ποιημάτων έκανε ο Κώστας Χατζηαντωνίου, ο οποίος έγραψε και τον Πρόλογο. Ο Χατζηαντωνίου είναι μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Ιδρύματος Κωστή Παλαμά, ο οποίος μεταξύ των άλλων ιδιοτήτων του είναι και διακεκριμένος και βραβευμένος δοκιμιογράφος και πεζογράφος.
Ανθούλα Δανιήλ, frear.gr, 16/11/2018
http://frear.gr/?p=23049

ΠΑΛΑΜΑΣ, ΚΩΣΤΗΣ

Η ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΚΩΣΤΗ ΠΑΛΑΜΑ 1859: 13 Ιανουαρίου: Γέννηση του Κωστή Παλαμά στην Πάτρα. 1866: Μετοικεσία στο σπίτι του θείου του, Δημήτριου Παλαμά, στο Μεσολόγγι, πατρίδα των γονιών του, μετά τον θάνατο της μητέρας του, Πηνελόπης, τον Δεκέμβριο του 1864, και του πατέρα του, Μιχαήλ, τον Φεβρουάριο ...περισσότερα