ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΛΗΘΗ

19.81€ 16.84€

Συγγραφέας: ΓΟΥΑΛΑΣ, ΝΤΕΪΒΙΝΤ ΦΟΣΤΕΡ
Έτος έκδοσης: 2011
ISBN: 978-960-04-4226-7
ΣΕΛ.: 472
Σχήμα: 14 Χ 20,5
Τίτλος πρωτοτύπου: Oblivion
Γλώσσα πρωτοτύπου: Αγγλικά
Μετάφραση: Πολυκανδριώτης, Γιάννος
Βάρος: 502.00 γραμ.
Μαλακό εξώφυλλο


«Ένας από τους πιο σημαντικούς και καινοτόμους συγγραφείς της τελευταίας εικοσαετίας.»
Los Angeles Times

Οι ιστορίες που συνθέτουν την Αμερικανική Λήθη συστήνουν ένα τολμηρό, μεγαλειώδες έργο εν προόδω.
Ο Ντέιβιντ Φόστερ Γουάλας, ο πιο χαρισματικός συγγραφέας της γενιάς του, σύμφωνα με τους Τζόναθαν Φράνζεν και Ζέιντι Σμιθ, χαρτογραφεί την ανθρώπινη συνείδηση, αναπαριστάνοντας σε αργή κίνηση τις απρόβλεπτες πορείες και τις επικίνδυνες στροφές που αναγκάζεται να πάρει ο ανθρώπινος νους σε επώδυνες και οριακές καταστάσεις.
Το άγχος του σύγχρονου ανθρώπου να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις που νομίζει πως έχουν οι άλλοι από εκείνον, τα κρυφά παράδοξα των ερωτικών σχέσεων, η Αμερική και οι ψυχώσεις της λίγο πριν και λίγο μετά την 11η Σεπτεμβρίου, και η ατέρμονη πάλη του ανθρώπου ενάντια στη μοναξιά, που επιτείνει η υπερπροσφορά των τεχνολογικών ευκαιριών, είναι ορισμένα μόνο από τα θέματα που εξερευνά, με σπάνια ανθρωπογνωστική ευαισθησία και καυστικό χιούμορ, ένας από τους πιο εκρηκτικούς και πολυσυζητημένους συγγραφείς της εποχής μας, άξιος συνεχιστής του Ναμπόκοβ, του Μπέκετ και του Τόμας Πίντσον.

«Το χάρισμα του Ντέιβιντ Φόστερ Γουάλας βρίσκεται στην ικανότητά του να αναλύει χαρακτήρες με αμέτρητα προβλήματα και ανίατες νευρώσεις, με τρόπο που κάνει τον αναγνώστη να συμπάσχει με αυτούς και την παράδοξη ζωή τους.»
Chicago Tribune

«Ο πιο ζωηρός συγγραφέας πρόζας της εποχής μας και εκείνος που μιλάει με μεγαλύτερη ειλικρίνεια για την ανθρώπινη κατάσταση.»
The New York Magazine

«Οραματιστής, επιδέξιος τεχνίτης, συγγραφέας με κωμική φλέβα… Ο Γουάλας είναι τόσο νεωτεριστής, που κινείται σε τελείως διαφορετικό χωροχρονικό συνεχές από όλους μας!»
Ζέιντι Σμιθ

(Το μυθιστόρημα του Ντέιβιντ Φόστερ Γουάλας, Ο Χλωμός Βασιλιάς (The Pale King) είναι φέτος φιναλίστ για το Βραβείο Pulitzer Λογοτεχνίας. Το βιβλίο θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Κέδρος).

ΚΡΙΤΙΚΕΣ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Ο Γουάλας, με τον εντυπωσιακά έντονο, χειμαρρώδη, υπερδιεγερτικό και πολυαναφορικό λόγο, υπήρξε ο κορυφαίος ίσως εκπρόσωπος μιας γενιάς αμερικανών συγγραφέων που με την πυκνή και εκτυφλωτικά λαμπερή πρόζα τους επιχείρησαν (και επιχειρούν) να εκθέσουν την υποκρισία και τους συμβιβασμούς μιας τρομακτικά πολύπλοκης και θορυβώδους σύγχρονης κουλτούρας, οι βαθιοί μηχανισμοί της οποίας δεν μπορούσαν να αποτυπωθούν με τα παραδοσιακά αφηγηματικά μέσα.
Δημήτρης Πολιτάκης, Τα Νέα, 03/12/11

Η 'Αµερικανική λήθη' του 2004 (µεταφραστικό επίτευγµα του Γιάννου Πολυκανδριώτη), που µόλις κυκλοφόρησε, είναι µια συλλογή οκτώ εξαιρετικών διηγηµάτων, ενδεικτικών του συγγραφικού ήθους του Γουάλας. Η εµπειρία της µοναξιάς, ό,τι ενώνει τους ήρωες και ό,τι µας ενώνει µαζί τους, συνωθείται µέσα στην πολυπλοκότητά της ακόµη και στην πιο µικρή πρόταση, σπαράζει ανάµεσα στις συµπληγάδες της πραγµατικότητας και της φαντασίας.
Γρηγόρης Μπέκος, Το Βήμα, 27/11/11

Η «Αμερικανική Λήθη», δίχως καμία προσπάθεια υπερβολής, είναι ένα εκδοτικό γεγονός για την εγχώρια εκδοτική αγορά.
Διονύσης Μαρίνος, diavasame.gr, 07/05/12

Ο Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης γράφει για τον Ντέιβιντ Φόστερ Γουάλας και την Αμερικανική λήθη.
LIFO, 21/03/12

Η συλλογή είναι εξαιρετική και τα περισσότερα διηγήματα είναι μικρά αριστουργήματα. Μοναδικό ύφος που αγγίζει πολλά είδη λογοτεχνίας.

Ιστολόγιο Librofilo, 08/10/12

 

Ο Ντέιβιντ Φόστερ Γουάλας επιδιώκει να αναδείξει «τις δυσκολίες και τους κινδύνους» που ελλοχεύουν πίσω από τις προσπάθειές μας να γνωρίσουμε καλύτερα τον συνάνθρωπό μας, είτε αυτός είναι ο άγνωστος που συναντάμε στο λεωφορείο είτε ο άνθρωπος δίπλα στον οποίο ξυπνάμε και κοιμόμαστε κάθε μέρα. Και το πετυχαίνει, στον βαθμό που ο αναγνώστης απαντά στην πρό(σ)κληση να αναμετρηθεί με το δύσκολο και απαιτητικό αυτό κείμενο.

Ντόρα Μακρή, Καθημερινή, 03/06/12

ΓΟΥΑΛΑΣ, ΝΤΕΪΒΙΝΤ ΦΟΣΤΕΡ ΓΟΥΑΛΑΣ, ΝΤΕΪΒΙΝΤ ΦΟΣΤΕΡ

Ο Ντέιβιντ Φόστερ Γουάλας γεννήθηκε στις 21 Φεβρουαρίου του 1962 στην Ίθακα της Νέας Υόρκης. Ο πατέρας του ήταν καθηγητής φιλοσοφίας και η μητέρα του καθηγήτρια αγγλικών. Σε νεαρή ηλικία ο Γουάλας μετακόμισε με την οικογένειά του στο Ιλινόι. Εκεί ασχολήθηκε από νωρίς με το τένις, και έφτασε μάλιστα να ...περισσότερα