2022 - έτος Ιάκωβου Καμπανέλλη

Με την ανακοίνωσή του στις 2 Μαρτίου 2021, το Υπουργείο Πολιτισμού ανακήρυξε το 2022 «Έτος Ιάκωβου Καμπανέλλη» και θέτει υπό την αιγίδα του το σύνολο των εκδηλώσεων, στο πλαίσιο του αφιερωματικού έτους.

H διαδικασία για την κήρυξη «Έτους Ιάκωβου Καμπανέλλη» ξεκίνησε Μάρτη 2020, μετά από την επιστολή της κυρίας Άννας Ψαρούδα-Μπενάκη, ως Προέδρου της Ακαδημίας Αθηνών προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, στην οποία «η Ολομέλεια της Ακαδημίας Αθηνών εκφράζει την ένθερμη υποστήριξή της στην ανακήρυξη του έτους Δεκέμβριος 2021-Δεκέμβριος 2022 ως «Έτους  Ιακώβου Καμπανέλλη, κατόχου της έδρας της Θεατρικής Δραματουργίας της Ακαδημίας, επί δώδεκα έτη συναπτά». Να σημειωθεί ότι το ίδιο αίτημα είχε υποβάλει ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, τόπος καταγωγής του θεμελιωτή του σύγχρονου νεοελληνικού θεάτρου.

«Η ανακήρυξη του 2022 ως "Έτους Καμπανέλλη"», δήλωσε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, «αποτελεί ελάχιστο αντίδωρο στο τεράστιο πνευματικό έργο του μεγάλου Έλληνα συγγραφέα. Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης στο αξεπέραστο έργο του, κατέγραψε με μοναδικό τρόπο την ελληνική ιστορία και την κοινωνική πραγματικότητα της μεταπολεμικής περιόδου. Κατάφερε, όσο κάνεις άλλος, να συνθέσει, με ρεαλισμό αλλά και λυρισμό, τις δυσκολίες, τον αγώνα, αλλά και τη δύναμη και την ελπίδα του ελληνικού λαού. Εκτός όμως από την διαχρονική αξία του έργου του, ο Ιάκωβος Καμπανέλλης, υπήρξε σπουδαίος Έλληνας. Ένας πνευματικός άνθρωπος, ένας ανήσυχος πολίτης και ένας θαρραλέος αγωνιστής, σύμβολο αντίστασης κάθε μορφής φασισμού. Ο Καμπανέλλης υπήρξε ένας μοναδικός άνθρωπος. Όσοι είχαμε την τιμή και την χαρά να τον γνωρίσουμε, διδαχθήκαμε πολλά από αυτή την συναναστροφή. Ευφυής, καλοσυνάτος, μεγάθυμος, ευαίσθητος, ποιητικός, νησιώτης».  Η πλήρης ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού είναι διαθέσιμη εδώ.

Το έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος.

Από τη σελίδα αυτή θα σας ενημερώνουμε για εκδηλώσεις και τις νέες εκδόσεις που ήδη ετοιμάζουμε, τιμώντας και εμείς τον σπουδαίο δημιουργό, αλλά και για σημαντικά σχετικά δημοσιεύματα και αφιερώματα.

--

ΙΑΚΩΒΟΥ ΚΑΜΠΑΝΕΛΛΗ – ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ MAUTHAUSEN ΣΤΗΝ 77η ΕΠΕΤΕΙΟ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟΥ MAOYTXAOYZEN ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΙΑΣ.

Την Κυριακή 15 Μαΐου 2022 το πρωί, στο Μαουτχάουζεν της Άνω Αυστρίας, θα πραγματοποιηθεί η 77η Επέτειος Απελευθέρωσης του Στρατοπέδου Μαουτχάουζεν, με φετινή θεματική την «Πολιτική Αντίσταση».

Kατόπιν πρότασης της Πρεσβείας της Ελλάδος στη Βιέννη, στην κεντρική εκδήλωση της Επετείου Μνήμης Απελευθέρωσης, θα προβληθεί βίντεο με ομιλία της κυρίας Κατερίνας I. Καμπανέλλη, για τον πατέρα της, Ιάκωβο Καμπανέλλη [1921-2011], κορυφαίο Έλληνα θεατρικό συγγραφέα και ακαδημαϊκό, επιζήσαντα του στρατοπέδου συγκεντρώσεως και εξοντώσεως Μαουτχάουζεν, τη μνήμη του οποίου φέτος η Ελλάδα τιμά, ανακηρύσσοντας, μέσω του Υπουργείου Πολιτισμού, το 2022 ως «Έτος Ιάκωβου Καμπανέλλη»

Την ίδια ημέρα, 15/05, η εμβληματική καντάτα του MAUTHAUSEN, σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη και ποίηση Ιάκωβου Καμπανέλλη, θα παρουσιαστεί ζωντανά στο Ελληνικό Μνημείο του Μαουτχάουζεν, από τον Αρίσταρχο Παπαδανιήλ (ερμηνεία) και τον Άρη Ζέρβα (βιολοντσέλο), στο πλαίσιο τελετής μνήμης για τους 3.700 Έλληνες, που υπήρξαν εκεί θύματα της ναζιστικής θηριωδίας, καθώς και στη μνήμη των δύο κορυφαίων Ελλήνων δημιουργών.

Η ηχογράφηση της νέας προσέγγισης (φωνή-βιολοντσέλο) της καντάτας του MAUTHAUSEN έμελλε να είναι η τελευταία που κυκλοφόρησε -στις 29 Ιουλίου 2021, ανήμερα των γενεθλίων του Μίκη Θεοδωράκη– με την άδεια του παγκόσμιου Έλληνα δημιουργού, ένα μόλις μήνα πριν την εκδημία του στις 2 Σεπτεμβρίου του 2021.

Την κυκλοφορία των τραγουδιών της καντάτας του MAUTHAUSEN συνόδευσε η ταινία μικρού μήκους MAUTHAUSEN: Άμα Τελειώσει ο Πόλεμος (MAUTHAUSEN: When The War Is Over), σε σκηνοθεσία Παναγιώτη Κουντουρά – Αρίσταρχου Παπαδανιήλ και παραγωγή Syllipsis, η οποία θα πραγματοποιήσει την παγκόσμια φεστιβαλική πρεμιέρα της στο Los Angeles Greek Film Festival των ΗΠΑ, την Παρασκευή 13 Μαΐου 2022.

Με την εμπιστοσύνη της κυρίας Κατερίνας Ι. Καμπανέλλη και την άδεια της Αυστριακής Επιτροπής Μαουτχάουζεν και του μουσείου Mauthausen Memorial,  ο Αρίσταρχος Παπαδανιήλ και η ομάδα του, μέσω της εταιρείας παραγωγής Syllipsis, εκείνες τις ημέρες ξεκινάνε γυρίσματα στις εγκαταστάσεις του πρώην ναζιστικού στρατοπέδου στο Μαουτχάουζεν, για ένα ποιητικό κινηματογραφικό ντοκιμαντέρ, που βασίζεται σε αδημοσίευτο χειρόγραφο κείμενο του Ιάκωβου Καμπανέλλη, με τίτλο Οδοιπορικό Μαουτχάουζεν, Μάιος 1988 – Ανέκδοτο Κείμενο για Τηλεοπτικό Γύρισμα.

Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε εδώ

 

--

ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ | Σάββατο 7 Μαΐου 2022

Εκδόσεις Κέδρος | Περίπατος στη “Χώρα Καμπανέλλη” | Πινακοθήκη Γκίκα

Με αφετηρία το βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Κέδρος και αφορμή το Έτος Καμπανέλλη, επισκεπτόμαστε την έκθεση “Στη χώρα Καμπανέλλη” που φιλοξενείται στην Πινακοθήκη Γκίκα, γνωρίζουμε και συζητάμε για τη ζωή και το έργο του σημαντικού Έλληνα λογοτέχνη και θεατρικού συγγραφέα.

Αριθμός συμμετεχόντων: 25, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας
Δηλώσεις συμμετοχής στο: pr@kedros.gr έως την Τετάρτη 4 Μαΐου 2022

Σημείο Συνάντησης: Εκδόσεις Κέδρος | Γ. Γενναδίου 3, 10678, Αθήνα
Σάββατο 7 Μαΐου στις 10:00 π.μ.

--

Αφιερωματική εκδήλωση για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Ιακώβου Καμπανέλλη διοργανώνεται στο Παρίσι από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, το Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο στο Παρίσι και την Ελληνική Κοινότητα Παρισιού και Περιχώρων.

Τετάρτη 20 Απριλίου 2022 | 19.00 | Ελληνικό Σπίτι 9, rue Mesnil, 75116 Paris, métro Victor Hugo

Χαιρετισμό θα απευθύνουν η Γενική Γραμματέας Σύγχρονου Πολιτισμού του ΥΠΠΟΑ, Δρ Ελένη Δουνδουλάκη, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, Νίκος Α. Κούκης και η σκηνογράφος-ενδυματολόγος και κόρη του εκλιπόντος, Κατερίνα Καμπανέλλη. Ομιλητές θα είναι η μεταφράστρια Solange Festal Livanis (θέμα εισήγησης: «Λυρικές αναλαμπές στο Μαουτχάουζεν») και η Ιστορικός Πολιτισμού και Διευθύντρια Γραμμάτων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, Σίσσυ Παπαθανασίου (Θέμα εισήγησης: «Ιάκωβος Καμπανέλλης, ο ανανεωτής της νεοελληνικής δραματουργίας». Η εκδήλωση περιλαμβάνει επίσης μουσικό αφιέρωμα, στο πλαίσιο του οποίου η Κυβέλη Καστοριάδη θα ερμηνεύσει μελοποιημένα έργα του Καμπανέλλη, με τη συνοδεία κιθάρας από τον Ορέστη Καλαμπαλίκη.

--

Ο Γορίλας και η Ορτανσία, του Ιάκωβου Καμπανέλλη από το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας στο Δημοτικό Θέατρο Απόλλων στις 15 Απριλίου 2022.

Μια τρελή κωμωδία ή φάρσα ή παραμύθι ή παραβολή ή ένα παιχνίδι για τέσσερις ηθοποιούς και όσους θεατές θέλουν να παίξουν μαζί τους, σε τρεις εικόνες και τρεις εκδοχές, σημειώνει στον πρόλογο του έργου του "Ο Γορίλας και η Ορτανσία" ο Ιάκωβος Καμπανέλλης.

Ο  διάσημος Καθηγητής- φυσικομαθηματικός, που ασχολείται με την ατομική ενέργεια για το καλό της ανθρωπότητας, ζει απομονωμένος στην έπαυλή του  στο δάσος, με τη ζάμπλουτη σύζυγό του και τον υπηρέτη τους, μέχρι τη στιγμή που γνωρίζει  έναν γορίλα  και αποκτά ένα βαθύ συναισθηματικό  δέσιμο μαζί του.

Η απόφασή του Καθηγητή να πάρει τον Γορίλα βοηθό του στο εργαστήριο, θα  πυροδοτήσει αλυσιδωτές, τρελές,  κωμικές καταστάσεις, που θα αλλάξουν  τις ζωές όλων...

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία-Μουσική Επιμέλεια:  Μίλτος Νίκας
Σκηνικά-Κοστούμια : Μαρία Βασιλάκη
Βοηθός σκηνοθέτη: Ελένη Τσαπουρνή
Φωτογράφιση προβών: Γιάννης Πεφάνης

Παίζουν οι ηθοποιοί:

Διονύσης Βούλτσος
Ελένη Καλαντζοπούλου
Γιώργος Κομνηνόγλου
Ηλίας Μανιατόπουλος

Δημοτικό Θέατρο Απόλλων- Τηλέφωνο ταμείου: 2610273613

Πρεμιέρα : Παρασκευή15 Απριλίου 2022 και ώρα 21:30

Περισσότερες πληροφορίες εδώ

---

Παραμύθι χωρίς όνομα Ή όταν ο Ιάκωβος συνάντησε την Πηνελόπη

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ. Με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Ιάκωβου Καμπανέλλη και τη σχετική έκθεση στην Πινακοθήκη Γκίκα.

Για παιδιά από 12 ετών και τους ενήλικους συνοδούς τους

Σάββατο 9 Απριλίου, 12.00-13.30 και 16.00-17.30 | ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΓΚΙΚΑ

Το έργο που γράφει για παιδιά, στις αρχές του 20ού αιώνα, μια σημαντική πεζογράφος μεταπλάθεται για ενήλικους θεατές, 50 χρόνια αργότερα, από έναν σπουδαίο θεατρικό συγγραφέα. Οι περιπέτειες στο βασίλειο «των Μοιρολάτρων», όπως αυτές εξιστορούνται από την Πηνελόπη Δέλτα σε μια γλώσσα στρωτή και κατανοητή, εμπνέουν στον Ιάκωβο Καμπανέλλη διαλόγους, που εκφράζουν το πνεύμα της δικής του εποχής. Ποια είναι τα κοινά σημεία ανάμεσα στα δύο Παραμύθια; Πώς το αφηγείται ο κάθε δημιουργός από τη δική του σκοπιά και μέσα στο ιστορικό κλίμα του καιρού του; Πώς αλληλεπιδρά το εγώ με το εμείς, το ατομικό με το συλλογικό στη μάχη με δύσκολες συγκυρίες; Και πώς αλλάζουν τη μοίρα τους άνθρωποι απλοί, όταν αρετές και ελαττώματα μπαίνουν στην υπηρεσία του κοινού καλού και της ειρηνικής συνύπαρξης;

Με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Ιάκωβου Καμπανέλλη και τη σχετική έκθεση στην Πινακοθήκη Γκίκα, θα παρακολουθήσουμε, μέσα από ντοκουμέντα και ενθύμια, το ξετύλιγμα της δράσης που θα διανθιστεί με θεατρικό αναλόγιο και την προβολή αρχειακού υλικού. Τελευταία πράξη της εκδήλωσης τρεις νεαροί μουσικοί, οι οποίοι θα ερμηνεύσουν τα τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι για την πρώτη παράσταση του έργου το 1959.

Παρουσίαση:
Χαρούλα Χατζηνικολάου, ιστορικός τέχνης, Τμήμα Εκπαίδευσης
Μάρια Διαμάντη, φιλόλογος, Υπεύθυνη σύνταξης επιστημονικού περιοδικού MM
Θεατρικό αναλόγιο: Λαρίσα Βέργου, ηθοποιός
Μουσική Επιμέλεια: Ήβη Παπαθανασίου
Μεταγραφές-Προσαρμογές: Ήβη Παπαθανασίου, Δημήτρης Αρβανιτίδης

Στην εκδήλωση συμμετέχουν οι μαθητές: Έλλη Λουκά (φλάουτο), Μαργαρίτα Σταματίου (κιθάρα) και Πάνος Χάρδας (τραγούδι, βιολί)

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ | Τμήμα Εκπαίδευσης
Δευτέρα έως Πέμπτη | 10.00-14.00
Τ: 210 3671067-69

---

ΕΚΘΕΣΗ. Στη χώρα Καμπανέλλη. Νάξος, Μαουτχάουζεν, Αθήνα | Μουσείο Μπενάκη - Πινακοθήκη Γκίκα | 30/03 -  30/07/2022

Νάξος, Μαουτχάουζεν, Αθήνα: τόποι που καθόρισαν μια, ιδιαίτερη και μοναδική, διαδρομή ζωής. Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης κατέχει ξεχωριστή θέση ανάμεσα στους Έλληνες δημιουργούς που διαμόρφωσαν την πνευματική και καλλιτεχνική ζωή της χώρας κατά τη δεύτερη πεντηκονταετία του 20ου αιώνα. Μια γεμάτη εμπειρίες ζωή, έπλασε την προσωπικότητα, επηρέασε την καλλιτεχνική δημιουργία, οροθέτησε τη συμβολή και την παρουσία του στο δημόσιο χώρο.

- Ο πιο αναγνωρισμένος και αναγνωρίσιμος συγγραφέας του ελληνικού θεάτρου, οδήγησε στην ανανέωση του, συνέδεσε τη δραματουργία με την πραγματικότητα και τους προβληματισμούς της κοινωνίας, την καλλιτεχνική δημιουργία με τον αναστοχασμό.
- Συγγραφέας ενός παγκοσμίως αναγνωρισμένου έργου της στρατοπεδικής λογοτεχνίας με τις μνήμες του από το Μαουτχάουζεν.
- Στιχουργός, του οποίου οι στίχοι έγιναν λαϊκά τραγούδια, συνόδευαν στη χαρά και στη λύπη πολλές γενιές της μεταπολεμικής εποχής, πλουτίζουν την καθημερινή ευαισθησία στην Ελλάδα του 21ου αιώνα.
- Δημιουργός σεναρίων πολύ σημαντικών ταινιών, σκηνοθέτης του θεάτρου και του κινηματογράφου.
- Ενεργός πολίτης, συμμετείχε με ανοιχτή διάθεση, νηφαλιότητα, στοχαστική ειλικρίνεια στον δημόσιο διάλογο.
- Η πολυσχιδής πορεία του υπήρξε αφορμή για διάλογο με ξεχωριστούς δημιουργούς. 

Η έκθεση Στη χώρα Καμπανέλλη αποτυπώνει την πολύτροπη πορεία του, αναδεικνύει εκλεκτικές συγγένειες που τον συνδέουν με ένα ευρύτατο φάσμα καλλιτεχνών και στοχαστών της σύγχρονης Ελλάδας, ανιχνεύει και φωτίζει σχέσεις συνάφειας ανάμεσα στο έργο του και σε εκείνο δημιουργών που παρουσιάζονται μόνιμα στη Πινακοθήκη Γκίκα.

Πληροφορίες και εισιτήρια εδώ

---

Η Κατερίνα Καμπανέλλη σε μια μία εκ βαθέων εξομολόγηση για τον πατέρα της φωτίζει τον άνθρωπο και δημιουργό Ιάκωβο Καμπανέλλη στην Γιώτα Συκκά για την Καθημερινή

«Ακόμη και τώρα με εκπλήσσει ο πατέρας μου. Δεν είναι μόνο τα έργα του, αλλά και τα δοκίμια, οι ομιλίες – σε όλα ήταν ένας αστείρευτος ποταμός έμπνευσης. Οταν ξεκινούσε να γράφει ένα έργο, το καταλαβαίναμε με τη μητέρα μου. Τον βασάνιζε, το σκεφτόταν διαρκώς. Δεν είχε συγκεκριμένες ώρες, έγραφε όταν ήθελε και όταν είχε έμπνευση. Σηκωνόταν στις 3 το πρωί γιατί κάτι σκέφτηκε στον ύπνο του. Αλλοτε, σηκωνόμουν να πάω σχολείο και τον έβρισκα ξάγρυπνο να γράφει. Δεν ήταν αυστηρός με την ησυχία. Οταν αγόρασε το σπίτι μας, το 1972, τα σχέδια προέβλεπαν τρεις ξεχωριστούς χώρους με συρόμενες πόρτες. Ο μπαμπάς ζήτησε να μην μπουν πόρτες. Ετσι σχηματίστηκε ένας μεγάλος ενιαίος χώρος σε σχήμα Γ και στην άκρη ήταν το γραφείο του, το οποίο ήταν ανοιχτό. Δεν επεδίωκε την πλήρη απομόνωση. Ούτε και κουβάλαγε την αναγνώριση στο σπίτι. Ηταν πολύ απλός και η ζωή μας πολύ οικογενειακή. Ηταν τρυφερός, γενναιόδωρος, δίκαιος ο μπαμπάς. Οταν ζητούσα να μου εξηγήσει κάτι, ποτέ δεν μου είπε, “φύγε γράφω”. Αντίθετα, απευθυνόμενος στους χαρακτήρες του στο χειρόγραφο μπροστά του, τους έλεγε “Καθίστε φρόνιμα! Περιμένετε, θα έρθω γρήγορα”».

---

“Hephaestus Bei Orange”: Αφιέρωμα στον Ιάκωβο Καμπανέλλη. 100 Χρόνια Ιάκωβος Καμπανέλλης. Τετάρτη 9 Μαρτίου στις 21:00 ώρα Ελλάδος | Hephaestus Radio.
Η εκπομπή είναι αφιερωμένη στον μεγάλο θεατρικό συγγραφέα, στιχουργό, σεναριογράφο, δημοσιογράφο και ακαδημαϊκό. Στην εκπομπή θα μεταδοθεί μήνυμα της Πρέσβεως της Ελλάδος στη Βιέννη Αικατερίνης Κόικα και θα διαβαστεί μήνυμα της κόρης του συγγραφέα, Κατερίνας.

---

Το Θέατρο Πρόβα, συμμετέχοντας στον εορτασμό του έτους Καμπανέλλη, ανεβάζει την παράσταση «Τα τέσσερα πόδια του τραπεζιού», μια διαχρονική, κωμικοτραγική κοινωνική σάτιρα του Ιάκωβου Καμπανέλλη, σε σκηνοθεσία του Παντελή Παπαδόπουλου και μουσική του Διονύση Τσακνή, από τις 26 Μαρτίου.

Συντελεστές
Σκηνοθεσία - Φωτισμοί: Παντελής Παπαδόπουλος
Εισηγητής Δραματολογίας: Κώστας Γεωργουσόπουλος
Μουσική: Διονύσης Τσακνής
Σκηνογραφία-ενδυματολογία:Λαμπρινή Καρδαρά
Σχεδιασμός φωτισμών: Ρίζος Τσίγαρης
Βοηθός σκηνοθέτη:Τάσος Παπαδόπουλος
Διανομή
Μαίρη Ραζή
Σωτήρης Τσόγκας
Κώστας Δαρλάσης
Αντώνης Ζιώγας
Κοραλία Τσόγκα
210 8818326

---

AΚΟΥΣΕ ΤΗ ΦΩΝΗ ΜΟΥ ΚΙ ΕΛΑ - ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΙΑΚΩΒΟ ΚΑΜΠΑΝΕΛΛΗ

Η συναυλία «Άκουσε τη φωνή μου κι έλα»  δημιουργήθηκε με αφορμή το έτος Ιάκωβου Καμπανέλλη και τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από τη γέννησή του, με τη σημαντική συμβολή της κόρης του συγγραφέα, Κατερίνας Καμπανέλλη.
Περιλαμβάνει έργα του Ιάκωβου Καμπανέλλη που έχουν μελοποιηθεί, ενορχηστρωμένα για Συμφωνική Ορχήστρα και Λαϊκή Ορχήστρα, ανάμεσα στα οποία βρίσκεται το θρυλικό έργο «Μαουτχάουζεν» το οποίο θα ερμηνεύσει η εμβληματική Μαρία Φαραντούρη η οποία έχει σφραγίσει με τις ερμηνείες της το Ελληνικό τραγούδι και τα έργα των μεγάλων δημιουργών. Θα ακουστούν ακόμα μέρη από το «Μεγάλο μας Τσίρκο», τη «Γειτονιά των Αγγέλων», το «Παραμύθι χωρίς όνομα», τον «Εχθρό Λαό», καθώς και πολύ γνωστά τραγούδια όπως «Μαργαρίτα Μαγιοπούλα» και «Δόξα τω Θεώ» του Μίκη Θεοδωράκη.         
Ολύμπια Δημοτικό Μουσικό Θέατρο Μαρία Κάλλας
Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Αθηναίων
Παρασκευή, 25 Φεβρουαρίου 2022
Σάββατο, 26 Φεβρουαρίου 2022
ώρα έναρξης: 20:30

---

Η Αυλή των Θαυμάτων- Το Μιούζικαλ
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
11 - 25 Φεβρουαρίου 2022
Με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Ιάκωβου Καμπανέλλη

Η Αυλή των θαυμάτων είναι ένας ύμνος στην αέναη προσπάθεια του Έλληνα να ξεπεράσει τα στενά γεωγραφικά πλαίσια, να αποτινάξει τη διαρκή φτώχεια, να αντιμετωπίσει την έλλειψη σταθερότητας και να ριζώσει σε ένα τόπο όπου μπορεί να ευημερήσει. Ο βραβευμένος σκηνοθέτης Χρήστος Σουγάρης («Κάρολος Κουν», 2018) και ο διεθνώς καταξιωμένος σολίστ και συνθέτης Στέφανος Κορκολής υπογράφουν μια ιδιαίτερη εκδοχή του πιο εμβληματικού έργου του νεοελληνικού θεάτρου, της Αυλής των θαυμάτων του Ιάκωβου Καμπανέλλη, σε μορφή μιούζικαλ.

---

«Ιάκωβος Καμπανέλλης. Άκουσε τη φωνή μου κι έλα» 
Γράφει η Κατερίνα Καμπανέλλη, 20/11/2021

www.ertnews.gr/eidiseis/politismos/iakovos-kambanellis-akouse-ti-foni-mou-ki-ela-grafei-i-katerina-kambanelli

---

Η στιχουργός Λίνα Νικολακοπούλου και η δημοσιογράφος Αλεξάνδρα Χριστακάκη τιμουν τη μνήμη του «Πατριάρχη του θεατρικού σεναρίου» μ' ένα εξαιρετικό ραδιοφωνικό αφιέρωμα που αξίζει να ακούσετε.
Δεύτερο Πρόγραμμα, εκπομπή ΜΕ ΤΑ ΠΟΔΙΑ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ

https://webradio.ert.gr/deytero-programma/me-ta-podia-mechri-tin-alithia-iakovos-kabanellis-o-patriarchis-tou-theatrikou-senariou/

---

Η κόρη του Ιάκωβου Καμπανέλλη, Κατερίνα, μας συγκινεί μιλώντας για τον πατέρα της, σε μια συνέντευξη με τον Δημήτρη Λαζάρου.
Hephaestus Radio, εκπομπή Η ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

https://www.mixcloud.com/hr2017/i-efimeris-tis-technis-ekpompi-18-03-21/

---

 

 
Επιστροφή