ΣΚΟΥΡΤΗΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ

Ο Γιώργος Σκούρτης πρωτοεμφανίστηκε το 1970 με το έργο του Οι νταντάδες, στο Θέατρο Τέχνης του Καρόλου Κουν, ένα έργο-σταθμός της σύγχρονης δραματουργίας μας. Ακολούθησαν τα έργα Οι μουσικοί (1972), Οι εκτελεστές (1988) και δύο ακόμη έργα που ολοκληρώνουν το ιδιαίτερο θεατρικό κόρπους του συγγραφέα, Οι ηθοποιοί (2005-2006, Θέατρο ΚΝΩΣΣΟΣ) και Οι παγιδευτές (2005, άπαιχτο ακόμη). Η μεγάλη επιτυχία του Κομμάτια και θρύψαλα παίχτηκε το 1976 σε σκηνοθεσία Κάρολου Κουν, κι από τότε παίζεται σχεδόν κάθε χρόνο από επαγγελματικούς και ερασιτεχνικούς θιάσους. Η γλώσσα του –σκληρή και βίαιη, αλλά πάντα μέσα από συγκεκριμένους χαρακτήρες- έχει επηρεάσει τους μετέπειτα θεατρικούς συγγραφείς.
Το μυθιστόρημα Μπαρμπατζώρτζ – Μια φορά ήταν ένας μόνος του (1980) και εν συνεχεία τα αφηγήματα Αυτά κι άλλα πολλά (1981) και Ιστορίες με πολλά στρας (1989) δημιούργησαν «τομή» στο μέχρι τότε ελληνικό λογοτεχνικό πεδίο, τόσο με τη θεματική τους, όσο και με τη ρεαλιστική γραφή τους.
Ο Σκούρτης, κυρίως στην πεζογραφία του, μπορεί να δείχνει αυτοβιογραφικός, στην ουσία όμως είναι αποκαλυπτικός, με ξεκάθαρο το στοιχείο της κοινωνικοπολιτικής καταγγελίας.
Έχει ακόμη γράψει τη θεατρική ιστορική τριλογία Η δίκη του Σωκράτη, Η κωμωδία του βασιλιά Ιουγούρθα και η Υπόθεση Κ.Κ., τα οποία παραμένουν ακόμη άπαιχτα, μολονότι το ανέβασμά τους θα τα αναδείκνυε σε κορυφαία έργα της σύγχρονης δραματουργίας μας.
Τελευταία έργα του Οι εφιάλτες (2005, Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος), το Σοκ (άπαιχτο) και το κωμικό θρίλερ Η Σταρ (2006) –επίσης ακόμη άπαιχτο.
Έχει γράψει μια σειρά έργων βασισμένων στο Θέατρο Σκιών, από τα οποία μόνο Ο Καραγκιόζης παρά λίγο Βεζύρης (1973) έχει ανέβει –στο Θέατρο Τέχνης σε σκηνοθεσία Κάρολου Κουν-, καθώς και Ο Καραγκιόζης πρωθυπουργός (2005 –άπαιχτο, στο οποίο ο συγγραφέας φτάνει σε μια σύγχρονη «αριστοφανική» γραφή καυστικής σάτιρας).
Το μυθιστόρημα Ο τελευταίος (1999, Καστανιώτης) είναι μια σπαραχτική διαμαρτυρία ενάντια στις καταστροφικές πολιτικοστρατιωτικές Εξουσίες και συνάμα ένα ολοκληρωτικό δόσιμο στον Έρωτα.
Το βιβλίο Εκποίηση (2004, Καστανιώτης) είναι μια εκ βαθέων καταγραφή σκέψεων, στίχων, ερωτικών σπαραγμάτων και νυχτερινών κατανύξεων.
Ο Κίλερ (2004, Καστανιώτης) είναι ένα βίαιο, ανατρεπτικό και συναρπαστικό αφήγημα, με 50 διαδραστικές «ιστορίες θηρίων», με πρωταγωνιστικό ήρωα τον Κίλερ.
Το μυθιστόρημά του Μπαρμπατζώρτζ έχει εκδοθεί στα γερμανικά από τον ελβετικό οίκο
Unionverlag (1986), ενώ Το συμπόσιο της Σελήνης εκδόθηκε στα ιταλικά από τον Crocetti (2003).
Το θεατρικό Θρίλερ του έρωτα (1998) κυκλοφορεί στα αγγλικά από τις εκδόσεις
Arcadia.