2022 - έτος Ιάκωβου Καμπανέλλη

Με την ανακοίνωσή του στις 2 Μαρτίου 2021, το Υπουργείο Πολιτισμού ανακήρυξε το 2022 «Έτος Ιάκωβου Καμπανέλλη» και θέτει υπό την αιγίδα του το σύνολο των εκδηλώσεων, στο πλαίσιο του αφιερωματικού έτους.

H διαδικασία για την κήρυξη «Έτους Ιάκωβου Καμπανέλλη» ξεκίνησε Μάρτη 2020, μετά από την επιστολή της κυρίας Άννας Ψαρούδα-Μπενάκη, ως Προέδρου της Ακαδημίας Αθηνών προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, στην οποία «η Ολομέλεια της Ακαδημίας Αθηνών εκφράζει την ένθερμη υποστήριξή της στην ανακήρυξη του έτους Δεκέμβριος 2021-Δεκέμβριος 2022 ως «Έτους  Ιακώβου Καμπανέλλη, κατόχου της έδρας της Θεατρικής Δραματουργίας της Ακαδημίας, επί δώδεκα έτη συναπτά». Να σημειωθεί ότι το ίδιο αίτημα είχε υποβάλει ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, τόπος καταγωγής του θεμελιωτή του σύγχρονου νεοελληνικού θεάτρου.

«Η ανακήρυξη του 2022 ως "Έτους Καμπανέλλη"», δήλωσε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, «αποτελεί ελάχιστο αντίδωρο στο τεράστιο πνευματικό έργο του μεγάλου Έλληνα συγγραφέα. Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης στο αξεπέραστο έργο του, κατέγραψε με μοναδικό τρόπο την ελληνική ιστορία και την κοινωνική πραγματικότητα της μεταπολεμικής περιόδου. Κατάφερε, όσο κάνεις άλλος, να συνθέσει, με ρεαλισμό αλλά και λυρισμό, τις δυσκολίες, τον αγώνα, αλλά και τη δύναμη και την ελπίδα του ελληνικού λαού. Εκτός όμως από την διαχρονική αξία του έργου του, ο Ιάκωβος Καμπανέλλης, υπήρξε σπουδαίος Έλληνας. Ένας πνευματικός άνθρωπος, ένας ανήσυχος πολίτης και ένας θαρραλέος αγωνιστής, σύμβολο αντίστασης κάθε μορφής φασισμού. Ο Καμπανέλλης υπήρξε ένας μοναδικός άνθρωπος. Όσοι είχαμε την τιμή και την χαρά να τον γνωρίσουμε, διδαχθήκαμε πολλά από αυτή την συναναστροφή. Ευφυής, καλοσυνάτος, μεγάθυμος, ευαίσθητος, ποιητικός, νησιώτης».  Η πλήρης ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού είναι διαθέσιμη εδώ.

Το έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος.

Από τη σελίδα αυτή θα σας ενημερώνουμε για εκδηλώσεις και τις νέες εκδόσεις που ήδη ετοιμάζουμε, τιμώντας και εμείς τον σπουδαίο δημιουργό, αλλά και για σημαντικά σχετικά δημοσιεύματα και αφιερώματα.

--

Από σκηνής και από πλατείας: Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης μάς αποκαλύπτεται μέσα από δικά του κείμενα, άρθρα, ομιλίες, συνεντεύξεις, και μέσα από τρία διαφωτιστικά σχόλια των Κώστα Γεωργουσόπουλου, Κάρολου Κουν και Τάσου Λιγνάδη. Σε αυτό το podcast, με αφορμή την έκδοση (2023) Από σκηνής και από πλατείας του Ιάκωβου Καμπανέλλη, ο φιλόλογος και συγγραφέας Σπύρος Αραβανής μάς ξεναγεί στο έργο και στη σκέψη του δημιουργού.

Ακούστε το podcast εδώ

--

Σε Πρώτο Πρόσωπο στο Δεύτερο Πρόγραμμα | Συγγραφείς και μεταφραστές μιλάνε στον Δημήτρη Μεϊδάνη για το πρόσφατο βιβλίο τους.

09/10/2023. O Βασίλης Αλεξίου, καθηγητής θεωρίας της λογοτεχνίας στο ΑΠΘ, μας μιλάει για το βιβλίο «Ιάκωβος Καμπανέλλης – Από σκηνής και από πλατείας».

--

Το Εθνικό Θέατρο και το Θέατρο Τέχνης, στο πλαίσιο του «Έτους Ιάκωβου Καμπανέλλη» που ανακήρυξε το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού για τη συμπλήρωση 100 ετών από τη γέννησή του, διοργανώνουν τη Δευτέρα 9 Ιανουαρίου στην Κεντρική Σκηνή του κτηρίου Τσίλλερ μια βραδιά μνήμης για τον μεγάλο μας θεατρικό συγγραφέα.

Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης, σε μία ακούραστη και εξαιρετικά γόνιμη πορεία
εξήντα και πλέον χρόνων που καθόρισε την πορεία της σύγχρονης ελληνικής
δραματουργίας, ανέπτυξε μια ιδιαίτερα σημαντική σχέση με τους δύο φορείς
καθώς το Θέατρο Τέχνης υπήρξε ο χώρος που τον ανέδειξε, το θεατρικό του
σπίτι, όμως παράλληλα η σχέση του με το Εθνικό Θέατρο υπήρξε καθοριστική
και αναπτύχθηκε σε πολλά επίπεδα. Στην τιμητική αυτή βραδιά άνθρωποι του θεάτρου οι οποίοι είτε συνεργάστηκαν προσωπικά με τον Ιάκωβο Καμπανέλλη, είτε τα έργα του διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην καλλιτεχνική τους πορεία, θα μοιραστούν τις αναμνήσεις και τις εμπειρίες τους με αφορμή παραστάσεις έργων του που ανέβηκαν στο Εθνικό Θέατρο και στο Θέατρο Τέχνης και στις οποίες συμμετείχαν.

Εισαγωγική ομιλία θα γίνει από την κόρη του συγγραφέα, Κατερίνα
Καμπανέλλη. Στη συζήτηση συμμετέχουν η Μαρίνα Ασλάνογλου, ο Δημήτρης
Δεγαΐτης, η Άνδρη Θεοδότου, ο Κωστής Καπελώνης, η Μαρία Κεχαγιόγλου, η
Μαρία Κωνσταντάρου, ο Παναγιώτης Μέντης, ο Παντελής Παπαδόπουλος, ο
Γιάννος Περλέγκας και ο Μπάμπης Χατζηδάκης, ενώ τον συντονισμό έχει
αναλάβει η καλλιτεχνική διευθύντρια του Θεάτρου Τέχνης Μαριάννα
Κάλμπαρη. Επίσης, στην εκδήλωση θα μιλήσουν και οι ηθοποιοί και συντελεστές της παράστασης Η Στέλλα με τα κόκκινα γάντια του Ιάκωβου Καμπανέλλη που
παρουσιάζεται φέτος σε συμπαραγωγή του Θεάτρου Τέχνης και του Εθνικού
Θεάτρου σε σκηνοθεσία Γιάννου Περλέγκα.

--

Η Ακαδημία Αθηνών τιμά τον Ιάκωβο Καμπανέλλη [Ακαδημαϊκό στην έδρα «Λογοτεχνία (Θεατρική Δραματουργία)»] με μια μεγάλη έκθεση.

--

ΙΑΚΩΒΟΥ ΚΑΜΠΑΝΕΛΛΗ: Ο ΓΟΥΟΛΤΕΡ ΜΙΤΤΥ ΚΑΙ Ο ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟΣ
7 Νοε - 10 Ιαν 2023
Πολυχώρος Vault - Σκηνή Α

Τα δύο εξαιρετικά μονόπρακτα του μεγάλου Έλληνα συγγραφέα Ιάκωβου Καμπανέλλη «Η μυστική ζωή του Γουόλτερ Μίττυ» και «Ο πανηγυρικός» παρουσιάζονται σε μία ενιαία παράσταση σε σκηνοθεσία Κατερίνας Πολυχρονοπούλου και ερμηνεία Δημήτρη Φραγκιόγλου

Η πρεμιέρα της παράστασης πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 16 Αυγούστου στο Φεστιβάλ Νάξου, στο πλαίσιο του εορτασμού του «Λογοτεχνικού Έτους Ιάκωβος Καμπανέλλης», με την υποστήριξη και την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και τη συνεργασία του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο μονόλογος «Η Μυστική Ζωή του Γουόλτερ Μίττυ», έχει παρουσιαστεί μόνο μια φορά, το 1957 και είναι ελεύθερη διασκευή από το  διήγημα του Τζέιμς Θέρμπερ: «Η μυστική ζωή του Γουόλτερ Μίττυ». Ένα κείμενο απρόβλεπτο, εντελώς διαφορετικού ύφους και περιεχομένου, το οποίο αποδεικνύει για άλλη μια φορά, το ανήσυχο και διαρκώς εξελισσόμενο και πειραματικό πνεύμα του πολυσχιδούς συγγραφέα μας.

Ο Γουόλτερ Μίττυ, έχει βρει έναν τρόπο να δραπετεύει από την ανούσια, μονότονη και βαρετή καθημερινότητά του, με το να γίνεται ο ήρωας των ονειροπολήσεών του. Η πραγματικότητα με τη φαντασία εμπλέκονται και δημιουργούν ένα εξαιρετικό σκηνικό παιχνίδι.

Ο Πανηγυρικός είναι μια πικρή κωμωδία. Ο Δήμαρχος μιας μικρής επαρχιακής πόλης την περίοδο της δικτατορίας, διορισμένος και όχι εκλεγμένος, την ημέρα που θεωρούσε ως τη σημαντικότερη της ζωής του, οδηγείται σε αυτοκαταστροφική συμπεριφορά. Ο ευερέθιστος χαρακτήρας του και οι ενοχές του τον οδηγούν στην κατάρρευση και τη γελοιοποίησή του.

Ένα έργο, το οποίο, αν και αφορά σε μια συγκεκριμένη εποχή της σύγχρονης ιστορίας μας, παραμένει τραγικά επίκαιρο όπως και το σύνολο του έργου του μεγάλου συγγραφέα. Με βαθιά σαρκαστικό και δηκτικό τρόπο, ο Ιάκωβος Καμπανέλλης, δημιουργεί άλλον ένα μοναδικό χαρακτήρα, σχολιάζοντας τις διαχρονικές ελληνικές παθογένειες, με σαρκασμό, χιούμορ και ανατροπές.

Κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 9.15μμ. στο Vault Theater Plus
Από Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2022 - και Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2023 

--

In Kambanellis' Neighbourhoods
Το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του King's College του Λονδίνου σε συνεργασία με τον πολιτιστικό οργανισμό Culture in Action σας προσκαλούν σε ένα αφιέρωμα στον Ιάκωβο Καμπανέλλη με τίτλο 'Στις γειτονιές του Καμπανέλλη', την Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2022 και ώρα 7:00μμ στο Golden Goose Theatre στο Λονδίνο. Η εκδήλωση θα είναι στα Ελληνικά και είναι μέρος του έτους Καμπανέλλη.

Σκηνοθετεί η Κυριακή Μήτσου.

In Kambanellis' Neighbourhoods

The Centre for Hellenic Studies at King’s College London in collaboration with the cultural organisation Culture in Action invite you to an evening dedicated to Iakovos Kambanellis, titled In Kambanellis’ Neighbourhoods. The event will be held on Sunday, 30 October 2022, at 7:00pm, at London Golden Goose Theatre. It is in Greek and part of the Kambanellis
The Golden Goose Theatre is located at 146 Camberwell New Road, Camberwell, London, SE5 0RR. It is a short walk (7 mins) from Oval station (Northern line) and a short bus ride from both Vauxhall (Victoria/national rail) and Denmark Hill (Overground/Thameslink).

This event is free and open to the public. It is sponsored by the Schilizzi Foundation with a focus on Greece’s social history. For more information, please contact chs@kcl.ac.uk

--

Το Μεξικό τιμά τον Ιάκωβο Καμπανέλλη!
Το διεθνές φεστιβάλ θεάτρου “Emilio Carballido”, που γίνεται στη μνήμη ενός εκ των κορυφαίων θεατρικών συγγραφέων του Μεξικού, τιμά τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Ιάκωβου Καμπανέλλη, με το έργο του «Γράμμα στον Ορέστη», με τη Μαριάνθη Σοντάκη σε σκηνοθεσία Γιάννη Παπαγιάννη. Πρόκειται για μία παραγωγή του Καλλιτεχνικού και Εκπαιδευτικού Οργανισμού “Ιάκωβος Καμπανέλλης” και του Δήμου Βύρωνα. Η παράσταση τελεί υπό την αιγίδα της Ακαδημίας Αθηνών και του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

--

Εκδήλωση αφιερωμένη στον Ιάκωβο Καμπανέλλη | Στοκχόλμη, 11 Οκτωβρίου 2022
Η Κατερίνα Καμπανέλλη μιλάει για τον πατέρα της

Με αφορμή την ανακήρυξη  από το Ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού του «Λογοτεχνικού Έτους 2022 Ιάκωβος Καμπανέλλης», η Πρεσβεία,  σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Ελληνικών Συλλόγων και Κοινοτήτων Σουηδίας και το Τμήμα Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Lund, διοργάνωσε  στις  11 Οκτωβρίου,  στο συνεδριακό χώρο του Δήμου Solna, εκδήλωση, όπου η κόρη του Ιάκωβου Καμπανέλλη και κληρονόμος του αρχείου του διακεκριμένη σκηνογράφος   Κατερίνα Καμπανέλλη  παρουσίασε το έργο και τη ζωή του πατέρα της σε ομιλία με   τίτλο: “Το παραμύθι με το όνομα Ιάκωβος Καμπανέλης”.
Χαιρετισμούς απηύθυναν ο  Πρέσβυς της Ελλάδας στην Σουηδία, Ανδρέας Φρυγανάς,  ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων και Κοινοτήτων Σουηδίας Μωυσής Νικολαΐδης και ο  Αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβούλιου του Δήμου Σόλνα, Γιώργος  Κοντορίνης. Την εκδήλωση συντόνισε ο Αναπληρωτής Καθηγητής Νεοελληνικών Σπουδών Πανεπιστημίου Lund και Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Νεοελληνικών Σπουδών Δρ. Βασίλης Σαμπατακάκης.
Η ερασιτεχνική Ομάδα Θεάτρου της Στοκχόλμης με τους  Εμμανουέλα Ραμόλη, Δήμητρα Λαζαρίδη, Νόπη Σαββίδου, Χρήστο Σαβλάκη, Κατερίνα Τζιούφα, Γεράσιμο Λούτο και Anastasio Tebaldi, υπό τον Αθανάσιο Κουβούση, ηθοποιό και απόφοιτο της δραματικής σχολής Αγίας Βαρβάρας “Ιάκωβος Καμπανέλλης”, έπαιξαν αποσπάσματα από 4 θεατρικά έργα του συγγραφέα: «Αυλή των Θαυμάτων», «Αυτός και το Πανταλόνι του», «Τα τέσσερα πόδια του τραπεζιού», «Ο επικήδειος». 

--

Έτος Καμπανέλλη στην Αίγυπτο με 2 συναυλίες σε Κάιρο και Αλεξάνδρεια

Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού της Αιγύπτου και την υποστήριξη της Ελληνικής Πρεσβείας στην Αίγυπτο, διοργάνωσαν 2 συναυλίες προς το ελληνικό, αιγυπτιακό και διεθνές κοινό της Αιγύπτου. Οι συναυλίες ήταν αφιερωμένες στον Ιάκωβο Καμπανέλλη με αφορμή το «Έτος Καμπανέλλη» και πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 1η  Οκτωβρίου στη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας και την Κυριακή 2 Οκτωβρίου στο ανοιχτό αμφιθέατρο της Όπερας του Καΐρου.

Συγκεκριμένα την 1η  Οκτωβρίου η συναυλία πραγματοποιήθηκε στη Βιβλιοθήκη Αλεξάνδρειας με ανάλογο ρεπερτόριο και επίσης μεγάλη επιτυχία. Η τιμητική βραδιά, με την μορφή συναυλίας  διοργανώθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού της Αιγύπτου – Διεύθυνση Διεθνών Σχέσεων, την Αλεξανδρινή Βιβλιοθήκη και το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού – Παράρτημα Αλεξανδρείας, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Πρεσβείας στο Κάιρο. Η σοπράνο Αναστασία Ζαννή, με τη συνοδεία στο πιάνο του συνθέτη και  μαέστρου Αντώνη Καρατζίκη, στην κυριολεξία μάγεψε το κοινό υποδαυλίζοντας ερεθίσματα εξωτερίκευσης ακόμη και σε ανθρώπους  που για πρώτη φορά έρχονταν  σε επαφή με το έργο του Έλληνα δημιουργού. Βέβαια, το ευχάριστο ήταν ότι υπήρχε ένα μεγάλο ποσοστό Αιγυπτίων, πραγματική έκπληξη, το οποίο γνώριζε τους στίχους του. Όσο για τους Αιγυπτιώτες, όπως ήταν αναμενόμενο με εμφανή συγκίνηση, συνόδευαν λέξη λέξη, στίχο στίχο την Αναστασία Ζαννή.

Την συναυλία τίμησαν με την παρουσία τους, ο Γενικός  Πρόξενος της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια κ. Αθανάσιος Κοτσιώνης, ο Αρχιμανδρίτης κ. Ελπιδοφόρος, εκπροσωπώντας και μεταφέροντας τους χαιρετισμούς του Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρου Β΄, ο κ. Ανδρέας Βαφειάδης Αντιπρόεδρος Α΄ της ΕΚΑ, η Πρόεδρος του ΕΝΟΑ και Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Επιστημόνων «Πτολεμαίος Α’» κα Λιλίκα Θλιβίτου, η πρώην Πρόεδρος των Αποφοίτων της Αβερωφείου Σχολής κα Τασούλα Μιλοπούλου, η κα Πασχαλίνα Αγαπιάδου Διευθύντρια του Αβερώφειου Γυμνασίου Λυκείου, ο κ. Κωνσταντίνος Ρήγας Διευθυντής Πρατσίκειου Δημοτικού, ο πρώην Διευθυντής του Ιδρύματος Πολιτισμού στην Αλεξάνδρεια Βασίλης Φιλιππάτος, η κα Καλλιόπη Παπακώστα αρχαιολόγος, ο συγγραφέας κ. Γιώργος Κυπραίος, εκπαιδευτικοί από τα σχολεία της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας και πολλοί Αιγυπτιώτες και Αιγύπτιοι.

Το βράδυ της 2ας Οκτωβρίου 2022, στο κατάμεστο ανοιχτό αμφιθέατρο της Όπερας του Καΐρου, η Ελληνίδα cross σοπράνο Αναστασία Ζαννή και η 30μελής αιγυπτιακή ορχήστρα κοριτσιών φωτός και ελπίδος «al nour wal Amal» μάγεψε επί δυο ώρες το πολυεθνικό της ακροατήριο, ερμηνεύοντας εμβληματικά έργα του τιμώμενου Ιάκωβου Καμπανέλλη σε μουσικές Μίκη Θεοδωράκη και Μάνου Χατζηδάκη καθώς και επιλεγμένα τραγούδια του διεθνούς ρεπερτορίου στα αγγλικά, ιταλικά αλλά και αραβικά. Ιδιαίτερη στιγμή η ερμηνεία  της Αναστασίας Ζαννή σε ένα παραδοσιακό αιγυπτιακό τραγούδι όπου απέσπασε  το θερμό χειροκρότημα του κοινού.

Παρέστησαν ο πρέσβυς της Ελλάδας στην Αίγυπτο κ. Νικόλαος Γαρυλίδης, η νέα πρέσβυς της Κύπρου στην Αίγυπτο κα Πόλυ Ιωάννου, ο πρώην υπουργός Περιβάλλοντος Σαλάχ Χαφεζ, η πρώην πρέσβυς της Αιγύπτου στην Ελλάδα κα Magda Sahin, ο πρέσβης της Αρμενίας στην Αίγυπτο, Αιγύπτιοι επίσημοι,  άνθρωποι της τέχνης και του πολιτισμού,  ο Πατριαρχικός Επίτροπος Μητροπολίτης Μέμφιδος κκ Νικόδημος, ο καθηγούμενος της Πατριαρχικής Μονής Αγιου Γεωργίου Αρχιμανδρίτης κκ Δαμασκηνός, διπλωμάτες, ο Πρόεδρος της Ελληνικής κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστος Καβαλής, εξέχοντα μέλη της ελληνικής παροικίας Καΐρου και δημοσιογράφοι καθώς  και η κ. Τασούλα Μυλόπουλου, μέλος της βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας.

--

Επιστημονικό Συνέδριο Νέων Ερευνητών “Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης στον 21ο Αιώνα” [29/9-2/10/22] 

Με αφορμή το «Λογοτεχνικό έτος 2022 Ιάκωβος Καμπανέλλης» το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Ελληνικό και Παγκόσμιο Θέατρο. Δραματουργία, Παράσταση, Εκπαίδευση» του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ –επίτιμος διδάκτωρ του οποίου αναγορεύτηκε ο συγγραφέας το 1999 – διοργανώνει Επιστημονικό Συνέδριο Νέων Ερευνητών με τίτλο «Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης στον 21ο αιώνα», τιμώντας τη σημαντική και πολυδιάστατη παρουσία του δημιουργού στη θεατρική και ευρύτερα πολιτισμική, ελληνική και παγκόσμια, σκηνή.

Το Συνέδριο θα διεξαχθεί από 29 Σεπτεμβρίου έως 2 Οκτωβρίου 2022 και περιλαμβάνει επιστημονικό και καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Από τις 29 Σεπτεμβρίου και για τρεις ημέρες, στο Αμφιθέατρο της Βιβλιοθήκης της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών (Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου), 42 νέοι ερευνητές θα καταθέτουν τα αποτελέσματα της έρευνάς τους, διευρύνοντας τις προϋπάρχουσες επιστημονικές προσεγγίσεις στην πολυσχιδή λογοτεχνική και καλλιτεχνική παρακαταθήκη του Ι. Καμπανέλλη και ανοίγοντας διάλογο με αυτήν. Οι εισηγήσεις θα αφορούν ζητήματα δραματολογικής και συγκριτικής ανάλυσης, θεωρίας παράστασης και θεατρικής πρόσληψης, προτάσεις εφαρμογής καμπανελλικών κειμένων στην εκπαίδευση και τη δραματοθεραπεία, καθώς και το αποτύπωμα του έργου του συγγραφέα στα μέσα Ήχου και Εικόνας. Οι ομιλίες θα ολοκληρωθούν με Στρογγυλό Τραπέζι, όπου θα μιλήσουν σημαντικοί εκπρόσωποι της Πράξης και της Θεωρίας του Θεάτρου.

Το βράδυ της 1ης Οκτωβρίου, μετά το πέρας των εργασιών, θα διοργανωθεί στη Φιλοσοφική Σχολή καλλιτεχνική βραδιά αφιερωμένη στον Ι. Καμπανέλλη, όπου θα συμμετάσχουν μεταπτυχιακοί φοιτητές του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ, με performance βασισμένη στο έργο του Ο Κρυφός Ήλιος, καθώς και με εμβληματικά τραγούδια σε στίχους του συγγραφέα, με τη συνοδεία επαγγελματιών μουσικών.

Στις 2 Οκτωβρίου θα παρουσιαστεί στο Θέατρο Σταθμός η παράσταση Αυτός, ο Άλλος και το Παντελόνι του σε σκηνοθεσία Μάνου Καρατζογιάννη και ερμηνεία Χρήστου Χατζηπαναγιώτη. Θα ακολουθήσει ομιλία για το έργο του Ι. Καμπανέλλη
από τον καθηγητή Γιώργο Π. Πεφάνη, Πρόεδρο του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ. Το Συνέδριο θα κλείσει με συζήτηση ανάμεσα στον ομιλητή, τους συντελεστές της παράστασης και το κοινό.

Ταυτότητα εκδήλωσης:
Θέμα: «Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης στον 21ο αιώνα»

Κατηγορία: Επιστημονικό Συνέδριο Νέων Ερευνητών

Διοργανωτές: Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Ελληνικό και Παγκόσμιο Θέατρο. Δραματουργία, Παράσταση, Εκπαίδευση» του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ

Με την υποστήριξη του Εργαστηρίου «Θέατρο-Φιλοσοφία-Εκπαίδευση» και του Εργαστηρίου Έρευνας και Τεκμηρίωσης του Νεοελληνικού Θεάτρου

Τόπος: Φιλοσοφική Σχολή και Βιβλιοθήκη Φιλοσοφικής Σχολής Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου 15772)  – Θέατρο Σταθμός (Βίκτωρος Ουγκώ 55, Αθήνα 104 37)

Χρόνος: 29 Σεπτεμβρίου – 2 Οκτωβρίου 2022

Ώρα έναρξης: Πέμπτη 29/9, 17:00 – Παρασκευή 30/9, 11:45 – Σάββατο 1/10, 12.00 – Κυριακή 2/10, 21:00 (Θέατρο Σταθμός)

Πρόγραμμα Συνεδρίου

--

Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2022
21:00: ΙΑΚΩΒΟΣ ΚΑΜΠΑΝΕΛΛΗΣ - Η ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ

Φιλολογικός Σύλλογος Παρνασσός
Σκηνοθεσία: Κατερίνα Πολυχρονοπούλου
Ερμηνεία: Αλέξανδρος Δαρμανής, Δημήτρης Καραβιώτης, Βίβιαν Κοντομάρη, Κατερίνα Κωνσταντίνου, Αυγουστίνος Ρεμούνδος, Νίκος Σταματόπουλος, Κωνσταντίνος Φάμης, Δημήτρης Φραγκιόγλου
Δείτε περισσότερα
εδώ

Πέμπτη 22.09.2020 | Το πρόγραμμα της ημέρας
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ ΩΣ ΚΗΠΟΙ - LIBRABRIES AS GARDENS
Εταιρεία Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων
12:00-14:00 ΔΙΑΛΟΓΟΙ
Συναντήσεις με τους δημιουργούς

--

Αφιέρωμα αρχαιόθεμη δραματουργία

ΙΑΚΩΒΟΣ ΚΑΜΠΑΝΕΛΛΗΣ

Θέατρο Αλίκη, Πεδίον του Άρεως
19:00 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΚΑΙ Ο ΛΑΘΟΣ

Ένας αρχιφύλακας κι ένας αστυφύλακας εισβάλλουν τη νύχτα σε ένα φτωχικό σπίτι για να συλλάβουν τον γιο της οικογένειας. Οι συλλήψεις αυτές ήταν πολύ συνηθισμένες στα χρόνια της δικτατορίας των Συνταγματαρχών. Και η μάνα, όμως, είχε συνηθίσει από παλιά να οδηγούν τον άντρα της στη φυλακή. Περιποιείται τον αστυνομικό και τον αντιμετωπίζει με αφοπλιστική ευγένεια, καλοσύνη και κατανόηση.
Πρόσωπα για βιολί και ορχήστρα (1966-1975)
Πρώτη παρουσίαση: 1976, Θέατρο Τέχνης,Θέατρο Βεάκη
Έργο σπονδυλωτό που διαρθρώνεται σε τέσσερα μονόπρακτα: Ο πιστός άνθρωπος (1966-1967), Ο πανηγυρικός (1970), Ο άνθρωπος και το κάδρο (1974) και Η γυναίκα και ο Λάθος (1975).
Συντελεστές
Σκηνοθεσία: Μαρία Σάββα
Ερμηνεία: Χρήστος Δεσπότης, Λευτέρης Καταχανάς, Γιάννης Κουρκουμέλης, Μαρία Σάββα
20:00 Ο ΓΟΡΙΛΑΣ ΚΑΙ Η ΟΡΤΑΝΣΙΑ
Στο μεγαλοαστικό σπίτι και εργαστήριο για τα πειράματα και τις μελέτες του, ο κύριος Καθηγητής, που έχει παντρευτεί την υπάκουη και πλούσια Μαίρη, φέρνει έναν γορίλα που αγόρασε από τον ζωολογικό κήπο για τα πειράματά του, στον οποίον συμπεριφέρεται σαν να είναι κανονικός άνθρωπος. Όταν, όμως, η Μαίρη αρχίζει να αποκτά μια περίεργη οικειότητα με τον γορίλα και ο γορίλας να υιοθετεί ανθρώπινη συμπεριφορά, τότε ξεσπά μια σαρωτική ανατροπή που διαταράσσει τις ήδη ευαίσθητες ισορροπίες του ζευγαριού. Ο συγγραφέας γράφει τρεις διαφορετικές εκδοχές για το τέλος του έργου, που όπως διευκρινίζει ο ίδιος, πρόκειται για «τρεις απόπειρες να γλιτώσουν τα πρόσωπα του έργου απ’ την παρανοϊκή σχέση στην οποία έχουν παγιδευτεί».
Πρώτη παρουσίαση: 1959, Τρία μονόπρακτα, Θίασος Έλσας Βεργή, Αίθουσα Χ.Ε.Ν.
Συντελεστές
Σκηνοθεσία - διδασκαλία: Θεόδωρος Εσπίριτου
Ερμηνεία: Ανδρέας Αντωνιάδης, Νίκος Παντελίδης, Δέσποινα Σαραφείδου, Εμμανουήλ Στεφανουδάκης

21:00 Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ
Μονόπρακτο, με υπότιτλο: «Μια συνομιλία και μη συνομιλία ανάμεσα σε δύο πρόσωπα».
Ένα ζευγάρι, η Άννα και ο Δημήτρης, δύο ξένοι στο ίδιο σπίτι, όπου κανένας δεν έχει να πει τίποτα στον άλλον. Συζητούν μόνο για κοινότοπα θέματα της καθημερινότητας. Όλα όσα σκέφτονται και αισθάνονται παραμένουν στη σιωπή… Ο Καμπανέλλης μάς δίνει την εικόνα ενός ζευγαριού που το στοιχειώνει το ανεκπλήρωτο, όχι μόνον από αυτά που δεν έκανε ο καθένας μόνος του, αλλά κυρίως από αυτά που δεν έκαναν κι εξακολουθούν να μην κάνουν μαζί.
Πρώτη παρουσίαση: 2014, Θέατρο «Ιάκωβος Καμπανέλλης» (Νάξος)
Συντελεστές
Σκηνοθεσία: Σάββας Στρούμπος, Σπύρος Μπέτσης
Βοηθός Σκηνοθέτη: Ιωάννα Ρουμελιώτη
Σκηνική Εγκατάσταση: Δήμητρα Ζερβού
Κοστούμια: Ελίνα Τσούτσια
Μουσική: Άντώνης Παπανικολάτος
Καλλιτεχνικός συνεργάτης: Γεωργία Κανελλοπούλου
Ερμηνεία: Ρόζυ Μονακη, Ντίνος Παπαγεωργίου

22:00 ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΙΨΕΝ
Το έργο συνομιλεί με το έργο του Ίψεν και όπως δηλώνει ο συγγραφέας «είναι μια ελεύθερη σπουδή στους Βρυκόλακες και στους δύο βασικούς χαρακτήρες του έργου, τον πάστορα Μάντερς και την κυρία Άλβινγκ». Η υπόθεση διαδραματίζεται στα παρασκήνια ενός θεάτρου, τη βραδιά της τελευταίας παράστασης του έργου Βρυκόλακες. Τη δράση εισάγει ο νυχτοφύλακας του θεάτρου, ο οποίος συνομιλεί με τον ηθοποιό που υποδυόταν τον πάστορα Μάντερς.
Αρχικά, σκιαγραφείται το πορτρέτο των δύο ιψενικών ηρώων, όπως θα μπορούσαν να είναι σε νεαρή ηλικία όταν ο Μάντερς, νεαρός κληρικός, καταπνίγει τα αισθήματά του για την Έλενα Σόρενσεν (κατόπιν κυρία Άλβινγκ), την αποδιώχνει, αναγκάζοντάς την να δεχθεί την πρόταση γάμου που της είχε κάνει ο νεαρός λοχαγός Άλβινγκ και ευλογεί στη συνέχεια ως κληρικός την ένωσή τους. Έπειτα, τα δύο πρόσωπα (πάστορας Μάντερς – κυρία Άλβινγκ) παρουσιάζονται σε μια μεταγενέστερη στιγμή, όταν η Έλενα, απογοητευμένη από τον γάμο και την έκλυτη ζωή του άντρα της, φεύγει από το σπίτι της και αναζητά καταφύγιο στον πάστορα. Εκείνος και πάλι αδυνατεί να ξεφύγει από τις δεσμεύσεις του, την αποκρούει ξανά και τη συμβουλεύει να επιστρέψει στον άντρα της.
Στο τέλος του έργου, η φωτιά που ξεσπά και καταστρέφει το κληροδότημα που προετοίμαζε στη μνήμη του συζύγου της η κα Άλβινγκ και ο θάνατος του Όσβαλντ, του νεαρού Άλβινγκ —που πεθαίνει βεβαρημένος από σύφιλη, αρρώστια που του έχουν κληροδοτήσει οι αμαρτίες του πατέρα του— αντικατοπτρίζουν την ψυχική ερήμωση των ηρώων. Την τελευταία σκηνή στο έργο, στην οποία συναντιούνται ο Πάστορας και η κυρία Άλβινγκ, ύστερα από όλα όσα συνέβησαν, ο συγγραφέας την προσέθεσε μετά την πρώτη παρουσίαση του έργου στην Πειραματική Σκηνή Τέχνης το 1996, καθώς αισθάνθηκε ότι ήταν αναγκαία η συνάντηση των δύο ηρώων μετά την καταστροφή για να ολοκληρωθεί το έργο.

Πρώτη παρουσίαση: 1996, Πειραματική Σκηνή της «Τέχνης», Θέατρο Αμαλία (Θεσσαλονίκη)
Μονόπρακτο.
Συντελεστές
Σκηνοθεσία: Γιώργος Ζαμπουλάκης
Ερμηνεία: Σπύρος Κεκρίδης, Νίκος Ντάσης, Γιώργος Ονησιφόρου, Αρετή Σεϊνταρίδου

--

Ελληνοαμερικανική Ένωση, Μασσαλίας 22, Αθήνα

19.09.2022 - 19.10.2022

Δε-Πα: 12:00 – 20:00, Σα: 10:00 - 14:00

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

WebLink

Στο πλαίσιο του λογοτεχνικού έτους «Ιάκωβος Καμπανέλλης 2022», το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού και η Ελληνοαμερικανική Ένωση παρουσιάζουν την εικαστική έκθεση «Ιάκωβος Καμπανέλλης, το τετράπτυχο»: Θέατρο, κινηματογράφος, ποίηση, πεζός λόγος. Η έκθεση, που επιμελείται η  ιστορικός τέχνης-αρχαιολόγος, Λουΐζα Καραπιδάκη, εγκαινιάζεται την Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2022, στις 19:30 και θα διαρκέσει μέχρι και τις 19 Οκτωβρίου 2022.
16 σύγχρονοι καλλιτέχνες εμπνέονται από το σημαντικό έργο και την ξεχωριστή συνδρομή του Ιάκωβου Καμπανέλλη στις Τέχνες και τα Γράμματα. Με βάση το τετράπτυχο της καλλιτεχνικής του δημιουργίας, που εκτός από το θέατρο επεκτείνεται και στον κινηματογράφο, την ποίηση και την πεζογραφία, η έκθεση φιλοδοξεί να αναδείξει την κληρονομιά και την ανθεκτικότητα του έργου του. Μέσα από εικόνες και μνήμες σπουδαίων ιδανικών και υψηλών συγκινήσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ελεύθερη ζωή, την αισιοδοξία και τον έρωτα, τέσσερα θέματα που ύμνησε και ανέδειξε με το έργο του ο γνωστός δημιουργός, ξετυλίγεται και ο αφηγηματικός ιστός της έκθεσης σε ένα διάλογο με την σύγχρονη εικαστική ματιά. Η επιμελήτρια της έκθεσης, Λουΐζα Καραπιδάκη, σημειώνει σχετικά: «Η εικαστική έκθεση με θέμα το τετράπτυχο, από το ομώνυμο μονόπρακτο του Ακαδημαϊκού, είναι ένα αφήγημα στηριγμένο σε τέσσερις πτυχές της δημιουργίας του και παράλληλα σε τέσσερις λέξεις-κλειδιά, που απορρέουν από το έργο του: ελευθερία, δικαιώματα, έρωτας, αισιοδοξία. Τέσσερις ομάδες εικαστικών αποδίδουν μία διαφορετική οπτική στο έργο του, με την προσωπική τους καλλιτεχνική ερμηνεία».
Στην έκθεση παρουσιάζονται ακόμη αφίσες θεατρικών και κινηματογραφικών έργων του Καμπανέλλη από το πλούσιο προσωπικό του αρχείο, ευγενική παραχώρηση της κόρης του μεγάλου δημιουργού, Κατερίνας Καμπανέλλη.
Συμμετέχοντες καλλιτέχνες:
Καλλιόπη Ασαργιωτάκη, Παυλίνα Βαγιωνή, Γιώργος Γκολφίνος, Μαριλένα Ζαμπούρα, Ειρήνη Ηλιοπούλου, Νίκος Κόνιαρης, Αφροδίτη Λίτη, Νίκος Μάντζιος, Έλενα Παπαδημητρίου, Σμαράγδα Παπούλια, Κωνσταντίνος Πάτσιος, Βαγγέλης Ρήνας, Κωνσταντίνα Συλίκου, Ιφιγένεια Σδούκου, Γιώργος Ταξιαρχόπουλος, Ηλίας Χαρίσης
Εγκαίνια έκθεσης: Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2022, 19:30

--

Δημιουργώντας μέσα στον κόσμο του Ιάκωβου Καμπανέλλη | ΠΑΙΔΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ
09 Οκτ. 2022, 11:00
Γκαλερί Ελληνοαμερικανικής Ένωσης

Εικαστικό εργαστήρι για παιδιά με την Αθανασία Σκληρού
Στο πλαίσιο του λογοτεχνικού έτους Καμπανέλλη και της έκθεσης  Ιάκωβος Καμπανέλλης, το Τετράπτυχο: Θέατρο, κινηματογράφος, ποίηση, πεζός λόγος, που παρουσιάζεται στις γκαλερί της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, σε επιμέλεια της ιστορικού τέχνης Λουΐζας Καραπιδάκη, οι μικροί φίλοι μας είναι καλεσμένοι στο πρώτο δια ζώσης εργαστήριο του κύκλου «Δημιουργώ με Οδηγό την Τέχνη», σε ένα ταξίδι γεμάτο τέχνη, γνώση και εκπλήξεις.

Παρέα με την εικαστικό και επιμελήτρια του Μουσείου Ελληνικής Παιδικής Τέχνης, Αθανασία Σκληρού τα παιδιά θα ξεναγηθούν στην έκθεση-αφιέρωμα στον σπουδαίο Έλληνα δημιουργό. Μέσα από το έργο σύγχρονων Ελλήνων καλλιτεχνών θα ταξιδέψουν στον κόσμο του Καμπανέλλη και θα ξετυλίξουν τις δικές τους ξεχωριστές ιδέες και δημιουργίες πάνω στον καμβά.

Το εργαστήρι απευθύνεται σε παιδιά Δημοτικού και η συμμετοχή είναι ελεύθερη (με προεγγραφές) για όλα τα παιδιά.

Δείτε περισσότερα

--

48o ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ-ΟΔΗΓΗΤΗ, ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2022, ΠΑΡΚΟ ΤΡΙΤΣΗ

Πέμπτη 22/9, 21:30 | Κεντρική Σκηνή | Με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου θεατρικού συγγραφέα Ιάκωβου Καμπανέλλη, αλλά και τον χαρακτηρισμό της φετινής χρονιάς ως λογοτεχνικό έτος Ιάκωβου Καμπανέλλη, θα παρουσιαστεί ένα ξεχωριστό αφιέρωμα στην κεντρική σκηνή του 48ου Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή στο Πάρκο Τρίτση, στο Ίλιον, με τίτλο «Άκου τη φωνή μου κι έλα...» σε επιμέλεια του Γιάννη Παπαζαχαριάκη.

Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης χαρακτηρίστηκε ως αναμορφωτής της νεοελληνικής σκηνής και «πατριάρχης» του μεταπολεμικού θεάτρου. Στα πάνω από 50 χρόνια δημιουργίας του άφησε έντονο και αποφασιστικό στίγμα. Η δημιουργία του εμπνεύστηκε από τα προβλήματα του λαού, την εσωτερική μετανάστευση, την προσφυγιά, την αντίσταση στον φασισμό -τη φρίκη του οποίου έζησε και ο ίδιος στο κολαστήριο του Μαουτχάουζεν- και στο έργο του πάντοτε έβρισκαν ενσάρκωση τα όνειρα των καταπιεσμένων για ένα καλύτερο αύριο.

Ενορχήστρωση - επιμέλεια: Γιάννης Παπαζαχαριάκης
Ερμηνεύουν: Βιολέτα Ίκαρη, Γιάννης Μπέζος

Παρασκευή 23/9, 19:00 | Στέκι Πολιτισμού | Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, η θεατρική ομάδα της ΚΝΕ, με βασικά της υλικά το μεράκι, τη συνεργασία, την εθελοντική δουλειά και τον ενθουσιασμό έχει ξεκινήσει να εργάζεται σκληρά για την παράσταση που θα παρουσιαστεί στις κεντρικές εκδηλώσεις του 48ου Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή στο Πάρκο Τρίτση στο Ίλιον.

Πρόκειται για το «Παραμύθι χωρίς όνομα», τη θεατρική διασκευή του Ιάκωβου Καμπανέλλη, που πάτησε πάνω στο ομώνυμο μυθιστόρημα της Πηνελόπης Δέλτα. Παρότι το μυθιστόρημα δημοσιεύτηκε το 1910 και η διασκευή του ανέβηκε για πρώτη φορά το 1959, το κείμενο παραμένει πιο επίκαιρο από ποτέ, αφού το κεντρικό του θέμα είναι ο πόλεμος και η στάση που καλείται να κρατήσει ο λαός σε τέτοιους καιρούς.

Λίγα λόγια για το έργο: Σε ένα μακρινό, παρηκμασμένο βασίλειο που κυβερνά ο ατομισμός και η αδράνεια κηρύσσεται ένας πόλεμος που θα ταράξει τα νερά. Τώρα ο λαός πρέπει να αποφασίσει αν θα χαθεί στην απογοήτευση ή θα πάρει την τύχη του στα χέρια του…

Σκηνοθεσία: Γιώργος Τσαγκαράκης
Μουσική Επιμέλεια: Στέφανος Χατζηαναγνώστου

--

Τέσσερα βράδια με δύο εκδηλώσεις / παραστάσεις αφιερώνει στον «πατέρα» της νεοελληνικής δραματουργίας, Ιάκωβο Καμπανέλλη, το Θέατρο Σταθμός, από τις 29 Σεπτεμβρίου έως τις 2 Οκτωβρίου 2022.
«Λίμνη τώρα η αγκαλιά μου»

Λαχτάρησα μια χώρα,
γυρεύω ένα νησί που οι άνθρωποι να λένε ό,τι μου λες κι εσύ…

Η εκδήλωση «Λίμνη τώρα η αγκαλιά μου», που επιμελήθηκαν η Κατερίνα Πολυχρονοπούλου και η κόρη του «πατέρα» της νεοελληνικής δραματουργίας Κατερίνα Καμπανέλλη για το Θεατρικό Μουσείο Ιάκωβου Καμπανέλλη στη Νάξο, με θέμα την ποίηση και τα τραγούδια του κορυφαίου θεατρικού συγγραφέα παρουσιάζεται για μία μόνο βραδιά στη σκηνή του Θεάτρου Σταθμός.

Ερμηνεύουν: Ευγενία Αποστόλου, Δημήτρης Καραβιώτης, Βίβιαν Κοντομάρη και Μαρία Συριανού.

Διοργάνωση: Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων. Υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Εκδήλωση: Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου στις 21:00

Τιμές εισιτηρίων:

Κανονικό: 15€, Φοιτητικό: 12€, Μειωμένο, Ανέργων, ΑΜΕΑ, άνω των 65 και Ομαδικό (8 άτομα και πάνω): 10€, Ατέλεια: 5€

Ηλεκτρονική Προπώληση: Viva.gr

Θέατρο Σταθμός, Βίκτωρος Ουγκώ 55, Μεταξουργείο Αθήνα (πλησίον του ΜΕΤΡΟ ΜΕΤΑΞΟΥΡΓΕΙΟ), τηλ. 210 5230267

«Αυτός, o Άλλος και το Παντελόνι του»

Να έχω έναν άνθρωπο…

Με αφορμή το φετινό έτος Ιάκωβου Καμπανέλλη, ο δημοφιλής ηθοποιός Χρήστος Χατζηπαναγιώτης κι ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Μάνος Καρατζογιάννης παρουσιάζουν το μονόπρακτό του  «Αυτός και το παντελόνι του», που ανέβηκε το Μάιο του 2018 στο Θέατρο Σταθμός, μαζί με τον «Επικήδειο» του ίδιου συγγραφέα σε ενιαία παράσταση με τον γενικό τίτλο  «Αυτός, ο Άλλος και το Παντελόνι του». Η τόσο αστεία όσο και συγκινητική παράσταση – φόρος τιμής στον πατριάρχη του νεοελληνικού θεάτρου – που παρουσιάστηκε το περασμένο καλοκαίρι στον Πύργο Μπαζαίου στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Νάξου, γενέτειρας του Ιάκωβου Καμπανέλλη και σε επιλεγμένες πόλεις της Ελλάδας, αποσπώντας εξαιρετικές κριτικές παρουσιάζεται για τρεις μόνο παραστάσεις στο Θέατρο Σταθμός, πριν ξεκινήσει τη χειμερινή της περιοδεία.

Μετά την ολοκλήρωση της παράστασης, οι συντελεστές της και το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του τμήματος Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ θα συναντηθούν δημιουργικά στη σκηνή του Θεάτρου Σταθμός, όπου ο καθηγητής Γιώργος Π. Πεφάνης, πρόεδρος του τμήματος Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ, διευθυντής του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών του και μελετητής του έργου του Ιάκωβου Καμπανέλλη, θα μιλήσει για τον σπουδαίο συγγραφέα. Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με συζήτηση ανάμεσα στον ομιλητή, τους συντελεστές και, κυρίως, με το κοινό που θα απαρτίζεται, επίσης, κι από μέλη και φοιτητές / φοιτήτριες του τμήματος των Θεατρικών Σπουδών.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Μάνος Καρατζογιάννης
Ερμηνεία: Χρήστος Χατζηπαναγιώτης
Σκηνικό: Δημήτρης Καντάς
Κοστούμι: Βασιλική Σύρμα
Μουσική: Αντώνης Παπακωνσταντίνου
Φωτισμοί: Αλέξανδρος Αλεξάνδρου
Βοηθός σκηνοθέτη: Φίλιππος Παπαθεοδώρου
Φωτογραφία: Γιώργος Καβαλλιεράκης
Παραγωγή: Πολιτισμός Σταθμός Θέατρο

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Παραστάσεις : Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου, Σάββατο 1 και Κυριακή 2 Οκτωβρίου στις 21:00

Διάρκεια παράστασης: 70 λεπτά

Τιμές εισιτηρίων:

Κανονικό: 15€, Φοιτητικό: 12€, Μειωμένο, Ανέργων, ΑΜΕΑ, άνω των 65 και Ομαδικό (8 άτομα και πάνω): 10€, Ατέλεια: 5€

Ηλεκτρονική Προπώληση: Viva.gr

Θέατρο Σταθμός, Βίκτωρος Ουγκώ 55, Μεταξουργείο Αθήνα (πλησίον του ΜΕΤΡΟ ΜΕΤΑΞΟΥΡΓΕΙΟ), τηλ. 210 5230267

--

Έτος Ιάκωβου Καμπανέλλη – Κύπρος

Εκδήλωση με θέμα «Έτος Ιάκωβου Καμπανέλλη-Κύπρος» | 19.9.2022,  στις 19:00 | στο Σπίτι της Κύπρου (Ξενοφώντος 2Α στο Σύνταγμα).

Χαιρετισμό θα απευθύνουν:

· Κυριάκος Κενεβέζος, Πρέσβης Κυπριακής Δημοκρατίας

· Γιάννης Τουμαζής, Υφυπουργός Πολιτισμού Κυπριακής Δημοκρατίας

Πρόγραμμα εκδήλωσης:

 · Διάλεξη του  Μίμη Σοφοκλέους, Επιστημονικού Διευθυντή Παττίχειου Δημοτικού Μουσείου Ιστορικού Αρχείου Κέντρου Μελετών Λεμεσού με θέμα : «Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης στην Κύπρο την περίοδο 1962-1963, και η μέχρι σήμερα υποδοχή και απήχηση του έργου του στο νησί». Στο πλαίσιο της διάλεξης, ο ερασιτέχνης ηθοποιός Τάκης Χατζηκυριάκου (Κοτσινής), ο οποίος υποδύθηκε τον «Πολύδωρο» στο «Παραμύθι χωρίς όνομα», ερμηνεύει διάφορους ρόλους από εκείνη την ιστορική παράσταση του «Νέου Θεάτρου Λεμεσού», που ανέβηκε το 1962 'υπό το βλέμμα' του Ιάκωβου Καμπανέλλη και σε σκηνοθεσία Μόνικας Βασιλείου.

· Παρουσίαση της συλλογής διηγημάτων του συγγραφέα Κυριάκου Δ. Παπαδόπουλου με τίτλο : «Ο Ιάκωβος στην Αυλή των Θαυμάτων της Αγγέλικας και άλλα Διηγήματα». Πρόκειται για διηγήματα η θεματική των οποίων περιστρέφεται γύρω από τη σχέση του Ιάκωβου Καμπανέλλη με την Κύπρο. Στο πλαίσιο της παρουσίασης διηγήματα και αποσπάσματα διαβάζουν ο σκηνοθέτης και ποιητής Πάνος Κυπαρίσσης και η ηθοποιός Άρτεμις Ιωαννίδου.

· Ερμηνεία τραγουδιών σε στίχους Ιάκωβου Καμπανέλλη 

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ: https://diavlos.grnet.gr/room/1607?eventid=12685

--

Δήμος Ζωγράφου: Αφιέρωμα στον τεράστιο Ιάκωβο Καμπανέλλη απόψε στο υπαίθριο Δημοτικό Θέατρο | 16 Σεπτεμβρίου 2022

Ο Δήμος Ζωγράφου παρουσιάζει απόψε στις 20:00, στο Υπαίθριο Δημοτικό Θέατρο (είσοδος από Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου – Νικ. Καζαντζάκη, Ζωγράφου), στους 35ους Πανελλήνιους Θεατρικούς Αγώνες Ερασιτεχνικών Θιάσων & Φεστιβάλ Θεάτρου του Ν.Π.Δ.Δ. Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Ζωγράφου για να απολαύσουμε το εξαιρετικό αφιέρωμα στον Ιάκωβο Καμπανέλλη.
Το Ν.Π.Δ.Δ Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Ζωγράφου τιμά τον σπουδαίο αυτό καλλιτέχνη και αναγνωρίζοντας την τεράστια συμβολή του στα γράμματα, αφιερώνει τους 35ους πανελλήνιους θεατρικούς αγώνες στη μνήμη του.
Ομιλητές: Θάνος Φωσκαρίνης (θεατρολόγος- Δρ.Ιταλικής Φιλολογίας), Κατερίνα Πολυχρονοπούλου (σκηνοθέτης)
Συμμετέχουν οι ηθοποιοί: Ελεονώρα Αντωνιάδου, Κατερίνα Δημητρόγλου, Δημήτρης Καραβιώτης, Ευγενία Μαραγκού, Αγγελική Μαρίνου, Δημήτρης Μαύρος, Μιχάλης Ψαλίδας.
Παίζουν οι μουσικοί: Ντορίν Λασκαρίδου - κιθάρα, Στάθης Λασκαρίδης - βιολί, Νικολέττα Κίτσιου-τραγούδι
Επεξεργασία εικόνων - επιμέλεια οπτικοακουστικού υλικού - σχεδιασμός φωτισμού: Πέτρος Μακρής
Καλλιτεχνική επιμέλεια: Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη

Θα διαβαστούν αποσπάσματα από τα έργα: «Η Στέλλα με τα κόκκινα γάντια», «Η Αυλή των θαυμάτων» και «Το μεγάλο μας Τσίρκο».
Το αφιέρωμα πραγματοποιείται με την αρωγή της Κατερίνας Καμπανέλλη.

Η είσοδος για το κοινό είναι δωρεάν.

--

50ό Φεστιβάλ Βιβλίου 2022 | ΖΑΠΠΕΙΟ 2-18 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2022

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΙΑΚΩΒΟ ΚΑΜΠΑΝΕΛΛΗ

Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2022 | Ώρα 18:00 – 20:00
Χώρος εκδηλώσεων του 50ού Φεστιβάλ Βιβλίου 2022, Σκηνή «Ιάκωβος Καμπανέλλης»
Διοργάνωση Σ.ΕΚ.Β.

«Ιάκωβος Καμπανέλλης: ο πρωτοπόρος του σύγχρονοι θεάτρου». Ομιλητής: Γιώργος Pεφάνης (Καθηγητής Τμήματος Θεατρικών Σπουδών ΕΚΠΑ).

«Προσεγγίσεις στο κινηματογραφικό έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη». Ομιλήτρια: Ιωάννα Αθανασάτου (Ιστορικός Κινηματογράφου, διδάσκουσα στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και στο Τμήμα Επικοινωνίας Πανεπιστημίου Αθηνών).

«Η μορφή του ξένου στη δραματουργία του Ιάκωβου Καμπανέλλη». Ομιλήτρια: Μαριαλένη Σολδάτου (Θεατρολόγος, υποψήφια διδάκτωρ Τμήματος Θεατρικών Σπουδών ΕΚΠΑ). 

--

Νάξος: «Τα τραγούδια των αγγέλων …στο νησί του ονείρου» – Συναυλία – αφιέρωμα στον Ιάκωβο Καμπανέλλη

Συναυλία – αφιέρωμα στον Ιάκωβο Καμπανέλλη «Τα τραγούδια των αγγέλων …στο νησί του ονείρου», θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 06 Σεπτεμβρίου στις 20:00 στο προαύλιο του 1ου Γυμνασίου Νάξου.
Πρόκειται για μία εκδήλωση – αφιέρωμα στο μεγάλο θεατρικό συγγραφέα Ιάκωβο Καμπανέλλη, όπου θα προλογίσει η φιλόλογος – λαογράφος Μαρία Καλτσά.
Στο τραγούδι θα είναι ο π. Ζαφείριος Κουτελιέρης και στην κιθάρα ο Νίκος Καραβίας.
Την εκδήλωση συνδιοργανώνουν η Χορευτική ομάδα Νάξου «ΑΞΟΠΑΤΗΜΑΤΑ» και ο δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων. 

--

Αυτός, o Άλλος και το Παντελόνι του
Να έχω έναν άνθρωπο… 

Με αφορμή το φετινό έτος Ιάκωβου Καμπανέλλη, ο δημοφιλής ηθοποιός Χρήστος Χατζηπαναγιώτης κι ο ηθοποιός και σκηνοθέτης, γνωστός μεταξύ άλλων και για τη θητεία του στο νεοελληνικό έργο, Μάνος Καρατζογιάννης παρουσιάζουν το μονόπρακτο του «Αυτός και το παντελόνι του», που ανέβηκε το Μάιο του 2018 στη σκηνή του Θεάτρου Σταθμός, μαζί με τον «Επικήδειο» του ίδιου συγγραφέα σε ενιαία παράσταση με τον γενικό τίτλο «Αυτός, ο Άλλος και το Παντελόνι του».

Η τόσο αστεία όσο και συγκινητική παράσταση – φόρος τιμής στον πατριάρχη του νεοελληνικού θεάτρου – που θα περιοδεύσει το καλοκαίρι σε όλη την Ελλάδα από την εταιρεία Όψεις Πολιτισμού, θα λάβει χώρα τον ερχόμενο Αύγουστο και στον Πύργο Μπαζαίου στη Νάξο, γενέτειρα του Ιάκωβου Καμπανέλλη, μια και η παράσταση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα και υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και με την αρωγή του Δήμου Νάξου και των μικρών Κυκλάδων.
 

Πρόγραμμα περιοδείας:

22 Ιουλίου Κρανίδι στις 21:00

23 Ιουλίου Μεγαλόπολη στις 21:00

25 Ιουλίου Ηλιούπολη στις 21:00

28 Ιουλίου Μυτιλήνη στις 21:00

30 Ιουλίου Αίγινα στις 21:00

11 Αυγούστου Φεστιβάλ Νάξου, Πύργος Μπαζαίου στις 21:00 

Σημείωμα σκηνοθέτη

Ο Χρήστος Χατζηπαναγιώτης μόνος του στη σκηνή. Ξανά. Γίνεται «Αυτός».

Μιλά για το ξόδι κάποιου «Άλλου» και για το «Παντελόνι» του.

Στο πρώτο μέρος της παράστασης, μέσα από έναν σπαρταριστό «Επικήδειο» μας χαρίζει – για άλλη μια φορά – αβίαστα το γέλιο σατιρίζοντας τη ματαιοδοξία και τις μικρότητες της ανθρώπινης φύσης.

Στο δεύτερο μέρος, το δυσαναπλήρωτο κενό της μάνας γίνεται σπαρακτικός μονόλογος με μόνους ακροατές τα έπιπλα του σπιτιού του. Συγκατοικεί με τις φορτισμένες αναμνήσεις και τις φαντασιώσεις που του προκαλεί η αβάσταχτη μοναξιά. Η υποσυνείδητη ανάγκη του να «έχει έναν άνθρωπο» εκφράζεται, άλλοτε με υποδόριο χιούμορ κι άλλοτε με ακραιφνή ευαισθησία.

Άλλωστε, η πίκρα, η γεμάτη από μοναξιά μελαγχολία, το καυστικό χιούμορ, η αγάπη και η νοσταλγία αποτελούν χαρακτηριστικά γνωρίσματα όχι μόνο των συγκεκριμένων μονόπρακτων αλλά κι ολόκληρου του έργου του Ιάκωβου Καμπανέλλη που φέτος, εκατό χρόνια από τη γέννησή του, τιμάμε τη μνήμη του και την προσφορά του στο θέατρο, στον κινηματογράφο και τη λογοτεχνία μας.

Μάνος Καρατζογιάννης  

Σημείωμα συγγραφέα

 Η αγάπη μου για τους μονολόγους είναι παλιά, από τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του ’50, τότε που για πρώτη φορά είδα πως υπάρχουν και θεατρικά αυτής της μορφής. Ήταν και πάλι στο Θέατρο Τέχνης του Καρόλου Κουν. Έως τότε δεν ήξερα πως είναι δυνατόν να υπάρχει μονόπρακτο με ένα μόνο πρόσωπο επί σκηνής – κι όμως να μην είναι ένα. Ούτε θα μπορούσα να φανταστώ ότι είναι δυνατόν ένας ηθοποιός, όσο μάστορης κι αν είναι, να «μονολογεί» επί μισή ώρα επί σκηνής κι όμως να καθηλώνει τους θεατές.

«Αυτός και το πανταλόνι του»: Το 1957 – νομίζω την άνοιξη – ο Βασίλης Διαμαντόπουλος που ήδη είχε με πολύ μεγάλη επιτυχία παίξει μονολόγους σε πρόγραμμα του Θεάτρου Τέχνης, είχε μια τολμηρή ιδέα… να εμφανιστεί σ’ ένα πρόγραμμα αποτελούμενο όλο από μονολόγους.

Στον «Επικήδειο», το άλλο πρόσωπο, αυτό που χωρίς να φαίνεται και να ακούγεται συνομιλεί με το επί σκηνής, με ενδιέφερε όσο και το επί σκηνής πρόσωπο που βλέπουμε και ακούμε. Χωρίς να είναι παρών, ο θεατής θα έπρεπε σιγά-σιγά να αρχίσει να τον φαντάζεται, να τον γνωρίζει, ακόμα και να μαντεύει και τις αντιδράσεις του. Αυτό φυσικά σημαίνει ότι πρώτος εγώ έπρεπε να ξέρω εξίσου καλά με τον επί σκηνής χαρακτήρα και τον αφανή συνομιλητή του. Ουσιαστικά δηλαδή πρόκειται για ένα διάλογο όπου αφαιρέθηκε ένας από τους δύο «λόγους». Για να αποκαλυφθούν και οι δύο μέσα από την οικονομία του ενός. Ποια η διαφορά; Τεράστια θα ’λεγα. Τόση που σαν συνήθη διάλογο αυτό το μονόπρακτο δε θα μού ’κανε κανένα κέφι να το γράψω.

Αυτή δα είναι και η μαγεία ενός μονολόγου, αυτή η μοναξιά του ενός προσώπου επί σκηνής, μοναξιά που ρευστοποιεί τα συγκεκριμένα του περίγυρου σε ύλη φαντασίας, ονείρου, σκέψης, δίνοντάς τους έτσι μιαν παραπανιστή σημασία και άπλα. 

Ιάκωβος Καμπανέλλης (Από το πρόγραμμα της παράστασης της Γλυκερίας Καλαϊτζή «Άντρες σε κρίση» τη σαιζόν 2004 – 2005 για το Θέατρο Αμαλία και την Πειραματική Σκηνή Τέχνης).

Σκηνοθεσία: Μάνος Καρατζογιάννης

Ερμηνεία: Χρήστος Χατζηπαναγιώτης
Σκηνικό: Δημήτρης Καντάς

Κοστούμι: Βασιλική Σύρμα
Μουσική: Αντώνης Παπακωνσταντίνου
Φωτογραφίες: Σπύρος Περδίου, Γιώργος Καβαλλιεράκης

Παραγωγή: Φεστιβάλ Νάξου, Όψεις Πολιτισμού, Πολιτισμός Σταθμός Θέατρο

--

Ίδρυμα Ανδρέα Δ. Καψάλη. Αφιέρωμα στον Ιάκωβο Καμπανέλλη.

Τα Δ.Σ. του Ιδρύματος Ανδρέα Δ. Καψάλη και του Συλλόγου Φίλων του Ιδρύματος σας προσκαλούν στην καλοκαιρινή εκδήλωση - αφιέρωμα στον σπουδαίο Έλληνα θεατρικό συγγραφέα, ποιητή και  ακαδημαϊκό Ιάκωβο Καμπανέλλη, στο πλαίσιο του Έτους Καμπανέλλη, για την επέτειο των 100 χρόνων από τη γέννησή του.

Για το έργο του μεγάλου δημιουργού θα μιλήσει ο καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ, πρόεδρος του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών και συγγραφέας, κ. Γιώργος Πεφάνης.

Θα ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα με αγαπημένα μελοποιημένα ποιήματα του Ιάκωβου Καμπανέλλη με τους μουσικούς Βίβιαν Μπρέντα- Κανελλά, πιάνο, Παναγιώτη Βώρο, κιθάρα τραγούδι, Ειρήνη Βώρου, τραγούδι.

Αμφιθέατρο Ιδρύματος Καψάλη.  Σάββατο 23 Ιουλίου 2022, ώρα προσέλευσης 20.45.

Πληροφορίες εδώ 

--

22o Φεστιβάλ Νάξου
Με αφορμή τον εορτασμό για το «Έτος Ιάκωβου Καμπανέλλη» το Φεστιβάλ Νάξου συμπράττει με το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων σε σημαντικές παραγωγές στο νησί όπου γεννήθηκε ο συγγραφέας. Στο πλαίσιο αυτό ο Χρήστος Χατζηπαναγιώτης ερμηνεύει τα μονόπρακτα «Αυτός και το παντελόνι του» και «Επικήδειος» σε σκηνοθεσία Μάνου Καρατζογιάννη. Ο Δημήτρης Φραγκιόγλου ερμηνεύει τα μονόπρακτα «Γουόλτερ Μίττι» και «Πανηγυρικός» σε σκηνοθεσία Κατερίνας Πολυχρονοπούλου. Η Μαρία Φαραντούρη με τον Βασίλη Γισδάκη σε μια μοναδική συναυλία στα μέσα Αυγούστου, ερμηνεύουν τα μελοποιημένα έργα του συγγραφέα ανάμεσα τους και το εμβληματικό «Μάουτχαουζεν» σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη

--

Εκδήλωση στη Νίκαια της Γαλλίας για τον εορτασμό των 100 ετών από τη γέννηση του Ιάκωβου Καμπανέλλη
Την Πέμπτη, 7 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί
εκδήλωση με την προβολή της ταινίας «Το κανόνι και το αηδόνι» στη βίλλα Κέρυλλος.

--

Ταινιοθήκη της Ελλάδος / Greek Film Archive

➔ Αφιέρωμα στον κινηματογραφικό Ιάκωβο Καμπανέλλη
➔ Από 23 ως 28 Ιουνίου 2022
➔ Θερινός Κινηματογράφος Λαΐς

Πόσοι γνωρίζουν το κινηματογραφικό έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη; Πόσοι θυμούνται πως η θρυλική Στέλλα του Κακογιάννη βασίζεται στο δικό του θεατρικό έργο, πως υπογράφει το σενάριο του Δράκου του Κούνδουρου και σκηνοθέτησε ο ίδιος δύο ταινίες: Ξεχωρίζει το Κανόνι και το αηδόνι, μία ταινία που με μια πικρή ειρωνεία και μια καινούργια ματιά αναφέρεται στη γερμανική κατοχή.

Η Ταινιοθήκη, σε συνεργασία με την Διεύθυνση Γραμμάτων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, θέλοντας να φωτίσει το σημαντικό κινηματογραφικό έργο του, παρουσιάζει ένα αφιέρωμα στον πολυσχιδή Έλληνα δημιουργό, θεατρικό συγγραφέα, στιχουργό, σεναριογράφο, δημοσιογράφο και ακαδημαϊκό, στο πλαίσιο του Λογοτεχνικού Έτους 2022 Ιάκωβος Καμπανέλλης, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών από τη γέννησή του. Στο ίδιο πλαίσιο, το ΥΠΠΟΑ εγκαινίασε την έκθεση «ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΚΑΜΠΑΝΕΛΛΗ. Νάξος, Μαουτχάουζεν, Αθήνα» στην Πινακοθήκη Γκίκα σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη (η οποία συνεχίζεται έως 30/07/2022), ενώ πρόσφατα κυκλοφόρησε αφιερωματικό τόμο για το έργο του.

Η Ομάδα Εργασίας του Λογοτεχνικού Έτους 2022 Ιάκωβος Καμπανέλλης αποτελείται από τους: Ελένη Δουνδουλάκη, Σίσσυ Παπαθανασίου, Κατερίνα Καμπανέλλη, Πλάτωνα Μαυρομούστακο και Παναγιώτη Μέντη.

Στην ταράτσα της Ταινιοθήκης, θα προβληθεί η ταινία ΤΟ ΚΑΝΟΝΙ ΚΑΙ Τ' ΑΗΔΟΝΙ (1968) που σκηνοθέτησε ο Ιάκωβος Καμπανέλλης σε συνεργασία με τον αδερφό του Γιώργο Καμπανέλλη, καθώς και οι εξής ταινίες στις οποίες είτε υπογράφει το σενάριο, είτε την επιμέλεια σεναρίου, είτε βασίστηκαν σε δικό του θεατρικό έργο:
ΣΤΕΛΛΑ (1955) του Μιχάλη Κακογιάννη (βασισμένο στο θεατρικό του έργο «Η Στέλλα με τα κόκκινα γάντια»), Η ΑΡΠΑΓΗ ΤΗΣ ΠΕΡΣΕΦΟΝΗΣ (1956) του Γρηγόρη Γρηγορίου, ΟΙ ΆΣΣΟΙ ΤΟΥ ΓΗΠΕΔΟΥ/ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟΙ ΉΡΩΕΣ (1956) του Βασίλη Γεωργιάδη, ΤΟ ΑΜΑΞΑΚΙ (1957) του Ντίνου Δημόπουλου, Η ΛΙΜΝΗ ΤΩΝ ΠΟΘΩΝ (1958) του Γιώργου Ζερβού, ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ (1959) του Νίκου Κούνδουρου, Η ΕΒΔΟΜΗ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ (1966) του Βασίλη Γεωργιάδη (βασισμένο στο θεατρικό του έργο) και ΜΕ ΤΗ ΛΑΜΨΗ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ (1966) του Πάνου Γλυκοφρύδη.
Θα προβληθεί επίσης το ντοκιμαντέρ της Ηρώς Σγουράκη ΤΟ ΜΟΝΟΓΡΑΜΜΑ: ΙΑΚΩΒΟΣ ΚΑΜΠΑΝΕΛΛΗΣ (2005), ένα πολύ ενδιαφέρον τηλεοπτικό πορτραίτο του συγγραφέα.

Όπως σημειώνει στον κατάλογο του αφιερώματος η πρόεδρος της Ταινιοθήκης της Ελλάδος Μαρία Κομνηνού, «ο Καμπανέλλης συνεργάστηκε με τους σημαντικότερους έλληνες σκηνοθέτες στη διάρκεια των ετών 1950-1967, αφήνοντας το αποτύπωμά του σε αυτό που ονομάζουμε «κινηματογράφο του δημιουργού», με κορυφαίους εκπροσώπους τον Νίκο Κούνδουρο και τον Μιχάλη Κακογιάννη. Από τη σεναριακή του ενασχόληση ξεχωρίζει η συνεργασία του με καλούς εμπορικούς σκηνοθέτες, όπως ο Γρηγόρης Γρηγορίου, ο Ντίνος Δημόπουλος, ο Βασίλης Γεωργιάδης, ο Γιώργος Ζερβός και ο ΠάνοςΓλυκοφρύδης. Ο Καμπανέλλης ανήκε σε μια γενιά ανήσυχων διανοούμενων, η οποία οραματιζόταν την αναγέννηση του θεάτρου και του κινηματογράφου μέσα από καινοτόμες επιλογές που θα εξασφάλιζαν στους έλληνες δημιουργούς μια θέση στο διεθνές στερέωμα, με άξονα όμως την προβολή των υπάλληλων αντιθετικών ακροατηρίων, η θέση των οποίων στην Ελλάδα της περιόδου 1950-1967 ήταν ακόμα δυσκολότερη από εκείνη άλλων ευρωπαϊκών χωρών, εξαιτίας των συνεπειών του Εμφυλίου πολέμου».

Ο ίδιος ο Καμπανέλλης, αναφορικά με τη σημασία του σεναρίου ως προς τη δημιουργία μιας ταινίας, έγραφε: «Σαν το πιο βασικό στοιχείο σε μια ταινία θα χαρακτήριζα το σενάριο… Με τα μορφολογικά στοιχεία που θα μεταχειριστείς φανερώνεις και αναδεικνύεις αυτό το κάτι που θες να πεις, αλλά οπωσδήποτε προϋπάρχει μέσα σου σαν ένας μύθος-όραμα, δηλαδή ένα σενάριο, έστω και ένα απλό διάγραμμα. Αν αυτό είναι αναπόφευκτο ακόμη και στη δημιουργία ενός ντοκιμαντέρ, πόσο μάλλον στην περίπτωση ενός δραματοποιημένου μύθου».
Στις ταινίες του αφιερώματος πρωταγωνιστούν μερικοί από τους πιο δημοφιλείς ηθοποιούς της εποχής. Ενδεικτικά αναφέρουμε τους Μελίνα Μερκούρη, Γιώργο Φούντα, Αλέκο Αλεξανδράκη, Τζένη Καρέζη, Ορέστη Μακρή, Βασίλη Αυλωνίτη, Στέφανο Στρατηγό, Έλλη Φωτίου, Δήμο Σταρένιο, Τίτο Βανδή, Ανέστη Βλάχο, Γιάννη Φέρτη, Λαυρέντη Διανέλλο, Νίκη Τριανταφυλλίδη και Διονύση Παπαγιαννόπουλο.

Παρακολουθώντας τις ταινίες αυτές, ντοκουμέντα μιας ολόκληρης εποχής, αντιλαμβάνεται κανείς πως ο Ιάκωβος Καμπανέλλης δημιουργεί (ή εμπνέει) πρωτότυπα σενάρια που ξεφεύγουν από τα κλισέ του λεγόμενου «παλιού καλού ελληνικού κινηματογράφου» και από την τυποποίηση των κινηματογραφικών ειδών της εποχής –ίσως γι’ αυτό και η σχέση του με τις μεγάλες εταιρείες παραγωγής ήταν τελικά περιστασιακή. Παρ’ όλ’ αυτά (ή ίσως ακριβώς γι’ αυτό) η σημαντική συνεισφορά του στον ελληνικό κινηματογράφο παραμένει εν πολλοίς άγνωστη –γεγονός που εν μέρει εξηγείται και από την υποτίμηση της δουλειάς του σεναριογράφου την εποχή εκείνη.
Οι ταινίες του Καμπανέλλη, κάνουν το δικό τους εύστοχο σχόλιο στην κοινωνικοπολιτική κατάσταση και ανθρωπογεωγραφία της Ελλάδας, χωρίς να ηθικολογούν, με χιούμορ, σκωπτική διάθεση και ταυτόχρονα διεισδυτική ματιά και αγάπη για τους χαρακτήρες του. Αξίζει να τις ξαναδούμε στη μεγάλη οθόνη.

TO ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΠΕΜΠΤΗ 23/06
21.30 Το κανόνι και τ’ αηδόνι (Ιάκωβος Καμπανέλλης, 1968, 105')
Προλογίζουν: Μαρία Κομνηνού, Κατερίνα Καμπανέλλη, Σίσσυ Παπαθανασίου
Είσοδος με προσκλήσεις. Θα διατεθεί αριθμός προσκλήσεων στο Facebook

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24/06
21.00 Το αμαξάκι (Ντίνος Δημόπουλος, 1957, 99')
Προλογίζουν: Ρήγας Αξελός και Ιάσων Τριανταφυλλίδης.
23.00 Η λίμνη των πόθων (Γιώργος Ζερβός, 1958, 98')

ΣΑΒΒΑΤΟ 25/06
21.00 Στέλλα (Μιχάλης Κακογιάννης, 1955, 90')
Προλογίζει ο Γιάννης Σολδάτος
23.00 Οι άσσοι του γηπέδου - Κυριακάτικοι Ήρωες (Βασίλης Γεωργιάδης, 1956, 98’)

ΚΥΡΙΑΚΗ 26/06
21.00 Το ποτάμι (Νίκος Κούνδουρος, 1959, 110')
Προλογίζει ο Χρήστος Σκυλλάκος
23.00 Η αρπαγή της Περσεφόνης (Γρηγόρης Γρηγορίου, 1956, 90')

ΔΕΥΤΕΡΑ 27/06
21.00 H έβδομη μέρα της δημιουργίας (Βασίλης Γεωργιάδης, 1956, 120')
Προλογίζει η Λιζιάννα Δελβερούδη
23.15 Το μονόγραμμα: Ιάκωβος Καμπανέλλης (Ηρώ Σγουράκη, 2005, 60’)

ΤΡΙΤΗ 28/06
21.00 Με τη λάμψη στα μάτια (Πάνος Γλυκοφρύδης, 1966, 100')
23.00 Το κανόνι και τ’ αηδόνι (Ιάκωβος Καμπανέλλης, 1968, 105') (Ε)

➔ Τα εισιτήρια θα είναι διαθέσιμα στο: https://tickets.tainiothiki.gr

Ταινιοθήκη της Ελλάδος
Ιερά Οδός 48 και Μεγάλου Αλεξάνδρου, μετρό Κεραμεικός, τηλ. 210 3612046

--

Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης και ο Κινηματογράφος
Τριήμερο αφιέρωμα στο Κινηματογραφικό έργο του

2 - 4 Ιουνίου 2022

Ταινίες/Ντοκιμαντέρ/Ομιλίες/Παρουσίαση βιβλίου στον θερινό Κινηματογράφο ‘Cine Naxos’. 

Διοργάνωση: επιτροπή "Ι. Καμπανέλλης" Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων με τη συνεργασία της Κινηματογραφικής Λέσχης Νάξου και του Cine Naxos.

Η εκδήλωση είναι υπό την αιγίδα και την υποστήριξη του  Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, του Υπουργείου Πολιτισμού και εντάσσεται στις εκδηλώσεις του «2022-Λογοτεχνικού Έτους Ιάκωβου Καμπανέλλη».

Περισσότερες πληροφορίες εδώ

--

ΙΑΚΩΒΟΥ ΚΑΜΠΑΝΕΛΛΗ – ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ MAUTHAUSEN ΣΤΗΝ 77η ΕΠΕΤΕΙΟ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟΥ MAOYTXAOYZEN ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΙΑΣ.

Την Κυριακή 15 Μαΐου 2022 το πρωί, στο Μαουτχάουζεν της Άνω Αυστρίας, θα πραγματοποιηθεί η 77η Επέτειος Απελευθέρωσης του Στρατοπέδου Μαουτχάουζεν, με φετινή θεματική την «Πολιτική Αντίσταση».

Kατόπιν πρότασης της Πρεσβείας της Ελλάδος στη Βιέννη, στην κεντρική εκδήλωση της Επετείου Μνήμης Απελευθέρωσης, θα προβληθεί βίντεο με ομιλία της κυρίας Κατερίνας I. Καμπανέλλη, για τον πατέρα της, Ιάκωβο Καμπανέλλη [1921-2011], κορυφαίο Έλληνα θεατρικό συγγραφέα και ακαδημαϊκό, επιζήσαντα του στρατοπέδου συγκεντρώσεως και εξοντώσεως Μαουτχάουζεν, τη μνήμη του οποίου φέτος η Ελλάδα τιμά, ανακηρύσσοντας, μέσω του Υπουργείου Πολιτισμού, το 2022 ως «Έτος Ιάκωβου Καμπανέλλη»

Την ίδια ημέρα, 15/05, η εμβληματική καντάτα του MAUTHAUSEN, σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη και ποίηση Ιάκωβου Καμπανέλλη, θα παρουσιαστεί ζωντανά στο Ελληνικό Μνημείο του Μαουτχάουζεν, από τον Αρίσταρχο Παπαδανιήλ (ερμηνεία) και τον Άρη Ζέρβα (βιολοντσέλο), στο πλαίσιο τελετής μνήμης για τους 3.700 Έλληνες, που υπήρξαν εκεί θύματα της ναζιστικής θηριωδίας, καθώς και στη μνήμη των δύο κορυφαίων Ελλήνων δημιουργών.

Η ηχογράφηση της νέας προσέγγισης (φωνή-βιολοντσέλο) της καντάτας του MAUTHAUSEN έμελλε να είναι η τελευταία που κυκλοφόρησε -στις 29 Ιουλίου 2021, ανήμερα των γενεθλίων του Μίκη Θεοδωράκη– με την άδεια του παγκόσμιου Έλληνα δημιουργού, ένα μόλις μήνα πριν την εκδημία του στις 2 Σεπτεμβρίου του 2021.

Την κυκλοφορία των τραγουδιών της καντάτας του MAUTHAUSEN συνόδευσε η ταινία μικρού μήκους MAUTHAUSEN: Άμα Τελειώσει ο Πόλεμος (MAUTHAUSEN: When The War Is Over), σε σκηνοθεσία Παναγιώτη Κουντουρά – Αρίσταρχου Παπαδανιήλ και παραγωγή Syllipsis, η οποία θα πραγματοποιήσει την παγκόσμια φεστιβαλική πρεμιέρα της στο Los Angeles Greek Film Festival των ΗΠΑ, την Παρασκευή 13 Μαΐου 2022.

Με την εμπιστοσύνη της κυρίας Κατερίνας Ι. Καμπανέλλη και την άδεια της Αυστριακής Επιτροπής Μαουτχάουζεν και του μουσείου Mauthausen Memorial,  ο Αρίσταρχος Παπαδανιήλ και η ομάδα του, μέσω της εταιρείας παραγωγής Syllipsis, εκείνες τις ημέρες ξεκινάνε γυρίσματα στις εγκαταστάσεις του πρώην ναζιστικού στρατοπέδου στο Μαουτχάουζεν, για ένα ποιητικό κινηματογραφικό ντοκιμαντέρ, που βασίζεται σε αδημοσίευτο χειρόγραφο κείμενο του Ιάκωβου Καμπανέλλη, με τίτλο Οδοιπορικό Μαουτχάουζεν, Μάιος 1988 – Ανέκδοτο Κείμενο για Τηλεοπτικό Γύρισμα.

Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε εδώ

 

--

ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ | Σάββατο 7 Μαΐου 2022

Εκδόσεις Κέδρος | Περίπατος στη “Χώρα Καμπανέλλη” | Πινακοθήκη Γκίκα

Με αφετηρία το βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Κέδρος και αφορμή το Έτος Καμπανέλλη, επισκεπτόμαστε την έκθεση “Στη χώρα Καμπανέλλη” που φιλοξενείται στην Πινακοθήκη Γκίκα, γνωρίζουμε και συζητάμε για τη ζωή και το έργο του σημαντικού Έλληνα λογοτέχνη και θεατρικού συγγραφέα.

Αριθμός συμμετεχόντων: 25, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας
Δηλώσεις συμμετοχής στο: pr@kedros.gr έως την Τετάρτη 4 Μαΐου 2022

Σημείο Συνάντησης: Εκδόσεις Κέδρος | Γ. Γενναδίου 3, 10678, Αθήνα
Σάββατο 7 Μαΐου στις 10:00 π.μ.

--

Αφιερωματική εκδήλωση για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Ιακώβου Καμπανέλλη διοργανώνεται στο Παρίσι από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, το Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο στο Παρίσι και την Ελληνική Κοινότητα Παρισιού και Περιχώρων.

Τετάρτη 20 Απριλίου 2022 | 19.00 | Ελληνικό Σπίτι 9, rue Mesnil, 75116 Paris, métro Victor Hugo

Χαιρετισμό θα απευθύνουν η Γενική Γραμματέας Σύγχρονου Πολιτισμού του ΥΠΠΟΑ, Δρ Ελένη Δουνδουλάκη, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, Νίκος Α. Κούκης και η σκηνογράφος-ενδυματολόγος και κόρη του εκλιπόντος, Κατερίνα Καμπανέλλη. Ομιλητές θα είναι η μεταφράστρια Solange Festal Livanis (θέμα εισήγησης: «Λυρικές αναλαμπές στο Μαουτχάουζεν») και η Ιστορικός Πολιτισμού και Διευθύντρια Γραμμάτων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, Σίσσυ Παπαθανασίου (Θέμα εισήγησης: «Ιάκωβος Καμπανέλλης, ο ανανεωτής της νεοελληνικής δραματουργίας». Η εκδήλωση περιλαμβάνει επίσης μουσικό αφιέρωμα, στο πλαίσιο του οποίου η Κυβέλη Καστοριάδη θα ερμηνεύσει μελοποιημένα έργα του Καμπανέλλη, με τη συνοδεία κιθάρας από τον Ορέστη Καλαμπαλίκη.

--

Ο Γορίλας και η Ορτανσία, του Ιάκωβου Καμπανέλλη από το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας στο Δημοτικό Θέατρο Απόλλων στις 15 Απριλίου 2022.

Μια τρελή κωμωδία ή φάρσα ή παραμύθι ή παραβολή ή ένα παιχνίδι για τέσσερις ηθοποιούς και όσους θεατές θέλουν να παίξουν μαζί τους, σε τρεις εικόνες και τρεις εκδοχές, σημειώνει στον πρόλογο του έργου του "Ο Γορίλας και η Ορτανσία" ο Ιάκωβος Καμπανέλλης.

Ο  διάσημος Καθηγητής- φυσικομαθηματικός, που ασχολείται με την ατομική ενέργεια για το καλό της ανθρωπότητας, ζει απομονωμένος στην έπαυλή του  στο δάσος, με τη ζάμπλουτη σύζυγό του και τον υπηρέτη τους, μέχρι τη στιγμή που γνωρίζει  έναν γορίλα  και αποκτά ένα βαθύ συναισθηματικό  δέσιμο μαζί του.

Η απόφασή του Καθηγητή να πάρει τον Γορίλα βοηθό του στο εργαστήριο, θα  πυροδοτήσει αλυσιδωτές, τρελές,  κωμικές καταστάσεις, που θα αλλάξουν  τις ζωές όλων...

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία-Μουσική Επιμέλεια:  Μίλτος Νίκας
Σκηνικά-Κοστούμια : Μαρία Βασιλάκη
Βοηθός σκηνοθέτη: Ελένη Τσαπουρνή
Φωτογράφιση προβών: Γιάννης Πεφάνης

Παίζουν οι ηθοποιοί:

Διονύσης Βούλτσος
Ελένη Καλαντζοπούλου
Γιώργος Κομνηνόγλου
Ηλίας Μανιατόπουλος

Δημοτικό Θέατρο Απόλλων- Τηλέφωνο ταμείου: 2610273613

Πρεμιέρα : Παρασκευή15 Απριλίου 2022 και ώρα 21:30

Περισσότερες πληροφορίες εδώ

---

Παραμύθι χωρίς όνομα Ή όταν ο Ιάκωβος συνάντησε την Πηνελόπη

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ. Με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Ιάκωβου Καμπανέλλη και τη σχετική έκθεση στην Πινακοθήκη Γκίκα.

Για παιδιά από 12 ετών και τους ενήλικους συνοδούς τους

Σάββατο 9 Απριλίου, 12.00-13.30 και 16.00-17.30 | ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΓΚΙΚΑ

Το έργο που γράφει για παιδιά, στις αρχές του 20ού αιώνα, μια σημαντική πεζογράφος μεταπλάθεται για ενήλικους θεατές, 50 χρόνια αργότερα, από έναν σπουδαίο θεατρικό συγγραφέα. Οι περιπέτειες στο βασίλειο «των Μοιρολάτρων», όπως αυτές εξιστορούνται από την Πηνελόπη Δέλτα σε μια γλώσσα στρωτή και κατανοητή, εμπνέουν στον Ιάκωβο Καμπανέλλη διαλόγους, που εκφράζουν το πνεύμα της δικής του εποχής. Ποια είναι τα κοινά σημεία ανάμεσα στα δύο Παραμύθια; Πώς το αφηγείται ο κάθε δημιουργός από τη δική του σκοπιά και μέσα στο ιστορικό κλίμα του καιρού του; Πώς αλληλεπιδρά το εγώ με το εμείς, το ατομικό με το συλλογικό στη μάχη με δύσκολες συγκυρίες; Και πώς αλλάζουν τη μοίρα τους άνθρωποι απλοί, όταν αρετές και ελαττώματα μπαίνουν στην υπηρεσία του κοινού καλού και της ειρηνικής συνύπαρξης;

Με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Ιάκωβου Καμπανέλλη και τη σχετική έκθεση στην Πινακοθήκη Γκίκα, θα παρακολουθήσουμε, μέσα από ντοκουμέντα και ενθύμια, το ξετύλιγμα της δράσης που θα διανθιστεί με θεατρικό αναλόγιο και την προβολή αρχειακού υλικού. Τελευταία πράξη της εκδήλωσης τρεις νεαροί μουσικοί, οι οποίοι θα ερμηνεύσουν τα τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι για την πρώτη παράσταση του έργου το 1959.

Παρουσίαση:
Χαρούλα Χατζηνικολάου, ιστορικός τέχνης, Τμήμα Εκπαίδευσης
Μάρια Διαμάντη, φιλόλογος, Υπεύθυνη σύνταξης επιστημονικού περιοδικού MM
Θεατρικό αναλόγιο: Λαρίσα Βέργου, ηθοποιός
Μουσική Επιμέλεια: Ήβη Παπαθανασίου
Μεταγραφές-Προσαρμογές: Ήβη Παπαθανασίου, Δημήτρης Αρβανιτίδης

Στην εκδήλωση συμμετέχουν οι μαθητές: Έλλη Λουκά (φλάουτο), Μαργαρίτα Σταματίου (κιθάρα) και Πάνος Χάρδας (τραγούδι, βιολί)

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ | Τμήμα Εκπαίδευσης
Δευτέρα έως Πέμπτη | 10.00-14.00
Τ: 210 3671067-69

---

ΕΚΘΕΣΗ. Στη χώρα Καμπανέλλη. Νάξος, Μαουτχάουζεν, Αθήνα | Μουσείο Μπενάκη - Πινακοθήκη Γκίκα | 30/03 -  30/07/2022

Νάξος, Μαουτχάουζεν, Αθήνα: τόποι που καθόρισαν μια, ιδιαίτερη και μοναδική, διαδρομή ζωής. Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης κατέχει ξεχωριστή θέση ανάμεσα στους Έλληνες δημιουργούς που διαμόρφωσαν την πνευματική και καλλιτεχνική ζωή της χώρας κατά τη δεύτερη πεντηκονταετία του 20ου αιώνα. Μια γεμάτη εμπειρίες ζωή, έπλασε την προσωπικότητα, επηρέασε την καλλιτεχνική δημιουργία, οροθέτησε τη συμβολή και την παρουσία του στο δημόσιο χώρο.

- Ο πιο αναγνωρισμένος και αναγνωρίσιμος συγγραφέας του ελληνικού θεάτρου, οδήγησε στην ανανέωση του, συνέδεσε τη δραματουργία με την πραγματικότητα και τους προβληματισμούς της κοινωνίας, την καλλιτεχνική δημιουργία με τον αναστοχασμό.
- Συγγραφέας ενός παγκοσμίως αναγνωρισμένου έργου της στρατοπεδικής λογοτεχνίας με τις μνήμες του από το Μαουτχάουζεν.
- Στιχουργός, του οποίου οι στίχοι έγιναν λαϊκά τραγούδια, συνόδευαν στη χαρά και στη λύπη πολλές γενιές της μεταπολεμικής εποχής, πλουτίζουν την καθημερινή ευαισθησία στην Ελλάδα του 21ου αιώνα.
- Δημιουργός σεναρίων πολύ σημαντικών ταινιών, σκηνοθέτης του θεάτρου και του κινηματογράφου.
- Ενεργός πολίτης, συμμετείχε με ανοιχτή διάθεση, νηφαλιότητα, στοχαστική ειλικρίνεια στον δημόσιο διάλογο.
- Η πολυσχιδής πορεία του υπήρξε αφορμή για διάλογο με ξεχωριστούς δημιουργούς. 

Η έκθεση Στη χώρα Καμπανέλλη αποτυπώνει την πολύτροπη πορεία του, αναδεικνύει εκλεκτικές συγγένειες που τον συνδέουν με ένα ευρύτατο φάσμα καλλιτεχνών και στοχαστών της σύγχρονης Ελλάδας, ανιχνεύει και φωτίζει σχέσεις συνάφειας ανάμεσα στο έργο του και σε εκείνο δημιουργών που παρουσιάζονται μόνιμα στη Πινακοθήκη Γκίκα.

Πληροφορίες και εισιτήρια εδώ

---

Η Κατερίνα Καμπανέλλη σε μια μία εκ βαθέων εξομολόγηση για τον πατέρα της φωτίζει τον άνθρωπο και δημιουργό Ιάκωβο Καμπανέλλη στην Γιώτα Συκκά για την Καθημερινή

«Ακόμη και τώρα με εκπλήσσει ο πατέρας μου. Δεν είναι μόνο τα έργα του, αλλά και τα δοκίμια, οι ομιλίες – σε όλα ήταν ένας αστείρευτος ποταμός έμπνευσης. Οταν ξεκινούσε να γράφει ένα έργο, το καταλαβαίναμε με τη μητέρα μου. Τον βασάνιζε, το σκεφτόταν διαρκώς. Δεν είχε συγκεκριμένες ώρες, έγραφε όταν ήθελε και όταν είχε έμπνευση. Σηκωνόταν στις 3 το πρωί γιατί κάτι σκέφτηκε στον ύπνο του. Αλλοτε, σηκωνόμουν να πάω σχολείο και τον έβρισκα ξάγρυπνο να γράφει. Δεν ήταν αυστηρός με την ησυχία. Οταν αγόρασε το σπίτι μας, το 1972, τα σχέδια προέβλεπαν τρεις ξεχωριστούς χώρους με συρόμενες πόρτες. Ο μπαμπάς ζήτησε να μην μπουν πόρτες. Ετσι σχηματίστηκε ένας μεγάλος ενιαίος χώρος σε σχήμα Γ και στην άκρη ήταν το γραφείο του, το οποίο ήταν ανοιχτό. Δεν επεδίωκε την πλήρη απομόνωση. Ούτε και κουβάλαγε την αναγνώριση στο σπίτι. Ηταν πολύ απλός και η ζωή μας πολύ οικογενειακή. Ηταν τρυφερός, γενναιόδωρος, δίκαιος ο μπαμπάς. Οταν ζητούσα να μου εξηγήσει κάτι, ποτέ δεν μου είπε, “φύγε γράφω”. Αντίθετα, απευθυνόμενος στους χαρακτήρες του στο χειρόγραφο μπροστά του, τους έλεγε “Καθίστε φρόνιμα! Περιμένετε, θα έρθω γρήγορα”».

---

“Hephaestus Bei Orange”: Αφιέρωμα στον Ιάκωβο Καμπανέλλη. 100 Χρόνια Ιάκωβος Καμπανέλλης. Τετάρτη 9 Μαρτίου στις 21:00 ώρα Ελλάδος | Hephaestus Radio.
Η εκπομπή είναι αφιερωμένη στον μεγάλο θεατρικό συγγραφέα, στιχουργό, σεναριογράφο, δημοσιογράφο και ακαδημαϊκό. Στην εκπομπή θα μεταδοθεί μήνυμα της Πρέσβεως της Ελλάδος στη Βιέννη Αικατερίνης Κόικα και θα διαβαστεί μήνυμα της κόρης του συγγραφέα, Κατερίνας.

---

Το Θέατρο Πρόβα, συμμετέχοντας στον εορτασμό του έτους Καμπανέλλη, ανεβάζει την παράσταση «Τα τέσσερα πόδια του τραπεζιού», μια διαχρονική, κωμικοτραγική κοινωνική σάτιρα του Ιάκωβου Καμπανέλλη, σε σκηνοθεσία του Παντελή Παπαδόπουλου και μουσική του Διονύση Τσακνή, από τις 26 Μαρτίου.

Συντελεστές
Σκηνοθεσία - Φωτισμοί: Παντελής Παπαδόπουλος
Εισηγητής Δραματολογίας: Κώστας Γεωργουσόπουλος
Μουσική: Διονύσης Τσακνής
Σκηνογραφία-ενδυματολογία:Λαμπρινή Καρδαρά
Σχεδιασμός φωτισμών: Ρίζος Τσίγαρης
Βοηθός σκηνοθέτη:Τάσος Παπαδόπουλος
Διανομή
Μαίρη Ραζή
Σωτήρης Τσόγκας
Κώστας Δαρλάσης
Αντώνης Ζιώγας
Κοραλία Τσόγκα
210 8818326

---

AΚΟΥΣΕ ΤΗ ΦΩΝΗ ΜΟΥ ΚΙ ΕΛΑ - ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΙΑΚΩΒΟ ΚΑΜΠΑΝΕΛΛΗ

Η συναυλία «Άκουσε τη φωνή μου κι έλα»  δημιουργήθηκε με αφορμή το έτος Ιάκωβου Καμπανέλλη και τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από τη γέννησή του, με τη σημαντική συμβολή της κόρης του συγγραφέα, Κατερίνας Καμπανέλλη.
Περιλαμβάνει έργα του Ιάκωβου Καμπανέλλη που έχουν μελοποιηθεί, ενορχηστρωμένα για Συμφωνική Ορχήστρα και Λαϊκή Ορχήστρα, ανάμεσα στα οποία βρίσκεται το θρυλικό έργο «Μαουτχάουζεν» το οποίο θα ερμηνεύσει η εμβληματική Μαρία Φαραντούρη η οποία έχει σφραγίσει με τις ερμηνείες της το Ελληνικό τραγούδι και τα έργα των μεγάλων δημιουργών. Θα ακουστούν ακόμα μέρη από το «Μεγάλο μας Τσίρκο», τη «Γειτονιά των Αγγέλων», το «Παραμύθι χωρίς όνομα», τον «Εχθρό Λαό», καθώς και πολύ γνωστά τραγούδια όπως «Μαργαρίτα Μαγιοπούλα» και «Δόξα τω Θεώ» του Μίκη Θεοδωράκη.         
Ολύμπια Δημοτικό Μουσικό Θέατρο Μαρία Κάλλας
Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Αθηναίων
Παρασκευή, 25 Φεβρουαρίου 2022
Σάββατο, 26 Φεβρουαρίου 2022
ώρα έναρξης: 20:30

---

Η Αυλή των Θαυμάτων- Το Μιούζικαλ
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
11 - 25 Φεβρουαρίου 2022
Με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Ιάκωβου Καμπανέλλη

Η Αυλή των θαυμάτων είναι ένας ύμνος στην αέναη προσπάθεια του Έλληνα να ξεπεράσει τα στενά γεωγραφικά πλαίσια, να αποτινάξει τη διαρκή φτώχεια, να αντιμετωπίσει την έλλειψη σταθερότητας και να ριζώσει σε ένα τόπο όπου μπορεί να ευημερήσει. Ο βραβευμένος σκηνοθέτης Χρήστος Σουγάρης («Κάρολος Κουν», 2018) και ο διεθνώς καταξιωμένος σολίστ και συνθέτης Στέφανος Κορκολής υπογράφουν μια ιδιαίτερη εκδοχή του πιο εμβληματικού έργου του νεοελληνικού θεάτρου, της Αυλής των θαυμάτων του Ιάκωβου Καμπανέλλη, σε μορφή μιούζικαλ.

---

«Ιάκωβος Καμπανέλλης. Άκουσε τη φωνή μου κι έλα» 
Γράφει η Κατερίνα Καμπανέλλη, 20/11/2021

www.ertnews.gr/eidiseis/politismos/iakovos-kambanellis-akouse-ti-foni-mou-ki-ela-grafei-i-katerina-kambanelli

---

Η στιχουργός Λίνα Νικολακοπούλου και η δημοσιογράφος Αλεξάνδρα Χριστακάκη τιμουν τη μνήμη του «Πατριάρχη του θεατρικού σεναρίου» μ' ένα εξαιρετικό ραδιοφωνικό αφιέρωμα που αξίζει να ακούσετε.
Δεύτερο Πρόγραμμα, εκπομπή ΜΕ ΤΑ ΠΟΔΙΑ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ

https://webradio.ert.gr/deytero-programma/me-ta-podia-mechri-tin-alithia-iakovos-kabanellis-o-patriarchis-tou-theatrikou-senariou/

---

Η κόρη του Ιάκωβου Καμπανέλλη, Κατερίνα, μας συγκινεί μιλώντας για τον πατέρα της, σε μια συνέντευξη με τον Δημήτρη Λαζάρου.
Hephaestus Radio, εκπομπή Η ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

https://www.mixcloud.com/hr2017/i-efimeris-tis-technis-ekpompi-18-03-21/

---

 

 




Επιστροφή