Εκδοτικό πρόγραμμα

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΕΔΡΟΣ – ΕΚΔΟΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Β’ ΕΞΑΜΗΝΟ 2014

GRAPHIC NOVEL

Soloup
ΑΪΒΑΛΙ
Πρόλογος: Bruce Clark                          

Ένα graphic novel με εκπληκτικά σχέδια του Soloup (Αντώνη Νικολόπουλου), βασικού σκιτσογράφου της εφημερίδας Το Ποντίκι, τα οποία συνοδεύουν κείμενα των Ηλία Βενέζη και Φώτη Κόντογλου. Ένα ταξίδι από τη Μυτιλήνη στο Αϊβαλί. Κι εκεί, μεσοπέλαγα, ένα ταξίδι στο χρόνο. Στη ματωμένη ιστορία των ανθρώπων. Σε όσα χωρίζουν αλλά και σε όσα ενώνουν τους λαούς του μικρού μπουγαζιού, τους λαούς όλης της γης. Μικρασιατική Καταστροφή, συνθήκη της Λωζάνης και Ανταλλαγή πληθυσμών στα απόνερα του Πρώτου Παγκόσμιου πολέμου. Ο πρώτος μεγάλος διωγμός, η πρώτη μεγάλη ανταλλαγή πληθυσμών στη σύγχρονη Ιστορία. Εκεί, στα υδάτινα σύνορα, στο στενό πέρασμα ανάμεσα στην Λέσβο και στα μικρασιατικά παράλια, ξετυλίγονται τέσσερις ιστορίες γραμμένες από τέσσερις Αϊβαλιώτες. Τριών Ελλήνων κι ενός Τούρκου. Και όταν τα πόδια ξαναπατούν στη γη, το σήμερα προσπαθεί να λογαριαστεί με το χθες. Το ταξίδι δεν έχει τελειώσει.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

Μέλπω Αξιώτη
Η ΚΑΔΜΩ
Φιλολογική επιμέλεια: Μαρία Κακαβούλια

Σχολιασμένη έκδοση του μυθιστορήματος που αποτέλεσε το κύκνειο άσμα της μεγάλης κυρίας του νεοελληνικού λογοτεχνικού μοντερνισμού. Έργο συγκινητικό, με πολλά αυτοβιογραφικά στοιχεία, Η Κάδμω είναι ένα κείμενο-απολογισμός ζωής, ένα είδος νέκυιας στην οποία τα περισσότερα πρόσωπα που εμφανίζονται στα προηγούμενα βιβλία της Μέλπως Αξιώτη συντροφεύουν την ηρωίδα στη μοναξιά της.

Στρατής Τσίρκας
ΤΑ ΔΙΗΓΗΜΑΤΑ

Νέα έκδοση των διηγημάτων του Στρατή Τσίρκα. Εκτός από τη νουβέλα Νουρεντίν Μπόμπα, που κυκλοφόρησε το 1977 σε δεύτερη (αυτοτελή) έκδοση και πέντε ή έξι πεζογραφήματα της δεκαετίας 1927-38 σκορπισμένα σε παροικιακές εφημερίδες και περιοδικά της Αιγύπτου, αυτός ο τόμος περιέχει όλα τα διηγήματα που έγραψε και δημοσίευσε ο Τσίρκας σε περιοδικά της Αθήνας, της Αλεξάνδρειας και της Λευκωσίας, μαζί με μερικά ανέκδοτα.

Αλέξανδρος Κοτζιάς
ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΚΡΟΝΟΥ      

Επίτομη έκδοση των τεσσάρων έργων (Ιαγουάρος, 1987, Η μηχανή, 1990, O πυγμάχος, 1991, Το σοκάκι, 1993) που συγκροτούν την τετραλογία Τα παιδιά του Κρόνου. Και οι τέσσερις νουβέλες με τις οποίες ο Αλέξανδρος Kοτζιάς έκλεισε το πεζογραφικό του έργο διαδραματίζονται στην ίδια ημερομηνία και χρονιά: 21 Mαΐου 1958. Οκτώ καθημερινοί πρωταγωνιστές και οι ιστορίες τους, που συντονίζονται σε κοινό χρόνο και χώρο ή επηρεάζονται από ένα κοινό εξωτερικό συμβάν (ένα πολύνεκρο αεροπορικό δυστύχημα) χωρίς όμως να τέμνονται ενδογενώς: η Δήμητρα και η Φιλιώ, ο Kώστας και ο Άγγελος, ο Γιάννης και ο Στέλιος, ο Σπύρος και η Aννέτα περνούν για λίγο (και σε διαφορετικές ώρες της ημέρας) από το Ελληνικό αεροδρόμιο, κι ύστερα, αγνοώντας καταφανώς ο ένας την ύπαρξη του άλλου, αποσύρονται βιαστικά στο ιδιωτικό τους περιθώριο, για να χωθούν ως το λαιμό στα περίπλοκα παραλυτικά τους αδιέξοδα.

Κωνσταντίνος Ξ. Νίδερ
Η ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ (Ιανουάριος-Μάιος 1919)
Σχολιασμός-Επιμέλεια: Φίλιππος Δ. Δρακονταειδής

Το βιβλίο αυτό επαναφέρει στο φως το κείμενο του στρατιωτικού που ηγήθηκε της ελληνικής παρέμβασης, σε συνεργασία και υπό των έλεγχο γαλλικών δυνάμεων, εναντίον των Μπολσεβίκων στη Μεσημβρινή Ρωσία, γνωστής ως εκστρατείας της Ουκρανίας, το 1919. Η ελληνική επέμβαση στην Ουκρανία με το Α’ Σώμα Στρατού κατά το επτάμηνο μεταξύ του τέλους Δεκεμβρίου 1918 (σχεδιασμός) και του τέλους Ιουνίου 1919 (με την αποστράτευση του τελευταίου Έλληνα στρατευμένου), αναφέρεται –όταν αναφέρεται στην Ιστορία– ως υποσημείωση ή ως παρένθεση μετά τις νικηφόρες μάχες των Ελλήνων λήγοντος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, οι οποίες έφεραν την Ελλάδα από το δυτικό άκρο της χερσονήσου του Αίμου ως περίπου τα Στενά του Βοσπόρου (Συνθήκη των Σεβρών) και πριν από την εκστρατεία και πανωλεθρία της Μικράς Ασίας (Συνθήκη της Λωζάνης). Ωστόσο, η σημασία εκείνης της σύντομης πολεμικής δράσης υπήρξε μεγάλη: προεόρτια μιας αναμενόμενης καταστροφής, η οποία κατέληξε ταχύτατα σε πρωτάκουστη και ανεπανόρθωτη εκθεμελίωση της νεότερης Ελλάδας και του μέλλοντός της.

Ελεονώρα Σουρλάγκα
ΚΡΥΦΤΟ  

Μυρσίνη και Πανσέληνος. Παιδιά, νέοι, ενήλικες. Δύο άνθρωποι από διαφορετικό περιβάλλον, με διαφορετική πορεία ζωής. Συναντιούνται και χάνονται. Μεγαλώνουν κι εξελίσσονται, παίζοντας κρυφτό ο ένας απ' τον άλλο. 

Το νέο βιβλίο της Ελεονώρας Σουρλάγκα (πάσΠορτ, Κέδρος, 2012) είναι ένα μυθιστόρημα-ποταμός πραγματικά απολαυστικό: τρυφερό, γεμάτο ευαισθησία και χιούμορ, αληθινό όπως η ζωή, μαγευτικό όπως τα όνειρα. Ένα βιβλίο που θα κερδίσει και τον πιο απαιτητικό αναγνώστη. 

Μαριέλλη Σφακιανάκη-Μανωλίδου
ΕΝ ΧΟΡΩ

Το νέο βιβλίο της Μαριέλλης Σφακιανάκη-Μανωλίδου ανατρέχει στην ιστορία του Τρίτου Προγράμματος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας. Μέλος της Χορωδίας του Τρίτου, η συγγραφέας είχε την τύχη να συνεργαστεί με προσωπικότητες όπως ο Αλέκος Αινιάν, ο Μίκης Θεοδωράκης, η Μαρία Φαραντούρη, ο Γιάννης Χρήστου, ο Ιάνης Ξενάκης, ο Μίνως Βολανάκης, ο Γεχούντι Μενουχίν, και, φυσικά, ο Μάνος Χατζιδάκις. Φωτογραφίζοντας με άκρα γλαφυρότητα το χορωδιακό πορτραίτο των Αθηνών της δεκαετίας του εξήντα, ξεκινά η αφήγηση από τα πρώτα ερασιτεχνικά σύνολα και κορυφώνεται στα μελωδικά χρόνια του Μάνου Χατζιδάκι με την ίδρυση της επίσημης χορωδίας του Τρίτου Προγράμματος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας. Η αφήγηση παρακολουθεί μερικές από τις κορυφαίες στιγμές της καλλιτεχνικής δημιουργίας στην Ελλάδα, καθώς αυτές διαδραματίζονται εν μέσω αναρίθμητων αντιξοοτήτων και ευτράπελων στιγμιότυπων. 

Αγγελική Σμυρλή     
ΘΕΟΔΟΥΛΟΥ Λτδ.
 

Πώς ο Αντρέας Θεοδούλου, από απλός δικηγόρος, έγινε ένας από τους μεγαλύτερους ντιβέλοπερς της Κύπρου; Το νήμα της αφήγησης αρχίζει να ξετυλίγεται όταν αυτός βρίσκεται σοβαρά τραυματισμένος στο νοσοκομείο, έχοντας κάνει απόπειρα αυτοκτονίας. Ή μήπως τα πράγματα δεν έγιναν ακριβώς όπως τα αφήνει να εννοηθούν;

Μέσα από την προσωπική του ιστορία θα ανακαλύψουμε όλα τα μυστικά της μεγάλης «φούσκας» που οδήγησε την κυπριακή οικονομία σε ένα από τα μεγαλύτερα κραχ, και τους πολίτες της Κύπρου στην απελπισία. Ένα μυθιστόρημα διαφωτιστικό,  που φέρνει στην επιφάνεια πολλές πτυχές της σύγχρονης κυπριακής ιστορίας και κοινωνίας. 

Γιάννης Πλιάγκος     
Ο ΑΣΟΣ ΣΤΟ ΜΑΝΙΚΙ 
        

Κάπου στις αρχές της Συγγρού γυρίζει ασταμάτητα ο τροχός μιας ρουλέτας. Ο Παύλος, στον άχαρο ρόλο του κρουπιέρη παρατηρεί τις μισογκρεμισμένες ζωές των παικτών και βιώνει τον ανεκπλήρωτο έρωτά του για τη Ναταλία. Ανάμεσά τους στέκονται εμπόδιο ο Μάριος, η ατέλειωτη νύχτα και η τυραννία του τζόγου. Στο αποπνικτικό σκηνικό της παράνομης λέσχης ξεκινά μια στημένη παρτίδα χωρίς ξεκάθαρους κανόνες και μοναδικό προορισμό το απόλυτο σκοτάδι. Πόσα αντέχεις να χάσεις μέχρι να βγεις νικητής; Ο άσος στο μανίκι είναι το φτηνό κόλπο του χαρτοπαίκτη που πασχίζει απεγνωσμένα να παραμείνει στο παιχνίδι -η πικρή περιπέτεια ενός ανθρώπου και μιας χώρας, ιδωμένη από το υπόγειο. Ένα απολαυστικό νεο-νουάρ μυθιστόρημα από τον συγγραφέα του βιβλίου Ένα τρίτο αλήθεια και δύο τρίτα ψέματα. 

Ντόρα Βαλκάνου-Παναγιώτης Κουκουβίτης
ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΙΟ ΤΩΝ ΑΙΣΘΗΣΕΩΝ

Ο Απόστολος είναι ένας νεαρός ζωγράφος από τη Θεσσαλονίκη, με χόμπι τη μαγειρική. Σε μία βόλτα στα Λαδάδικα ανακαλύπτει τυχαία ένα μαγαζάκι που εμπορεύεται προϊόντα για λίγους. Εκεί διδάσκεται τα μυστικά των γεύσεων, και, συνδυάζοντας την αγάπη του για τη μαγειρική, την τέχνη και το γυναικείο φύλο, ανακαλύπτει το πολύ ιδιαίτερο ταλέντο του. Μπορεί να αποκρυπτογραφεί την ιδιοσυγκρασία όποιας γυναίκας επιθυμεί να αποκτήσει και να την ταιριάζει με το κατάλληλο μενού, έτσι ώστε να κερδίσει τον έρωτά της. Ένα απολαυστικό μυθιστόρημα-σπουδή στην ιδιόμορφη τέχνη της μαγειρικής και στα εκπληκτικά ερωτικά και γευστικά της σταυροδρόμια.

Κατερίνα Μαυρομμάτη
ΟΣΑ ΦΕΡΝΕΙ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ
Ένα μυθιστόρημα εμπνευσμένο από τη μάχη της Κρήτης

Όταν, τον Μάη του 1941, έπεσαν οι πρώτοι Γερμανοί αλεξιπτωτιστές λίγο έξω από τα Χανιά, κοντά στη γέφυρα του ποταμού Κερίτη, οι χωρικοί όρμησαν καταπάνω τους χωρίς να υπολογίσουν τις συνέπειες. Τα αντίποινα ήταν άνευ προηγουμένου. Οι εκτελέσεις, η πείνα, η προσφυγιά σημάδεψαν  άγρια τις ψυχές όσων τα έζησαν, και επανέρχονται στις διηγήσεις τους ακόμα και ύστερα από πολλά χρόνια. Πέντε μικρά αγόρια θα προσπαθήσουν να επιβιώσουν από την ερήμωση που άφησε η γερμανική εισβολή. Ο πόλεμος δοκιμάζει την ίδια την ύπαρξή τους. Πόσα από τα αγόρια θα καταφέρουν να επιζήσουν; Ποιο μεγάλο μυστικό κρύβει η γέφυρα; Τι πραγματικά συνέβη στη διάρκεια των συγκρούσεων; Πόσοι θα τολμήσουν να αναζητήσουν τυχόν λάθη και ενοχές; Ποιοι είναι οι αθώοι και ποιοι οι φταίχτες; Ένα μυθιστόρημα που περιγράφει συγκλονιστικά τη φρίκη του πολέμου και τον αγώνα του ανθρώπου για επιβίωση.

Γεώργιος Ν. Χαριτωνίδης       
ΑΝΕΒΑΣ ΚΑΙ ΚΑΤΕΒΑΣ 
 

Ο Γιώργος, πρώην εργαζόμενος στο νοσοκομείο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ, φεύγει από την Αθήνα λίγο καιρό πριν ξεσπάσει η μεγάλη οικονομική κρίση. Επιστρέφει όμως για ένα μικρό διάστημα όταν η κρίση αγγίζει το αποκορύφωμά της και επηρεάζεται από τις συνέπειές της. Μικρές βιωματικές ιστορίες, που σμίγουν τη σημερινή με τη μεταπολιτευτική Αθήνα, περίοδο που ο συγγραφέας πρωτοήρθε στην πόλη ως πρόσφυγας από την Κύπρο. Από τον συγγραφέα του βραβευμένου μυθιστορήματος Αναμνήσεις με πολλά κουκούτσια

Σωκράτης Κ. Παπαγεωργίου
ΜΑΥΡΗ ΚΙΜΩΛΙΑ 

Ο ήρωας της αλληγορικής αυτής νουβέλας συνέρχεται ύστερα από τρομερή καταστροφή. Θυμάται αχνά τρένα και πρόσωπα, υπόγεια και σκοτεινούς διαδρόμους. Με τη βοήθεια ενός σκύλου κατορθώνει να αναδυθεί από την κατάσταση του ονείρου στον πραγματικό κόσμο. Όμως η ένταση δε λέει να κοπάσει καθώς το όνειρο επιστρέφει συνεχώς στο μυαλό του και τον στοιχειώνει.

Γιάννης Καμπουράκης           
ΤΟ ΦΩΣ ΑΝΑΛΥΕΤΑΙ ΣΕ ΧΡΩΜΑΤΑ   

Το πρώτο μυθιστόρημα του Γιάννη Καμπουράκη περιστρέφεται γύρω από τη ζωή ενός φοιτητή στο Παρίσι, με κεντρομόλο δύναμη την καλειδοσκοπικού τύπου ενδοσκόπηση του αφηγητή.  Όπως το φως, μέσα από το πρίσμα, αναλύεται σε χρώματα, έτσι και ο βασικός χαρακτήρας αναλύεται μέσα από αληθινές και πλασματικές ιστορίες στα συστατικά του στοιχεία. Οι φαινομενικά ασύνδετες ιστορίες, οι οποίες συνδέονται εντέλει συνειρμικά, είναι το όχημα για τη δημιουργία ενός μικρού «φρέσκο» της εποχής μας, ιδωμένη μέσα από τα μάτια αυτών που καλούνται να τη δαμάσουν. Γιατί αυτό είναι και το κλειδί του βιβλίου: μια χαρτογράφηση των αδιεξόδων της γενιάς που μοιάζει να συνθλίβεται ανάμεσα στο φόβο και την έλλειψη ελπίδας. 

Νίνα Ράπη    
ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΦΟΥΓΚΑΣ
    

Από το Λονδίνο στην Αθήνα και από εκεί σε μια συνοριακή πόλη χωρίς όνομα. Η Κατάσταση φούγκας είναι μια συλλογή από ερωτικά, υπαρξιακά, κοινωνικά διηγήματα με κοινό παρονομαστή την αναζήτηση της ελευθερίας – παρεξηγημένη και άπιαστη αλλά πάντα επιθυμητή. Ένα αγόρι κυνηγάει το ανέφικτο στο Λονδίνο, χάνει τη μνήμη και ταυτότητά του και γίνεται το φαινόμενο Άνθρωπος-Πιάνο, πριν ο μύθος διαλυθεί ξανά. Ένα άλλο αγόρι στα σύνορα πάλλεται από σεξουαλική ορμή και ηθικά διλήμματα. Δυο φίλοι δοκιμάζονται μια νύχτα στο Λουκούμι. Ένας έρωτας εκτός χρόνου και τόπου. Η αναζήτηση της «πατρίδας» γίνεται ταξίδι αυτογνωσίας. Μια βόλτα στα Εξάρχεια ξυπνάει μνήμες μιας μικρής, προσωπικής επανάστασης. Μια τυχαία συνάντηση στη γέφυρα του Βατερλό κάνει το ανέλπιστο εφικτό… Άτομα μοναχικά ή σε ζευγάρια, σε μόνιμη αναζήτηση. Άτομα που δε χωρούν στα καθιερωμένα, αουτσάιντερς που δεν παύουν να ψάχνονται και να ψάχνουν.

ΠΟΙΗΣΗ

Κώστας Βάρναλης
ΑΠΑΝΤΑ ΤΑ ΠΟΙΗΤΙΚΑ

Συγκεντρωτική έκδοση του συνόλου των ποιημάτων του Κώστα Βάρναλη.

Γιάννης Ρίτσος           
ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ Α’, Β’, Γ’

Επίτομη έκδοση που συγκεντρώνει τα ποιητικά έργα Μαρτυρίες Α’ (1957-1963), Μαρτυρίες Β’ (1964-1965) και Μαρτυρίες Γ’ (1961-1967) του Γιάννη Ρίτσου.

Μίλτος Σαχτούρης
ΠΟΙΗΜΑΤΑ (1945-1998)

Επίτομη έκδοση των ποιημάτων του Μίλτου Σαχτούρη, που ανήκουν στις περιόδους 1945-1971 και 1980-1998.

Ευτυχία Παναγιώτου              
ΧΟΡΕΥΤΕΣ

Η τρίτη  συλλογή μιας από τις πιο αξιόλογες νέες ποιήτριες στον ελλαδικό χώρο. 

ΘΕΑΤΡΟ

Ευγένιος Ιονέσκο      
ΘΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΘΗΚΟΝΤΟΣ
Μτφ: Ερρίκος Μπελιές

Ένα κλασικό έργο του θεάτρου του παραλόγου, το οποίο γράφτηκε και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1952. Σε νέα μετάφραση από τον μελετητή του Ιονέσκο, Ερρίκο Μπελιέ.

Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα      
ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΜΠΕΡΝΑΡΝΤΑ ΑΛΜΠΑ
Μτφ: Κώστας Κυπαρίσσης

Γραμμένο το 1936, Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα ολοκληρώνει την τριλογία του Λόρκα στην οποία ανήκουν επίσης τα θεατρικά έργα Γέρμα και Ματωμένος γάμος

ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

Dave Eggers
Ο ΚΥΚΛΟΣ
Μετάφραση: Ιλάειρα Διονυσοπούλου

Το τελευταίο βιβλίο του Dave Eggers, ενός εκ των κορυφαίων αμερικανών συγγραφέων της νεότερης γενιάς, το οποίο παρέμεινε πολλές βδομάδες στις υψηλότερες θέσεις της λίστας των best sellers των New York Times, είναι ένα αποκαλυπτικό μυθιστόρημα για την εποχή των social media και συνάμα ένα από τα πιο εύστοχα βιβλία που έχουν γραφτεί για την επίδραση του internet στην καθημερινότητά μας.

Η Μέι Χόλαντ ξεκινά να εργάζεται στον Κύκλο, την ισχυρότερη εταιρία του διαδικτύου σε ολόκληρη την υφήλιο και νιώθει έτοιμη να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία της ζωής της. Ο Κύκλος, με τις απέραντες εγκαταστάσεις του στην Καλιφόρνια, έχει κατορθώσει να ενοποιήσει τα προσωπικά μέιλ των χρηστών του, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τις τραπεζικές συναλλαγές και τις αγορές, σε ένα δικό του παγκόσμιο σύστημα που παρέχει μόνο μία διαδικτυακή ταυτότητα και φέρνει μια νέα εποχή ευπρέπειας και διαφάνειας. Η Μέι δεν πιστεύει στην καλή της μοίρα που την οδήγησε στη σημαντικότερη εταιρεία του κόσμου –εντωμεταξύ η ζωή της εκτός Κύκλου αρχίζει να μοιάζει μακρινή, η παράξενη γνωριμία της με έναν συνάδελφο την αναστατώνει, ενώ ο ρόλος της στην εταιρία γίνεται ολοένα πιο προβεβλημένος. Η συναρπαστική ιστορία μιας φιλόδοξης, ιδεαλίστριας, γρήγορα μετατρέπεται σε καταιγιστικό μυθιστόρημα αγωνίας που εγείρει ερωτήματα για τις μνήμες, την ιστορία, την ατομικότητα, τη δημοκρατία και τα όρια της ανθρώπινης γνώσης. 

Philip Kerr
A QUIET FLAME (Η ΦΛΟΓΑ ΠΟΥ ΣΙΓΟΚΑΙΕΙ – ΠΡΟΣΩΡΙΝΟΣ ΤΙΤΛΟΣ)
Μετάφραση: Ανδρέας Μιχαηλίδης

Το πρώτο βιβλίο από μια άτυπη τριλογία μυθιστορημάτων με ήρωα τον περίφημο Μπέρνι Γκούντερ που, κατά το μεγαλύτερο μέρος τους, διαδραματίζονται στη Λατινική Αμερική. Υποδυόμενος τον φυγόδικο ναζί εγκληματία πολέμου, ο Μπέρνι Γκούντερ φτάνει στο Μπουένος Άιρες. Εκεί αποκαλύπτει την πραγματική του ταυτότητα στον τοπικό αρχηγό της αστυνομίας, για να ανακαλύψει ότι η φήμη του ως ντετέκτιβ προηγείται του ιδίου. Ένα νεαρό κορίτσι έχει δολοφονηθεί κάτω από ιδιαζόντως ειδεχθείς συνθήκες που θυμίζουν έντονα την τελευταία υπόθεση του Μπέρνι ως ντετέκτιβ του τμήματος ανθρωποκτονιών της αστυνομίας του Βερολίνου. Μια υπόθεση που είχε μείνει ανοικτή. Τα διάφορα στοιχεία που ανακύπτουν, οδηγούν τον αρχηγό της αστυνομίας του Μπουένος Άιρες να εικάσει ότι ο δολοφόνος θα μπορούσε να είναι ένας από τους χιλιάδες πρώην ναζί που βρήκαν καταφύγιο στην Αργεντινή από το 1945 και μετά. Άλλη μια υπόθεση γεμάτη προκλήσεις για τον Μπέρνι Γκούντερ, τον ιδανικό άνθρωπο για να εντοπίσει τον επικίνδυνο δολοφόνο. 

Ένα εξόχως ατμοσφαιρικό μυθιστόρημα που θέτει προκλητικά ερωτήματα σχετικά με τη συνεργασία με τους ναζί στην Αργεντινή και τον αντισημιτισμό στα χρόνια της κυριαρχίας των Περόν.

Rafael Chirbes
ΣΤΗΝ ΑΚΡΗ ΤΟΥ ΓΚΡΕΜΟΥ
Μετάφραση: Βασιλική Κνήτου

Το καλύτερο ισπανικό μυθιστόρημα των τελευταίων είκοσι πέντε ετών σύμφωνα με σχετική ψηφοφορία της εφημερίδας El Mundo, και ταυτόχρονα το πρώτο μεγάλο ευρωπαϊκό μυθιστόρημα για την κρίση.

Το πιο πρόσφατο βιβλίο του πολυβραβευμένου Ραφαέλ Τσίρμπες, έχει ως κεντρικό πρόσωπο τον Εστέμπαν, ο οποίος αναγκάζεται να κλείσει το ξυλουργείο του, αφήνοντας στο δρόμο τους υπαλλήλους του, κι ο οποίος την ίδια στιγμή καλείται να αντιμετωπίσει την ανίατη ασθένεια του πατέρα του που έχει εξελιχθεί στο τελικό στάδιο. Ο Εστέμπαν αναζητά τα αίτια που τον οδήγησαν σε αυτό το ναυάγιο, διερευνώντας το διττό ρόλο του ως θύτη και θύματος. Κοιτάζοντας το είδωλό του στον καθρέφτη, έναν άνθρωπο χωρίς ιδιότητες, ανακαλύπτει μια εικόνα φτιαγμένη από ματαιωμένες ελπίδες και θρυμματισμένα όνειρα. Γύρω από τον Εστέμπαν, ξεδιπλώνεται ένας θίασος απατεώνων, καριεριστών, θυμάτων και ανελέητων κυνηγών του εύκολου κέρδους. Στα ερείπια της νέας εποχής αποκαλύπτονται οι αξίες που κυριαρχούν σε μια κοινωνία, έναν κόσμο, μια ολόκληρη εποχή…

CRITICS PRIZE 2013 (Premio de la Crítica)

José Luís Peixoto
ΒΙΒΛΙΟ
Μετάφραση: Αθηνά Ψυλλιά

Το Βιβλίο καθιέρωσε τον Ζοζέ Λουίς Πεϊσότο ως έναν από τους καλύτερους σύγχρονους Πορτογάλους μυθιστοριο-γράφους και τον βοήθησε να κατακτήσει σημαντική θέση στο διεθνές λογοτεχνικό στερέωμα.

Το Βιβλίο είναι μια εποποιία της πορτογαλικής μετανάστευσης στη Γαλλία τη δεκαετία του ’60. Αφηγητές της μια πινακοθήκη αξέχαστων χαρακτήρων, τους οποίους ενορχηστρώνει με απαράμιλλη δεξιότητα η αστραφτερή γραφή του Ζοζέ Λουίς Πεϊσότο. Ανάμεσα σε ένα χωριό της πορτογαλικής ενδοχώρας και το Παρίσι, ανάμεσα στο λαϊκό πολιτισμό και στις υψηλές αναφορές της παγκόσμιας λογοτεχνίας, αποκαλύπτονται τα στοιχεία ενός παρελθόντος που οδήγησε χιλιάδες Πορτογάλους σε αναζήτηση καλύτερων συνθηκών ζωής καθώς και σε ένα μέλλον στο οποίο η νέα ταυτότητα δεν σβήνει τα ίχνη της παλιάς. Αξέχαστο, συγκλονιστικό, το Βιβλίο αποκαλύπτει την πανίσχυρη επίδραση του ονείρου και τη σκληρή υφή της πραγματικότητας. Περιδιαβαίνοντας διάφορες ιστορίες, συναντήσεις και αποχωρισμούς, ο αναγνώστης του Βιβλίου οδηγείται σε ένα εκπληκτικό τέλος που ξεπερνά τα όρια της λογοτεχνίας.

Dennis Lehane
ΕΚΕΙΝΗ ΤΗ ΜΕΡΑ…
Μετάφραση: Φίλιππος Χρυσόπουλος

Τοποθετημένο στη Βοστόνη στο τέλος του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, το όγδοο μυθιστόρημα του Ντένις Λεχέιν καταγράφει τις πολιτικές και κοινωνικές αναταραχές ενός έθνους στο σταυροδρόμι παρελθόντος και μέλλοντος. Γεμάτο αλησμόνητους χαρακτήρες, το Εκείνη τη μέρα… αφηγείται την ιστορία δυο οικογενειών - μιας οικογένειας μαύρων και μιας οικογένειας λευκών - που παρασύρονται από έναν ανεμοστρόβιλο χαρακτήρων: επαναστατών και αναρχικών, μεταναστών και διεφθαρμένων δημοτικών συμβούλων, αριστοκρατών και απλών πολιτών – όλοι μπλεγμένοι σε μια μάχη επιβίωσης και εξουσίας. Ο αστυφύλακας Ντάνι Κόφλιν, πρίγκιπας της αστυνομίας της Βοστόνης, γίνεται μέλος μιας ανερχόμενης συνδικαλιστικής κίνησης και αφοσιώνεται στο κυνήγι επικίνδυνων ριζοσπαστών. Ο Λούθερ Λόρενς, κυνηγημένος ύστερα από μια θανάσιμη σύγκρουση με ένα αφεντικό του εγκλήματος στην Τούλσα, βρίσκει καταφύγιο και εργασία στην οικογένεια Κόφλιν, και την ίδια στιγμή προσπαθεί απεγνωσμένα να βρει τρόπο να επιστρέψει στην έγκυο γυναίκα του. Η ιστορία ξεδιπλώνεται μέσα από τα κρίσιμα γεγονότα της εποχής και κορυφώνεται με την απεργία της αστυνομίας της Βοστόνης το 1919. Ένα μυθιστόρημα πουεξερευνά την εξοντωτική βία και τον ανεξέλεγκτο ενθουσιασμό μιας χώρας που βρίσκεται σε διαρκή πόλεμο με τον εαυτό της.

Λέων Τολστόι
Η ΑΝΑΣΤΑΣΗ
Μετάφραση: Ελένη Μπακοπούλου

Το κλασικό αριστούργημα του Λέοντος Τολστόι, το βιβλίο που όταν εκδόθηκε ξεπέρασε σε πωλήσεις τα Πόλεμος και ειρήνη και Άννα Καρένινα, το τελευταίο σπουδαίο έργο της περίλαμπρης καριέρας του, σε νέα μετάφραση από την Ελένη Μπακοπούλου.

Η ιστορία μιας πόρνης που καταδικάζεται για το φόνο ενός πελάτη της δίνει την ευκαιρία στον Τολστόι να εξαπολύσει τα φαρμακερά βέλη του απέναντι στους θλιβερά παρηκμασμένους θεσμούς –από την οικογένεια έως τη δικαιοσύνη–  μιας Ρωσίας που καταρρέει στο λυκόφως του 19ου αιώνα. Στην Ανάσταση κορυφώνονται και συναιρούνται οι ηθικοί στοχασμοί, οι πνευματικές ανησυχίες και οι πολιτικές ιδέες που καλλιέργησε ο Τολστόι προς το τέλος της ζωής του. Όταν κι έθεσε σε κρίση τη σχέση του με το κράτος, καταδίκασε το δεσποτισμό, την εξαθλίωση των φτωχών αγροτών και τον φεουδαλισμό ως πυρήνα του τσαρικού καθεστώτος. Και παρότι εξακολουθούσε να θεωρεί τον εαυτό του χριστιανό, δεν φοβήθηκε να στηλιτεύσει την υποκρισία της επίσημης Εκκλησίας.

Laurent Binet
HHhH (Προσωρινός τίτλος)
Μετάφραση: Γιώργος Ξενάριος

Κατεχόμενη Τσεχοσλοβακία, 1942. Δύο Τσεχοσλοβάκοι παρτιζάνοι από το Λονδίνο πέφτουν με αλεξίπτωτο κοντά στην Πράγα έχοντας ως αποστολή να δολοφονήσουν τον πιο επικίνδυνο άντρα του Τρίτου Ράιχ: τον Ράινχαρντ Χάιντριχ, τον «δήμιο της Πράγας», τον αρχηγό των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών και δεξί χέρι του Χάινριχ Χίμλερ. Είναι η Επιχείρηση Ανθρωποειδές, μια από τις πιο τολμηρές και ηρωικές απόπειρες της εποχής του Β’ Παγκοσμίου πολέμου. Οι χαρακτήρες του μυθιστορήματος στηρίζονται σε υπαρκτά πρόσωπα και τα γεγονότα που εξιστορούνται συνέβησαν πραγματικά. Όμως, παράλληλα με τις καθηλωτικές περιγραφές της προετοιμασίας της απόπειρας δολοφονίας, εκτυλίσσεται σε δεύτερο χρόνο και μια δεύτερη ιστορία: πώς μπορεί να αποφύγει τον πειρασμό να επινοήσει πράγματα ένας συγγραφέας που γράφει για αληθινά πρόσωπα και γεγονότα; Το πρώτο μυθιστόρημα του Laurent Binet συνθέτει μια πανοραμική εικόνα του Τρίτου Ράιχ και της περιόδου του Β’ Παγκοσμίου πολέμου.

PRIX GONCOURT 2010 (du premier roman)

ΜΕΛΕΤΕΣ-ΔΟΚΙΜΙΑ

William T. Vollmann
ΦΤΩΧΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ
Μετάφραση: Γιώργος Κυριαζής

«Γιατί είσαι φτωχός;»

Αυτή ήταν η απλή αλλά καίρια ερώτηση που έκανε ο Γουίλιαμ Τ. Βόλμαν κατά τις επισκέψεις του σε πόλεις και χωριά σε διάφορα μέρη του κόσμου. Το αποτέλεσμα αυτής της τολμηρής έρευνας είναι μια αποτύπωση της φτώχειας που δεν μοιάζει με καμιά άλλη.  Στο βιβλίο Φτωχοί άνθρωποι, ο βραβευμένος συγγραφέας επιχειρεί να αντικρίσει κατάματα τη φτώχεια σε όλες της τις εκφάνσεις – την απελπισία και την ωμότητα, την περηφάνια και τον τρόμο, την άγρια δυστυχία και τη σιωπηλή παραίτηση. Με αυτό τον τρόπο δίνει το λόγο στους φτωχούς για να εξηγήσουν τις αιτίες και τις συνέπειες της εξαθλίωσής τους σύμφωνα με τους δικούς τους κοινωνικούς, πολιτισμικούς και θρησκευτικούς όρους. Με έντονο αίσθημα συμπόνιας, και προσέχοντας σχολαστικά να μη δείξει ούτε ίχνος συγκαταβατικότητας, ο Βόλμαν μας καλεί να αναγνωρίσουμε στους συνανθρώπους μας την αξιοπρέπεια, τα λάθη, την περηφάνια, τον πόνο, αλλά και τη δύναμη της προσαρμοστικότητας, η οποία κερδίζεται μόνο έπειτα από σκληρή μάχη.

Kajsa Ekis Ekman
ΚΛΕΜΜΕΝΗ ΑΝΟΙΞΗ: ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΜΕ ΤΗ ΜΑΤΙΑ ΜΙΑΣ ΣΟΥΗΔΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ
Μετάφραση: Κατερίνα Φέτση

Όταν ξέσπασε η κρίση, τα περισσότερα ευρωπαϊκά ΜΜΕ έσπευσαν με μεγάλη ευκολία να κατηγορήσουν τον ελληνικό λαό. Στερεότυπα αναπαράχθηκαν: οι Έλληνες δουλεύουν λίγο, συνταξιοδοτούνται νέοι, έχουν υπερδιογκωμένο δημόσιο τομέα.

Η Σουηδή συγγραφέας και δημοσιογράφος Kajsa Ekis Ekman αμφισβήτησε όλα τα παραπάνω. Για το λόγο έζησε δύο χρόνια στην Ελλάδα, διερευνώντας τα πραγματικά αίτια της κρίσης.

Η Έκμαν καταγράφει τον τρόπο με τον οποίο η κρίση επηρέασε την ελληνική κοινωνία και παρακολουθεί από κοντά τα γεγονότα: γενικές απεργίες, μαζικές διαδηλώσεις και εκλογικές αναμετρήσεις. Συνομιλεί με νέους ανθρώπους που έμειναν άνεργοι, με επιχειρηματίες και με θιασώτες των θεωριών συνωμοσίας, με εργαζόμενους που πήραν στα χέρια τους τον έλεγχο το εργοστασίου στο οποίο δούλευαν, με πολιτικούς και ψηφοφόρους από όλο το πολιτικό φάσμα. Το βιβλίο περιέχει ακόμα συνεντεύξεις της συγγραφέα με τον Γιώργο Παπανδρέου και τον Αλέξη Τσίπρα.

Βασίλης Μπρακατσούλας
ΗΛΙΑΣ ΗΛΙΟΥ: Η ΖΩΗ ΚΑΙ Η ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ
Επίμετρο: Ηλίας Νικολακόπουλος

Ο Ηλίας Ηλιού έζησε και έδρασε σε μια εποχή φορτισμένη από ιστορικά γεγονότα:  δικτατορίες, ολοκληρωτικά καθεστώτα, στρατιωτικά κινήματα, δύο καταστροφικούς παγκόσμιους πολέμους, Κατοχή και Εμφύλιο πόλεμο. Σε αυτή τη χρονική συγκυρία ο Ηλιού αναδέχθηκε την πρόσκληση της Ιστορίας και εντάχθηκε στην Αριστερά με επίγνωση των κινδύνων και των προοπτικών. Το ανά χείρας βιβλίο διερευνά το πάθος, τη σοφία, την εντιμότητα και τη γενναιότητά του. Εστιάζει στις αρετές του Ηλιού και περιγράφει το μόχθο και τις θυσίες του για τους ανθρώπους και τους κατατρεγμένους, την αντίστασή του στη μισαλλοδοξία. Ο Ηλιού αντίκρισε τα συμβάντα της εποχής του με νηφαλιότητα, ρεαλισμό, ψυχραιμία και ιστορική όραση, αναμόχλευσε το βυθό των κοινωνικών προβλημάτων και, όταν διαπίστωσε αντιφάσεις και αρρυθμίες, δε δίστασε να αναθεωρήσει θέσεις και απόψεις.

Λίμπυ Τατά Αρσέλ
ΜΕ ΤΟ ΔΙΩΓΜΟ ΣΤΗΝ ΨΥΧΗ:
ΤΟ ΤΡΑΥΜΑ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΣΕ ΤΡΕΙΣ ΓΕΝΙΕΣ

Η Ελληνίδα ψυχολόγος Λίμπυ (Ελευθερία) Τατά Αρσέλ, κόρη πρόσφυγα από το Τσανταρλί Περγάμου, γεννημένη στη Μυτιλήνη και εγκατεστημένη στη Δανία, εξετάζει για πρώτη φορά στην ελληνική βιβλιογραφία το ψυχολογικό τραύμα της Μικρασιατικής Καταστροφής σε τρεις γενιές της οικογένειάς της με άξονα δέκα μαρτυρίες. Έχοντας ως βάση το τραγικό παρελθόν της δικής της οικογένειας, αναδεικνύει τους μηχανισμούς επιβίωσης που χρησιμοποίησαν οι Μικρασιάτες στην Ελλάδα προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα τραύματα της προσφυγιάς. Εν μέρει ιστορική αφήγηση, εν μέρει ψυχολογική και κοινωνική ανάλυση, το βιβλίο της Λίμπυ Τατά Αρσέλ παρουσιάζει τους τρόπους με τους οποίους το συλλογικό τραύμα του Διωγμού επηρεάζει ακόμα και σήμερα τη μνήμη, την ταυτότητα και τη ζωή όχι μόνο των απογόνων των Μικρασιατών προσφύγων, αλλά και της ελληνικής κοινωνίας στο σύνολό της.

Γιώργος Αναστασιάδης
ΠΑΝΤΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΣΕ ΒΡΙΣΚΕΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ
Προσεγγίσεις στην ασπρόμαυρη πόλη της ιστοριογραφίας και της λογοτεχνίας (1912-1974)

Παντού στη Θεσσαλονίκη «σε βρίσκει η ιστορία»: μνήμες, εικόνες και αναγνώσεις της ασπρόμαυρης πόλης (από το 1912 ως το 1974) προκαλούν ερεθίσματα και συνειρμούς για πρόσωπα και τόπους που σφράγισαν την ιστορική φυσιογνωμία της πόλης. Ο Γιώργος Αναστασιάδης, αντλώντας υλικό και ιδέες από βιβλία ιστορικά και λογοτεχνικά, από βιώματα και από παλιές και σύγχρονες εφημερίδες, ιχνηλατεί, διασώζει και παρουσιάζει όψεις από το πολυσήμαντο ιστορικό, πνευματικό και πολιτιστικό υπόβαθρο της γενέθλιας πόλης του.

Ιάσων Πιπίνης
ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΗΣ ΛΑΤΙΝΙΚΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ

Το πολιτικό «πείραμα» που ξεκίνησε το 1998, με την εκλογική νίκη του Ούγο Τσάβες, στη Βενεζουέλα σηματοδότησε μια αριστερή στροφή σε ολόκληρη τη Λατινική Αμερική. Στο βιβλίο ξεδιπλώνεται η πολιτική διαδρομή του αμφιλεγόμενου ηγέτη της Μπολιβαριανής Επανάστασης Ούγο Τσάβες, ο θάνατος του οποίου, το 2013, άφησε «ορφανή» τη λεγόμενη Επαναστατική Αριστερά στη Λατινική Αμερική. Η δράση των ένοπλων κινημάτων, η Θεολογία της Απελευθέρωσης, οι «πτήσεις του θανάτου» που χρησιμοποίησαν οι δικτάτορες για την εξόντωση των αντιφρονούντων, το ξεχωριστό πολιτικό μοντέλο διακυβέρνησης, γνωστό ως «ποπουλισμός», η Περουβιανή Επανάσταση του Χουάν Βελάσκο Αλβαράδο και οι συνεχιστές της πολιτικής του Ούγο Τσάβες αποτυπώνουν τον «μαγικό ρεαλισμό» της πρόσφατης πολιτικής ιστορίας της Λατινικής Αμερικής.

Κρυσταλία Πατούλη
Η ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΡΙΣΗ (ΠΡΟΣΩΡΙΝΟΣ ΤΙΤΛΟΣ)

Σχεδόν τέσσερα χρόνια, από τον Αύγουστο του 2010 μέχρι σήμερα, 177 πρόσωπα των γραμμάτων, των επιστημών και των τεχνών, απαντούν με βάση το ερώτημα «Ποιες αιτίες μας έφεραν ως εδώ και κυρίως τι πρέπει να κάνουμε;» στην Έρευνα για την Κρίση, που δημοσιεύτηκε στο tvxs.gr, δημιουργώντας έναν μεγάλο δημόσιο διάλογο με περισσότερα από 260 άρθρα - συνεντεύξεις και με επιπλέον υποερωτήματα, ανάλογα με την επικαιρότητα.

Chip Conley
ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΕΣ ΕΞΙΣΩΣΕΙΣ
Μετάφραση: Μαίρη Περαντάκου-Κουκ

Όταν ο Chip Conley ήρθε αντιμέτωπος με μια σειρά προβλημάτων σε προσωπικό κι επαγγελματικό επίπεδο, αναγκάστηκε να επαναπροσδιορίσει τις ιδέες του για τον κόσμο, βρίσκοντας καταφύγιο στη σαφήνεια, την καθαρότητα και την απλή λογική που κρύβουν τα μαθηματικά. Γράφοντας τις Συναισθηματικές εξισώσεις προσπάθησε να ανιχνεύσει τα στοιχεία εκείνα στη ζωή μας που επιδέχονται αλλαγή και να κατανοήσει τη φύση των συναισθημάτων μας προκειμένου αυτά να γίνουν αρωγός και όχι εμπόδιο στις αναζητήσεις και στις φιλοδοξίες μας. Ο βραβευμένος συγγραφέας του Peak, επισκέπτης καθηγητής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Σέιμπρουκ, παραδίδει ένα βιβλίο στο οποίο η πρακτική δύναμη της επιστήμης των μαθηματικών επαναφέρει στο προσκήνιο τις κρυμμένες αλήθειες της συναισθηματικής μας ζωής.

ΕΠΑΝΕΚΔΟΣΗ

Φρανσουάζ Ντολτό
Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΝΤΟΜΙΝΙΚ
Μετάφραση: Θάλεια Ιδομενέα

- Να, εγώ δεν είμαι όπως όλοι οι άλλοι καμιά φορά, ξυπνώντας, νομίζω πως μου συνέβηκε μια αληθινή ιστορία.

- …ποιος σ’ έκανε να μην είσαι αληθινός;

Έτσι άρχισε η θεραπεία. Θεραπεία ενός εφήβου ολότελα χαμένου σ’ έναν κόσμο χωρίς αναφορές, ιδιαίτερα στο χώρο και στο χρόνο, και που, στην ερημιά του λόγου, ψάχνει για μια συνάντηση που μέσα από αυτή θα ξαναβρεί τη σειρά του. Η Φρανσουάζ Ντολτό σημειώνει με ακρίβεια καθετί που της λένε, τόσο οι γονείς όσο και το παιδί, και συμπληρώνει έτσι το φάκελο (μαζί και το πρότυπο σχέδιο) του υλικού που συνοδεύει τη σχέση της μεταβίβασης, σ΄ όλη τη διάρκεια μιας ψυχανάλυσης. Από ένα παιδί, που η μη προσαρμογή του και η «αντικειμενική» απομόνωση λειτουργούσαν σαν οδυνηρή λύση ενός οικογενειακού προβλήματος, ξεπετιέται ένα τραυματισμένο αλλά ανεκτικό υποκείμενο, το οποίο τελικά παίρνεται ως το νήμα της καταγωγής του.

Το θεμελιώδες έργο της επιστήμης της παιδοψυχανάλυσης.
Επιστροφή