Επισκέψεις συγγραφέων στα σχολεία

Οι εκδόσεις Κέδρος ενθαρρύνουν και υποστηρίζουν την επίσκεψη των συγγραφέων παιδικής και εφηβικής λογοτεχνίας στα σχολεία. Είναι γεγονός ότι η γνωριμία με έναν συγγραφέα ενισχύει το ενδιαφέρον των παιδιών για το βιβλίο και συμβάλλει στην καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας. Είναι άλλωστε μια μοναδική ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με έναν δημιουργό και να μάθουν τα μυστικά της δουλειάς του!

Οι συγγραφείς μας επισκέπτονται με μεγάλη χαρά τα σχολεία. Σας προτείνουμε να αξιοποιήσετε αυτή τη δυνατότητα και να καλέσετε έναν ή περισσότερους συγγραφείς παιδικής και εφηβικής λογοτεχνίας στο σχολείο σας.

Πώς μπορεί να επιτευχθεί αυτό; Δείτε παρακάτω τις βασικές πληροφορίες.

ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ:

  • Οι επισκέψεις των συγγραφέων πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του σχολικού ωραρίου, και διατίθεται συνήθως μία εκπαιδευτική ώρα.
  • Η επιλογή των συγγραφέων και των βιβλίων γίνεται βάσει της ηλικίας των μαθητών και των θεμάτων που δουλεύουν εκπαιδευτικοί και μαθητές στη σχολική τάξη.
  • Είναι σημαντικό να έχει προηγηθεί της επίσκεψης του συγγραφέα κάποια προετοιμασία των μαθητών ώστε να μπορούν να συμμετάσχουν ενεργά στη συζήτηση και η συνάντηση να είναι εποικοδομητική για τα παιδιά και τον συγγραφέα.
  • Το περιεχόμενο της εκδήλωσης διαμορφώνεται ανάλογα με την ηλικία των παιδιών, το είδος του βιβλίου και την προσωπικότητα του συγγραφέα. Στόχος όλων είναι να κεντρίσουν το ενδιαφέρον των μαθητών για το βιβλίο.
  • Αν ο συγγραφέας πρόκειται να δει μεγάλο αριθμό παιδιών, προτείνουμε να χωρίζονται οι μαθητές σε μικρότερες ομάδες ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη αμεσότητα. Αυτό εξετάζεται κατά περίπτωση.
  • Ο προγραμματισμός πρέπει να γίνεται όσο το δυνατόν πιο έγκαιρα.
  • Για τις επισκέψεις αυτές δεν υπάρχει οικονομική επιβάρυνση για το σχολείο. Ωστόσο, σε περιπτώσεις μεγάλης απόστασης μεταξύ της οικίας του συγγραφέα και του σχολείου, το σχολείο (ή ο σύλλογος γονέων) καλείται να καλύψει τα μεταφορικά και τα έξοδα διαμονής του συγγραφέα.
  • Τέλος, η επίσκεψη ενός συγγραφέα μπορεί να συνδυαστεί με έκθεση βιβλίου χωρίς ωστόσο αυτό να αποτελεί προαπαιτούμενο. Την οργάνωση της έκθεσης μπορεί να αναλάβει συνεργαζόμενο βιβλιοπωλείο της περιοχής σας κατόπιν συνεννόησης μαζί μας.
  • Μετά την εκδήλωση, παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για τις εντυπώσεις σας.

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε με την κα Αγγελική Πορτοκάλογλου, υπεύθυνη διοργάνωσης εκδηλώσεων στα σχολεία, στα τηλέφωνα 210-3809712-14, (εσωτ. 135) ή στο e-mail: angeliki@kedros.gr (Δευτέρα – Παρασκευή 10.00 – 15.00)

Εναλλακτικά μπορείτε να συμπληρώσετε την φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος και θα επικοινωνήσουμε το συντομότερο δυνατό μαζί σας για την οργάνωση της επίσκεψης.
Επιστροφή