2022 - έτος Ιάκωβου Καμπανέλλη

Με την ανακοίνωσή του στις 2 Μαρτίου 2021, το Υπουργείο Πολιτισμού ανακήρυξε το 2022 «Έτος Ιάκωβου Καμπανέλλη» και θέτει υπό την αιγίδα του το σύνολο των εκδηλώσεων, στο πλαίσιο του αφιερωματικού έτους.

H διαδικασία για την κήρυξη «Έτους Ιάκωβου Καμπανέλλη» ξεκίνησε Μάρτη 2020, μετά από την επιστολή της κυρίας Άννας Ψαρούδα-Μπενάκη, ως Προέδρου της Ακαδημίας Αθηνών προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, στην οποία «η Ολομέλεια της Ακαδημίας Αθηνών εκφράζει την ένθερμη υποστήριξή της στην ανακήρυξη του έτους Δεκέμβριος 2021-Δεκέμβριος 2022 ως «Έτους  Ιακώβου Καμπανέλλη, κατόχου της έδρας της Θεατρικής Δραματουργίας της Ακαδημίας, επί δώδεκα έτη συναπτά». Να σημειωθεί ότι το ίδιο αίτημα είχε υποβάλει ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, τόπος καταγωγής του θεμελιωτή του σύγχρονου νεοελληνικού θεάτρου.

«Η ανακήρυξη του 2022 ως "Έτους Καμπανέλλη"», δήλωσε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, «αποτελεί ελάχιστο αντίδωρο στο τεράστιο πνευματικό έργο του μεγάλου Έλληνα συγγραφέα. Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης στο αξεπέραστο έργο του, κατέγραψε με μοναδικό τρόπο την ελληνική ιστορία και την κοινωνική πραγματικότητα της μεταπολεμικής περιόδου. Κατάφερε, όσο κάνεις άλλος, να συνθέσει, με ρεαλισμό αλλά και λυρισμό, τις δυσκολίες, τον αγώνα, αλλά και τη δύναμη και την ελπίδα του ελληνικού λαού. Εκτός όμως από την διαχρονική αξία του έργου του, ο Ιάκωβος Καμπανέλλης, υπήρξε σπουδαίος Έλληνας. Ένας πνευματικός άνθρωπος, ένας ανήσυχος πολίτης και ένας θαρραλέος αγωνιστής, σύμβολο αντίστασης κάθε μορφής φασισμού. Ο Καμπανέλλης υπήρξε ένας μοναδικός άνθρωπος. Όσοι είχαμε την τιμή και την χαρά να τον γνωρίσουμε, διδαχθήκαμε πολλά από αυτή την συναναστροφή. Ευφυής, καλοσυνάτος, μεγάθυμος, ευαίσθητος, ποιητικός, νησιώτης».  Η πλήρης ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού είναι διαθέσιμη εδώ.

Το έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος.

Από τη σελίδα αυτή θα σας ενημερώνουμε για εκδηλώσεις και τις νέες εκδόσεις που ήδη ετοιμάζουμε, τιμώντας και εμείς τον σπουδαίο δημιουργό, αλλά και για σημαντικά σχετικά δημοσιεύματα και αφιερώματα.

---

«Ιάκωβος Καμπανέλλης. Άκουσε τη φωνή μου κι έλα» 
Γράφει η Κατερίνα Καμπανέλλη, 20/11/2021

www.ertnews.gr/eidiseis/politismos/iakovos-kambanellis-akouse-ti-foni-mou-ki-ela-grafei-i-katerina-kambanelli

---

Η στιχουργός Λίνα Νικολακοπούλου και η δημοσιογράφος Αλεξάνδρα Χριστακάκη τιμουν τη μνήμη του «Πατριάρχη του θεατρικού σεναρίου» μ' ένα εξαιρετικό ραδιοφωνικό αφιέρωμα που αξίζει να ακούσετε.
Δεύτερο Πρόγραμμα, εκπομπή ΜΕ ΤΑ ΠΟΔΙΑ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ

https://webradio.ert.gr/deytero-programma/me-ta-podia-mechri-tin-alithia-iakovos-kabanellis-o-patriarchis-tou-theatrikou-senariou/

---

Η κόρη του Ιάκωβου Καμπανέλλη, Κατερίνα, μας συγκινεί μιλώντας για τον πατέρα της, σε μια συνέντευξη με τον Δημήτρη Λαζάρου.
Hephaestus Radio, εκπομπή Η ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

https://www.mixcloud.com/hr2017/i-efimeris-tis-technis-ekpompi-18-03-21/

---

 

 
Επιστροφή