2022 - έτος Ιάκωβου Καμπανέλλη

Με την ανακοίνωσή του στις 2 Μαρτίου 2021, το Υπουργείο Πολιτισμού ανακήρυξε το 2022 «Έτος Ιάκωβου Καμπανέλλη» και θέτει υπό την αιγίδα του το σύνολο των εκδηλώσεων, στο πλαίσιο του αφιερωματικού έτους.

H διαδικασία για την κήρυξη «Έτους Ιάκωβου Καμπανέλλη» ξεκίνησε Μάρτη 2020, μετά από την επιστολή της κυρίας Άννας Ψαρούδα-Μπενάκη, ως Προέδρου της Ακαδημίας Αθηνών προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, στην οποία «η Ολομέλεια της Ακαδημίας Αθηνών εκφράζει την ένθερμη υποστήριξή της στην ανακήρυξη του έτους Δεκέμβριος 2021-Δεκέμβριος 2022 ως «Έτους  Ιακώβου Καμπανέλλη, κατόχου της έδρας της Θεατρικής Δραματουργίας της Ακαδημίας, επί δώδεκα έτη συναπτά». Να σημειωθεί ότι το ίδιο αίτημα είχε υποβάλει ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, τόπος καταγωγής του θεμελιωτή του σύγχρονου νεοελληνικού θεάτρου.

«Η ανακήρυξη του 2022 ως "Έτους Καμπανέλλη"», δήλωσε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, «αποτελεί ελάχιστο αντίδωρο στο τεράστιο πνευματικό έργο του μεγάλου Έλληνα συγγραφέα. Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης στο αξεπέραστο έργο του, κατέγραψε με μοναδικό τρόπο την ελληνική ιστορία και την κοινωνική πραγματικότητα της μεταπολεμικής περιόδου. Κατάφερε, όσο κάνεις άλλος, να συνθέσει, με ρεαλισμό αλλά και λυρισμό, τις δυσκολίες, τον αγώνα, αλλά και τη δύναμη και την ελπίδα του ελληνικού λαού. Εκτός όμως από την διαχρονική αξία του έργου του, ο Ιάκωβος Καμπανέλλης, υπήρξε σπουδαίος Έλληνας. Ένας πνευματικός άνθρωπος, ένας ανήσυχος πολίτης και ένας θαρραλέος αγωνιστής, σύμβολο αντίστασης κάθε μορφής φασισμού. Ο Καμπανέλλης υπήρξε ένας μοναδικός άνθρωπος. Όσοι είχαμε την τιμή και την χαρά να τον γνωρίσουμε, διδαχθήκαμε πολλά από αυτή την συναναστροφή. Ευφυής, καλοσυνάτος, μεγάθυμος, ευαίσθητος, ποιητικός, νησιώτης».  Η πλήρης ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού είναι διαθέσιμη εδώ.

Το έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος.

Από τη σελίδα αυτή θα σας ενημερώνουμε για εκδηλώσεις και τις νέες εκδόσεις που ήδη ετοιμάζουμε, τιμώντας και εμείς τον σπουδαίο δημιουργό, αλλά και για σημαντικά σχετικά δημοσιεύματα και αφιερώματα.

--

48o ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ-ΟΔΗΓΗΤΗ, ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2022, ΠΑΡΚΟ ΤΡΙΤΣΗ

Πέμπτη 22/9, 21:30 | Κεντρική Σκηνή | Με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου θεατρικού συγγραφέα Ιάκωβου Καμπανέλλη, αλλά και τον χαρακτηρισμό της φετινής χρονιάς ως λογοτεχνικό έτος Ιάκωβου Καμπανέλλη, θα παρουσιαστεί ένα ξεχωριστό αφιέρωμα στην κεντρική σκηνή του 48ου Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή στο Πάρκο Τρίτση, στο Ίλιον, με τίτλο «Άκου τη φωνή μου κι έλα...» σε επιμέλεια του Γιάννη Παπαζαχαριάκη.

Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης χαρακτηρίστηκε ως αναμορφωτής της νεοελληνικής σκηνής και «πατριάρχης» του μεταπολεμικού θεάτρου. Στα πάνω από 50 χρόνια δημιουργίας του άφησε έντονο και αποφασιστικό στίγμα. Η δημιουργία του εμπνεύστηκε από τα προβλήματα του λαού, την εσωτερική μετανάστευση, την προσφυγιά, την αντίσταση στον φασισμό -τη φρίκη του οποίου έζησε και ο ίδιος στο κολαστήριο του Μαουτχάουζεν- και στο έργο του πάντοτε έβρισκαν ενσάρκωση τα όνειρα των καταπιεσμένων για ένα καλύτερο αύριο.

Ενορχήστρωση - επιμέλεια: Γιάννης Παπαζαχαριάκης
Ερμηνεύουν: Βιολέτα Ίκαρη, Γιάννης Μπέζος

Παρασκευή 23/9, 19:00 | Στέκι Πολιτισμού | Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, η θεατρική ομάδα της ΚΝΕ, με βασικά της υλικά το μεράκι, τη συνεργασία, την εθελοντική δουλειά και τον ενθουσιασμό έχει ξεκινήσει να εργάζεται σκληρά για την παράσταση που θα παρουσιαστεί στις κεντρικές εκδηλώσεις του 48ου Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή στο Πάρκο Τρίτση στο Ίλιον.

Πρόκειται για το «Παραμύθι χωρίς όνομα», τη θεατρική διασκευή του Ιάκωβου Καμπανέλλη, που πάτησε πάνω στο ομώνυμο μυθιστόρημα της Πηνελόπης Δέλτα. Παρότι το μυθιστόρημα δημοσιεύτηκε το 1910 και η διασκευή του ανέβηκε για πρώτη φορά το 1959, το κείμενο παραμένει πιο επίκαιρο από ποτέ, αφού το κεντρικό του θέμα είναι ο πόλεμος και η στάση που καλείται να κρατήσει ο λαός σε τέτοιους καιρούς.

Λίγα λόγια για το έργο: Σε ένα μακρινό, παρηκμασμένο βασίλειο που κυβερνά ο ατομισμός και η αδράνεια κηρύσσεται ένας πόλεμος που θα ταράξει τα νερά. Τώρα ο λαός πρέπει να αποφασίσει αν θα χαθεί στην απογοήτευση ή θα πάρει την τύχη του στα χέρια του…

Σκηνοθεσία: Γιώργος Τσαγκαράκης
Μουσική Επιμέλεια: Στέφανος Χατζηαναγνώστου

--

Τέσσερα βράδια με δύο εκδηλώσεις / παραστάσεις αφιερώνει στον «πατέρα» της νεοελληνικής δραματουργίας, Ιάκωβο Καμπανέλλη, το Θέατρο Σταθμός, από τις 29 Σεπτεμβρίου έως τις 2 Οκτωβρίου 2022.
«Λίμνη τώρα η αγκαλιά μου»

Λαχτάρησα μια χώρα,
γυρεύω ένα νησί που οι άνθρωποι να λένε ό,τι μου λες κι εσύ…

Η εκδήλωση «Λίμνη τώρα η αγκαλιά μου», που επιμελήθηκαν η Κατερίνα Πολυχρονοπούλου και η κόρη του «πατέρα» της νεοελληνικής δραματουργίας Κατερίνα Καμπανέλλη για το Θεατρικό Μουσείο Ιάκωβου Καμπανέλλη στη Νάξο, με θέμα την ποίηση και τα τραγούδια του κορυφαίου θεατρικού συγγραφέα παρουσιάζεται για μία μόνο βραδιά στη σκηνή του Θεάτρου Σταθμός.

Ερμηνεύουν: Ευγενία Αποστόλου, Δημήτρης Καραβιώτης, Βίβιαν Κοντομάρη και Μαρία Συριανού.

Διοργάνωση: Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων. Υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Εκδήλωση: Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου στις 21:00

Τιμές εισιτηρίων:

Κανονικό: 15€, Φοιτητικό: 12€, Μειωμένο, Ανέργων, ΑΜΕΑ, άνω των 65 και Ομαδικό (8 άτομα και πάνω): 10€, Ατέλεια: 5€

Ηλεκτρονική Προπώληση: Viva.gr

Θέατρο Σταθμός, Βίκτωρος Ουγκώ 55, Μεταξουργείο Αθήνα (πλησίον του ΜΕΤΡΟ ΜΕΤΑΞΟΥΡΓΕΙΟ), τηλ. 210 5230267

«Αυτός, o Άλλος και το Παντελόνι του»

Να έχω έναν άνθρωπο…

Με αφορμή το φετινό έτος Ιάκωβου Καμπανέλλη, ο δημοφιλής ηθοποιός Χρήστος Χατζηπαναγιώτης κι ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Μάνος Καρατζογιάννης παρουσιάζουν το μονόπρακτό του  «Αυτός και το παντελόνι του», που ανέβηκε το Μάιο του 2018 στο Θέατρο Σταθμός, μαζί με τον «Επικήδειο» του ίδιου συγγραφέα σε ενιαία παράσταση με τον γενικό τίτλο  «Αυτός, ο Άλλος και το Παντελόνι του». Η τόσο αστεία όσο και συγκινητική παράσταση – φόρος τιμής στον πατριάρχη του νεοελληνικού θεάτρου – που παρουσιάστηκε το περασμένο καλοκαίρι στον Πύργο Μπαζαίου στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Νάξου, γενέτειρας του Ιάκωβου Καμπανέλλη και σε επιλεγμένες πόλεις της Ελλάδας, αποσπώντας εξαιρετικές κριτικές παρουσιάζεται για τρεις μόνο παραστάσεις στο Θέατρο Σταθμός, πριν ξεκινήσει τη χειμερινή της περιοδεία.

Μετά την ολοκλήρωση της παράστασης, οι συντελεστές της και το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του τμήματος Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ θα συναντηθούν δημιουργικά στη σκηνή του Θεάτρου Σταθμός, όπου ο καθηγητής Γιώργος Π. Πεφάνης, πρόεδρος του τμήματος Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ, διευθυντής του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών του και μελετητής του έργου του Ιάκωβου Καμπανέλλη, θα μιλήσει για τον σπουδαίο συγγραφέα. Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με συζήτηση ανάμεσα στον ομιλητή, τους συντελεστές και, κυρίως, με το κοινό που θα απαρτίζεται, επίσης, κι από μέλη και φοιτητές / φοιτήτριες του τμήματος των Θεατρικών Σπουδών.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Μάνος Καρατζογιάννης
Ερμηνεία: Χρήστος Χατζηπαναγιώτης
Σκηνικό: Δημήτρης Καντάς
Κοστούμι: Βασιλική Σύρμα
Μουσική: Αντώνης Παπακωνσταντίνου
Φωτισμοί: Αλέξανδρος Αλεξάνδρου
Βοηθός σκηνοθέτη: Φίλιππος Παπαθεοδώρου
Φωτογραφία: Γιώργος Καβαλλιεράκης
Παραγωγή: Πολιτισμός Σταθμός Θέατρο

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Παραστάσεις : Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου, Σάββατο 1 και Κυριακή 2 Οκτωβρίου στις 21:00

Διάρκεια παράστασης: 70 λεπτά

Τιμές εισιτηρίων:

Κανονικό: 15€, Φοιτητικό: 12€, Μειωμένο, Ανέργων, ΑΜΕΑ, άνω των 65 και Ομαδικό (8 άτομα και πάνω): 10€, Ατέλεια: 5€

Ηλεκτρονική Προπώληση: Viva.gr

Θέατρο Σταθμός, Βίκτωρος Ουγκώ 55, Μεταξουργείο Αθήνα (πλησίον του ΜΕΤΡΟ ΜΕΤΑΞΟΥΡΓΕΙΟ), τηλ. 210 5230267

--

Έτος Ιάκωβου Καμπανέλλη – Κύπρος

Εκδήλωση με θέμα «Έτος Ιάκωβου Καμπανέλλη-Κύπρος» | 19.9.2022,  στις 19:00 | στο Σπίτι της Κύπρου (Ξενοφώντος 2Α στο Σύνταγμα).

Χαιρετισμό θα απευθύνουν:

· Κυριάκος Κενεβέζος, Πρέσβης Κυπριακής Δημοκρατίας

· Γιάννης Τουμαζής, Υφυπουργός Πολιτισμού Κυπριακής Δημοκρατίας

Πρόγραμμα εκδήλωσης:

 · Διάλεξη του  Μίμη Σοφοκλέους, Επιστημονικού Διευθυντή Παττίχειου Δημοτικού Μουσείου Ιστορικού Αρχείου Κέντρου Μελετών Λεμεσού με θέμα : «Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης στην Κύπρο την περίοδο 1962-1963, και η μέχρι σήμερα υποδοχή και απήχηση του έργου του στο νησί». Στο πλαίσιο της διάλεξης, ο ερασιτέχνης ηθοποιός Τάκης Χατζηκυριάκου (Κοτσινής), ο οποίος υποδύθηκε τον «Πολύδωρο» στο «Παραμύθι χωρίς όνομα», ερμηνεύει διάφορους ρόλους από εκείνη την ιστορική παράσταση του «Νέου Θεάτρου Λεμεσού», που ανέβηκε το 1962 'υπό το βλέμμα' του Ιάκωβου Καμπανέλλη και σε σκηνοθεσία Μόνικας Βασιλείου.

· Παρουσίαση της συλλογής διηγημάτων του συγγραφέα Κυριάκου Δ. Παπαδόπουλου με τίτλο : «Ο Ιάκωβος στην Αυλή των Θαυμάτων της Αγγέλικας και άλλα Διηγήματα». Πρόκειται για διηγήματα η θεματική των οποίων περιστρέφεται γύρω από τη σχέση του Ιάκωβου Καμπανέλλη με την Κύπρο. Στο πλαίσιο της παρουσίασης διηγήματα και αποσπάσματα διαβάζουν ο σκηνοθέτης και ποιητής Πάνος Κυπαρίσσης και η ηθοποιός Άρτεμις Ιωαννίδου.

· Ερμηνεία τραγουδιών σε στίχους Ιάκωβου Καμπανέλλη 

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ: https://diavlos.grnet.gr/room/1607?eventid=12685

--

Δήμος Ζωγράφου: Αφιέρωμα στον τεράστιο Ιάκωβο Καμπανέλλη απόψε στο υπαίθριο Δημοτικό Θέατρο | 16 Σεπτεμβρίου 2022

Ο Δήμος Ζωγράφου παρουσιάζει απόψε στις 20:00, στο Υπαίθριο Δημοτικό Θέατρο (είσοδος από Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου – Νικ. Καζαντζάκη, Ζωγράφου), στους 35ους Πανελλήνιους Θεατρικούς Αγώνες Ερασιτεχνικών Θιάσων & Φεστιβάλ Θεάτρου του Ν.Π.Δ.Δ. Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Ζωγράφου για να απολαύσουμε το εξαιρετικό αφιέρωμα στον Ιάκωβο Καμπανέλλη.
Το Ν.Π.Δ.Δ Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Ζωγράφου τιμά τον σπουδαίο αυτό καλλιτέχνη και αναγνωρίζοντας την τεράστια συμβολή του στα γράμματα, αφιερώνει τους 35ους πανελλήνιους θεατρικούς αγώνες στη μνήμη του.
Ομιλητές: Θάνος Φωσκαρίνης (θεατρολόγος- Δρ.Ιταλικής Φιλολογίας), Κατερίνα Πολυχρονοπούλου (σκηνοθέτης)
Συμμετέχουν οι ηθοποιοί: Ελεονώρα Αντωνιάδου, Κατερίνα Δημητρόγλου, Δημήτρης Καραβιώτης, Ευγενία Μαραγκού, Αγγελική Μαρίνου, Δημήτρης Μαύρος, Μιχάλης Ψαλίδας.
Παίζουν οι μουσικοί: Ντορίν Λασκαρίδου - κιθάρα, Στάθης Λασκαρίδης - βιολί, Νικολέττα Κίτσιου-τραγούδι
Επεξεργασία εικόνων - επιμέλεια οπτικοακουστικού υλικού - σχεδιασμός φωτισμού: Πέτρος Μακρής
Καλλιτεχνική επιμέλεια: Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη

Θα διαβαστούν αποσπάσματα από τα έργα: «Η Στέλλα με τα κόκκινα γάντια», «Η Αυλή των θαυμάτων» και «Το μεγάλο μας Τσίρκο».
Το αφιέρωμα πραγματοποιείται με την αρωγή της Κατερίνας Καμπανέλλη.

Η είσοδος για το κοινό είναι δωρεάν.

--

50ό Φεστιβάλ Βιβλίου 2022 | ΖΑΠΠΕΙΟ 2-18 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2022

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΙΑΚΩΒΟ ΚΑΜΠΑΝΕΛΛΗ

Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2022 | Ώρα 18:00 – 20:00
Χώρος εκδηλώσεων του 50ού Φεστιβάλ Βιβλίου 2022, Σκηνή «Ιάκωβος Καμπανέλλης»
Διοργάνωση Σ.ΕΚ.Β.

«Ιάκωβος Καμπανέλλης: ο πρωτοπόρος του σύγχρονοι θεάτρου». Ομιλητής: Γιώργος Pεφάνης (Καθηγητής Τμήματος Θεατρικών Σπουδών ΕΚΠΑ).

«Προσεγγίσεις στο κινηματογραφικό έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη». Ομιλήτρια: Ιωάννα Αθανασάτου (Ιστορικός Κινηματογράφου, διδάσκουσα στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και στο Τμήμα Επικοινωνίας Πανεπιστημίου Αθηνών).

«Η μορφή του ξένου στη δραματουργία του Ιάκωβου Καμπανέλλη». Ομιλήτρια: Μαριαλένη Σολδάτου (Θεατρολόγος, υποψήφια διδάκτωρ Τμήματος Θεατρικών Σπουδών ΕΚΠΑ). 

--

Νάξος: «Τα τραγούδια των αγγέλων …στο νησί του ονείρου» – Συναυλία – αφιέρωμα στον Ιάκωβο Καμπανέλλη

Συναυλία – αφιέρωμα στον Ιάκωβο Καμπανέλλη «Τα τραγούδια των αγγέλων …στο νησί του ονείρου», θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 06 Σεπτεμβρίου στις 20:00 στο προαύλιο του 1ου Γυμνασίου Νάξου.
Πρόκειται για μία εκδήλωση – αφιέρωμα στο μεγάλο θεατρικό συγγραφέα Ιάκωβο Καμπανέλλη, όπου θα προλογίσει η φιλόλογος – λαογράφος Μαρία Καλτσά.
Στο τραγούδι θα είναι ο π. Ζαφείριος Κουτελιέρης και στην κιθάρα ο Νίκος Καραβίας.
Την εκδήλωση συνδιοργανώνουν η Χορευτική ομάδα Νάξου «ΑΞΟΠΑΤΗΜΑΤΑ» και ο δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων. 

--

Αυτός, o Άλλος και το Παντελόνι του
Να έχω έναν άνθρωπο… 

Με αφορμή το φετινό έτος Ιάκωβου Καμπανέλλη, ο δημοφιλής ηθοποιός Χρήστος Χατζηπαναγιώτης κι ο ηθοποιός και σκηνοθέτης, γνωστός μεταξύ άλλων και για τη θητεία του στο νεοελληνικό έργο, Μάνος Καρατζογιάννης παρουσιάζουν το μονόπρακτο του «Αυτός και το παντελόνι του», που ανέβηκε το Μάιο του 2018 στη σκηνή του Θεάτρου Σταθμός, μαζί με τον «Επικήδειο» του ίδιου συγγραφέα σε ενιαία παράσταση με τον γενικό τίτλο «Αυτός, ο Άλλος και το Παντελόνι του».

Η τόσο αστεία όσο και συγκινητική παράσταση – φόρος τιμής στον πατριάρχη του νεοελληνικού θεάτρου – που θα περιοδεύσει το καλοκαίρι σε όλη την Ελλάδα από την εταιρεία Όψεις Πολιτισμού, θα λάβει χώρα τον ερχόμενο Αύγουστο και στον Πύργο Μπαζαίου στη Νάξο, γενέτειρα του Ιάκωβου Καμπανέλλη, μια και η παράσταση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα και υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και με την αρωγή του Δήμου Νάξου και των μικρών Κυκλάδων.
 

Πρόγραμμα περιοδείας:

22 Ιουλίου Κρανίδι στις 21:00

23 Ιουλίου Μεγαλόπολη στις 21:00

25 Ιουλίου Ηλιούπολη στις 21:00

28 Ιουλίου Μυτιλήνη στις 21:00

30 Ιουλίου Αίγινα στις 21:00

11 Αυγούστου Φεστιβάλ Νάξου, Πύργος Μπαζαίου στις 21:00 

Σημείωμα σκηνοθέτη

Ο Χρήστος Χατζηπαναγιώτης μόνος του στη σκηνή. Ξανά. Γίνεται «Αυτός».

Μιλά για το ξόδι κάποιου «Άλλου» και για το «Παντελόνι» του.

Στο πρώτο μέρος της παράστασης, μέσα από έναν σπαρταριστό «Επικήδειο» μας χαρίζει – για άλλη μια φορά – αβίαστα το γέλιο σατιρίζοντας τη ματαιοδοξία και τις μικρότητες της ανθρώπινης φύσης.

Στο δεύτερο μέρος, το δυσαναπλήρωτο κενό της μάνας γίνεται σπαρακτικός μονόλογος με μόνους ακροατές τα έπιπλα του σπιτιού του. Συγκατοικεί με τις φορτισμένες αναμνήσεις και τις φαντασιώσεις που του προκαλεί η αβάσταχτη μοναξιά. Η υποσυνείδητη ανάγκη του να «έχει έναν άνθρωπο» εκφράζεται, άλλοτε με υποδόριο χιούμορ κι άλλοτε με ακραιφνή ευαισθησία.

Άλλωστε, η πίκρα, η γεμάτη από μοναξιά μελαγχολία, το καυστικό χιούμορ, η αγάπη και η νοσταλγία αποτελούν χαρακτηριστικά γνωρίσματα όχι μόνο των συγκεκριμένων μονόπρακτων αλλά κι ολόκληρου του έργου του Ιάκωβου Καμπανέλλη που φέτος, εκατό χρόνια από τη γέννησή του, τιμάμε τη μνήμη του και την προσφορά του στο θέατρο, στον κινηματογράφο και τη λογοτεχνία μας.

Μάνος Καρατζογιάννης  

Σημείωμα συγγραφέα

 Η αγάπη μου για τους μονολόγους είναι παλιά, από τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του ’50, τότε που για πρώτη φορά είδα πως υπάρχουν και θεατρικά αυτής της μορφής. Ήταν και πάλι στο Θέατρο Τέχνης του Καρόλου Κουν. Έως τότε δεν ήξερα πως είναι δυνατόν να υπάρχει μονόπρακτο με ένα μόνο πρόσωπο επί σκηνής – κι όμως να μην είναι ένα. Ούτε θα μπορούσα να φανταστώ ότι είναι δυνατόν ένας ηθοποιός, όσο μάστορης κι αν είναι, να «μονολογεί» επί μισή ώρα επί σκηνής κι όμως να καθηλώνει τους θεατές.

«Αυτός και το πανταλόνι του»: Το 1957 – νομίζω την άνοιξη – ο Βασίλης Διαμαντόπουλος που ήδη είχε με πολύ μεγάλη επιτυχία παίξει μονολόγους σε πρόγραμμα του Θεάτρου Τέχνης, είχε μια τολμηρή ιδέα… να εμφανιστεί σ’ ένα πρόγραμμα αποτελούμενο όλο από μονολόγους.

Στον «Επικήδειο», το άλλο πρόσωπο, αυτό που χωρίς να φαίνεται και να ακούγεται συνομιλεί με το επί σκηνής, με ενδιέφερε όσο και το επί σκηνής πρόσωπο που βλέπουμε και ακούμε. Χωρίς να είναι παρών, ο θεατής θα έπρεπε σιγά-σιγά να αρχίσει να τον φαντάζεται, να τον γνωρίζει, ακόμα και να μαντεύει και τις αντιδράσεις του. Αυτό φυσικά σημαίνει ότι πρώτος εγώ έπρεπε να ξέρω εξίσου καλά με τον επί σκηνής χαρακτήρα και τον αφανή συνομιλητή του. Ουσιαστικά δηλαδή πρόκειται για ένα διάλογο όπου αφαιρέθηκε ένας από τους δύο «λόγους». Για να αποκαλυφθούν και οι δύο μέσα από την οικονομία του ενός. Ποια η διαφορά; Τεράστια θα ’λεγα. Τόση που σαν συνήθη διάλογο αυτό το μονόπρακτο δε θα μού ’κανε κανένα κέφι να το γράψω.

Αυτή δα είναι και η μαγεία ενός μονολόγου, αυτή η μοναξιά του ενός προσώπου επί σκηνής, μοναξιά που ρευστοποιεί τα συγκεκριμένα του περίγυρου σε ύλη φαντασίας, ονείρου, σκέψης, δίνοντάς τους έτσι μιαν παραπανιστή σημασία και άπλα. 

Ιάκωβος Καμπανέλλης (Από το πρόγραμμα της παράστασης της Γλυκερίας Καλαϊτζή «Άντρες σε κρίση» τη σαιζόν 2004 – 2005 για το Θέατρο Αμαλία και την Πειραματική Σκηνή Τέχνης).

Σκηνοθεσία: Μάνος Καρατζογιάννης

Ερμηνεία: Χρήστος Χατζηπαναγιώτης
Σκηνικό: Δημήτρης Καντάς

Κοστούμι: Βασιλική Σύρμα
Μουσική: Αντώνης Παπακωνσταντίνου
Φωτογραφίες: Σπύρος Περδίου, Γιώργος Καβαλλιεράκης

Παραγωγή: Φεστιβάλ Νάξου, Όψεις Πολιτισμού, Πολιτισμός Σταθμός Θέατρο

--

Ίδρυμα Ανδρέα Δ. Καψάλη. Αφιέρωμα στον Ιάκωβο Καμπανέλλη.

Τα Δ.Σ. του Ιδρύματος Ανδρέα Δ. Καψάλη και του Συλλόγου Φίλων του Ιδρύματος σας προσκαλούν στην καλοκαιρινή εκδήλωση - αφιέρωμα στον σπουδαίο Έλληνα θεατρικό συγγραφέα, ποιητή και  ακαδημαϊκό Ιάκωβο Καμπανέλλη, στο πλαίσιο του Έτους Καμπανέλλη, για την επέτειο των 100 χρόνων από τη γέννησή του.

Για το έργο του μεγάλου δημιουργού θα μιλήσει ο καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ, πρόεδρος του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών και συγγραφέας, κ. Γιώργος Πεφάνης.

Θα ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα με αγαπημένα μελοποιημένα ποιήματα του Ιάκωβου Καμπανέλλη με τους μουσικούς Βίβιαν Μπρέντα- Κανελλά, πιάνο, Παναγιώτη Βώρο, κιθάρα τραγούδι, Ειρήνη Βώρου, τραγούδι.

Αμφιθέατρο Ιδρύματος Καψάλη.  Σάββατο 23 Ιουλίου 2022, ώρα προσέλευσης 20.45.

Πληροφορίες εδώ 

--

22o Φεστιβάλ Νάξου
Με αφορμή τον εορτασμό για το «Έτος Ιάκωβου Καμπανέλλη» το Φεστιβάλ Νάξου συμπράττει με το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων σε σημαντικές παραγωγές στο νησί όπου γεννήθηκε ο συγγραφέας. Στο πλαίσιο αυτό ο Χρήστος Χατζηπαναγιώτης ερμηνεύει τα μονόπρακτα «Αυτός και το παντελόνι του» και «Επικήδειος» σε σκηνοθεσία Μάνου Καρατζογιάννη. Ο Δημήτρης Φραγκιόγλου ερμηνεύει τα μονόπρακτα «Γουόλτερ Μίττι» και «Πανηγυρικός» σε σκηνοθεσία Κατερίνας Πολυχρονοπούλου. Η Μαρία Φαραντούρη με τον Βασίλη Γισδάκη σε μια μοναδική συναυλία στα μέσα Αυγούστου, ερμηνεύουν τα μελοποιημένα έργα του συγγραφέα ανάμεσα τους και το εμβληματικό «Μάουτχαουζεν» σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη

--

Εκδήλωση στη Νίκαια της Γαλλίας για τον εορτασμό των 100 ετών από τη γέννηση του Ιάκωβου Καμπανέλλη
Την Πέμπτη, 7 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί
εκδήλωση με την προβολή της ταινίας «Το κανόνι και το αηδόνι» στη βίλλα Κέρυλλος.

--

Ταινιοθήκη της Ελλάδος / Greek Film Archive

➔ Αφιέρωμα στον κινηματογραφικό Ιάκωβο Καμπανέλλη
➔ Από 23 ως 28 Ιουνίου 2022
➔ Θερινός Κινηματογράφος Λαΐς

Πόσοι γνωρίζουν το κινηματογραφικό έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη; Πόσοι θυμούνται πως η θρυλική Στέλλα του Κακογιάννη βασίζεται στο δικό του θεατρικό έργο, πως υπογράφει το σενάριο του Δράκου του Κούνδουρου και σκηνοθέτησε ο ίδιος δύο ταινίες: Ξεχωρίζει το Κανόνι και το αηδόνι, μία ταινία που με μια πικρή ειρωνεία και μια καινούργια ματιά αναφέρεται στη γερμανική κατοχή.

Η Ταινιοθήκη, σε συνεργασία με την Διεύθυνση Γραμμάτων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, θέλοντας να φωτίσει το σημαντικό κινηματογραφικό έργο του, παρουσιάζει ένα αφιέρωμα στον πολυσχιδή Έλληνα δημιουργό, θεατρικό συγγραφέα, στιχουργό, σεναριογράφο, δημοσιογράφο και ακαδημαϊκό, στο πλαίσιο του Λογοτεχνικού Έτους 2022 Ιάκωβος Καμπανέλλης, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών από τη γέννησή του. Στο ίδιο πλαίσιο, το ΥΠΠΟΑ εγκαινίασε την έκθεση «ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΚΑΜΠΑΝΕΛΛΗ. Νάξος, Μαουτχάουζεν, Αθήνα» στην Πινακοθήκη Γκίκα σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη (η οποία συνεχίζεται έως 30/07/2022), ενώ πρόσφατα κυκλοφόρησε αφιερωματικό τόμο για το έργο του.

Η Ομάδα Εργασίας του Λογοτεχνικού Έτους 2022 Ιάκωβος Καμπανέλλης αποτελείται από τους: Ελένη Δουνδουλάκη, Σίσσυ Παπαθανασίου, Κατερίνα Καμπανέλλη, Πλάτωνα Μαυρομούστακο και Παναγιώτη Μέντη.

Στην ταράτσα της Ταινιοθήκης, θα προβληθεί η ταινία ΤΟ ΚΑΝΟΝΙ ΚΑΙ Τ' ΑΗΔΟΝΙ (1968) που σκηνοθέτησε ο Ιάκωβος Καμπανέλλης σε συνεργασία με τον αδερφό του Γιώργο Καμπανέλλη, καθώς και οι εξής ταινίες στις οποίες είτε υπογράφει το σενάριο, είτε την επιμέλεια σεναρίου, είτε βασίστηκαν σε δικό του θεατρικό έργο:
ΣΤΕΛΛΑ (1955) του Μιχάλη Κακογιάννη (βασισμένο στο θεατρικό του έργο «Η Στέλλα με τα κόκκινα γάντια»), Η ΑΡΠΑΓΗ ΤΗΣ ΠΕΡΣΕΦΟΝΗΣ (1956) του Γρηγόρη Γρηγορίου, ΟΙ ΆΣΣΟΙ ΤΟΥ ΓΗΠΕΔΟΥ/ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟΙ ΉΡΩΕΣ (1956) του Βασίλη Γεωργιάδη, ΤΟ ΑΜΑΞΑΚΙ (1957) του Ντίνου Δημόπουλου, Η ΛΙΜΝΗ ΤΩΝ ΠΟΘΩΝ (1958) του Γιώργου Ζερβού, ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ (1959) του Νίκου Κούνδουρου, Η ΕΒΔΟΜΗ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ (1966) του Βασίλη Γεωργιάδη (βασισμένο στο θεατρικό του έργο) και ΜΕ ΤΗ ΛΑΜΨΗ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ (1966) του Πάνου Γλυκοφρύδη.
Θα προβληθεί επίσης το ντοκιμαντέρ της Ηρώς Σγουράκη ΤΟ ΜΟΝΟΓΡΑΜΜΑ: ΙΑΚΩΒΟΣ ΚΑΜΠΑΝΕΛΛΗΣ (2005), ένα πολύ ενδιαφέρον τηλεοπτικό πορτραίτο του συγγραφέα.

Όπως σημειώνει στον κατάλογο του αφιερώματος η πρόεδρος της Ταινιοθήκης της Ελλάδος Μαρία Κομνηνού, «ο Καμπανέλλης συνεργάστηκε με τους σημαντικότερους έλληνες σκηνοθέτες στη διάρκεια των ετών 1950-1967, αφήνοντας το αποτύπωμά του σε αυτό που ονομάζουμε «κινηματογράφο του δημιουργού», με κορυφαίους εκπροσώπους τον Νίκο Κούνδουρο και τον Μιχάλη Κακογιάννη. Από τη σεναριακή του ενασχόληση ξεχωρίζει η συνεργασία του με καλούς εμπορικούς σκηνοθέτες, όπως ο Γρηγόρης Γρηγορίου, ο Ντίνος Δημόπουλος, ο Βασίλης Γεωργιάδης, ο Γιώργος Ζερβός και ο ΠάνοςΓλυκοφρύδης. Ο Καμπανέλλης ανήκε σε μια γενιά ανήσυχων διανοούμενων, η οποία οραματιζόταν την αναγέννηση του θεάτρου και του κινηματογράφου μέσα από καινοτόμες επιλογές που θα εξασφάλιζαν στους έλληνες δημιουργούς μια θέση στο διεθνές στερέωμα, με άξονα όμως την προβολή των υπάλληλων αντιθετικών ακροατηρίων, η θέση των οποίων στην Ελλάδα της περιόδου 1950-1967 ήταν ακόμα δυσκολότερη από εκείνη άλλων ευρωπαϊκών χωρών, εξαιτίας των συνεπειών του Εμφυλίου πολέμου».

Ο ίδιος ο Καμπανέλλης, αναφορικά με τη σημασία του σεναρίου ως προς τη δημιουργία μιας ταινίας, έγραφε: «Σαν το πιο βασικό στοιχείο σε μια ταινία θα χαρακτήριζα το σενάριο… Με τα μορφολογικά στοιχεία που θα μεταχειριστείς φανερώνεις και αναδεικνύεις αυτό το κάτι που θες να πεις, αλλά οπωσδήποτε προϋπάρχει μέσα σου σαν ένας μύθος-όραμα, δηλαδή ένα σενάριο, έστω και ένα απλό διάγραμμα. Αν αυτό είναι αναπόφευκτο ακόμη και στη δημιουργία ενός ντοκιμαντέρ, πόσο μάλλον στην περίπτωση ενός δραματοποιημένου μύθου».
Στις ταινίες του αφιερώματος πρωταγωνιστούν μερικοί από τους πιο δημοφιλείς ηθοποιούς της εποχής. Ενδεικτικά αναφέρουμε τους Μελίνα Μερκούρη, Γιώργο Φούντα, Αλέκο Αλεξανδράκη, Τζένη Καρέζη, Ορέστη Μακρή, Βασίλη Αυλωνίτη, Στέφανο Στρατηγό, Έλλη Φωτίου, Δήμο Σταρένιο, Τίτο Βανδή, Ανέστη Βλάχο, Γιάννη Φέρτη, Λαυρέντη Διανέλλο, Νίκη Τριανταφυλλίδη και Διονύση Παπαγιαννόπουλο.

Παρακολουθώντας τις ταινίες αυτές, ντοκουμέντα μιας ολόκληρης εποχής, αντιλαμβάνεται κανείς πως ο Ιάκωβος Καμπανέλλης δημιουργεί (ή εμπνέει) πρωτότυπα σενάρια που ξεφεύγουν από τα κλισέ του λεγόμενου «παλιού καλού ελληνικού κινηματογράφου» και από την τυποποίηση των κινηματογραφικών ειδών της εποχής –ίσως γι’ αυτό και η σχέση του με τις μεγάλες εταιρείες παραγωγής ήταν τελικά περιστασιακή. Παρ’ όλ’ αυτά (ή ίσως ακριβώς γι’ αυτό) η σημαντική συνεισφορά του στον ελληνικό κινηματογράφο παραμένει εν πολλοίς άγνωστη –γεγονός που εν μέρει εξηγείται και από την υποτίμηση της δουλειάς του σεναριογράφου την εποχή εκείνη.
Οι ταινίες του Καμπανέλλη, κάνουν το δικό τους εύστοχο σχόλιο στην κοινωνικοπολιτική κατάσταση και ανθρωπογεωγραφία της Ελλάδας, χωρίς να ηθικολογούν, με χιούμορ, σκωπτική διάθεση και ταυτόχρονα διεισδυτική ματιά και αγάπη για τους χαρακτήρες του. Αξίζει να τις ξαναδούμε στη μεγάλη οθόνη.

TO ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΠΕΜΠΤΗ 23/06
21.30 Το κανόνι και τ’ αηδόνι (Ιάκωβος Καμπανέλλης, 1968, 105')
Προλογίζουν: Μαρία Κομνηνού, Κατερίνα Καμπανέλλη, Σίσσυ Παπαθανασίου
Είσοδος με προσκλήσεις. Θα διατεθεί αριθμός προσκλήσεων στο Facebook

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24/06
21.00 Το αμαξάκι (Ντίνος Δημόπουλος, 1957, 99')
Προλογίζουν: Ρήγας Αξελός και Ιάσων Τριανταφυλλίδης.
23.00 Η λίμνη των πόθων (Γιώργος Ζερβός, 1958, 98')

ΣΑΒΒΑΤΟ 25/06
21.00 Στέλλα (Μιχάλης Κακογιάννης, 1955, 90')
Προλογίζει ο Γιάννης Σολδάτος
23.00 Οι άσσοι του γηπέδου - Κυριακάτικοι Ήρωες (Βασίλης Γεωργιάδης, 1956, 98’)

ΚΥΡΙΑΚΗ 26/06
21.00 Το ποτάμι (Νίκος Κούνδουρος, 1959, 110')
Προλογίζει ο Χρήστος Σκυλλάκος
23.00 Η αρπαγή της Περσεφόνης (Γρηγόρης Γρηγορίου, 1956, 90')

ΔΕΥΤΕΡΑ 27/06
21.00 H έβδομη μέρα της δημιουργίας (Βασίλης Γεωργιάδης, 1956, 120')
Προλογίζει η Λιζιάννα Δελβερούδη
23.15 Το μονόγραμμα: Ιάκωβος Καμπανέλλης (Ηρώ Σγουράκη, 2005, 60’)

ΤΡΙΤΗ 28/06
21.00 Με τη λάμψη στα μάτια (Πάνος Γλυκοφρύδης, 1966, 100')
23.00 Το κανόνι και τ’ αηδόνι (Ιάκωβος Καμπανέλλης, 1968, 105') (Ε)

➔ Τα εισιτήρια θα είναι διαθέσιμα στο: https://tickets.tainiothiki.gr

Ταινιοθήκη της Ελλάδος
Ιερά Οδός 48 και Μεγάλου Αλεξάνδρου, μετρό Κεραμεικός, τηλ. 210 3612046

--

Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης και ο Κινηματογράφος
Τριήμερο αφιέρωμα στο Κινηματογραφικό έργο του

2 - 4 Ιουνίου 2022

Ταινίες/Ντοκιμαντέρ/Ομιλίες/Παρουσίαση βιβλίου στον θερινό Κινηματογράφο ‘Cine Naxos’. 

Διοργάνωση: επιτροπή "Ι. Καμπανέλλης" Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων με τη συνεργασία της Κινηματογραφικής Λέσχης Νάξου και του Cine Naxos.

Η εκδήλωση είναι υπό την αιγίδα και την υποστήριξη του  Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, του Υπουργείου Πολιτισμού και εντάσσεται στις εκδηλώσεις του «2022-Λογοτεχνικού Έτους Ιάκωβου Καμπανέλλη».

Περισσότερες πληροφορίες εδώ

--

ΙΑΚΩΒΟΥ ΚΑΜΠΑΝΕΛΛΗ – ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ MAUTHAUSEN ΣΤΗΝ 77η ΕΠΕΤΕΙΟ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟΥ MAOYTXAOYZEN ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΙΑΣ.

Την Κυριακή 15 Μαΐου 2022 το πρωί, στο Μαουτχάουζεν της Άνω Αυστρίας, θα πραγματοποιηθεί η 77η Επέτειος Απελευθέρωσης του Στρατοπέδου Μαουτχάουζεν, με φετινή θεματική την «Πολιτική Αντίσταση».

Kατόπιν πρότασης της Πρεσβείας της Ελλάδος στη Βιέννη, στην κεντρική εκδήλωση της Επετείου Μνήμης Απελευθέρωσης, θα προβληθεί βίντεο με ομιλία της κυρίας Κατερίνας I. Καμπανέλλη, για τον πατέρα της, Ιάκωβο Καμπανέλλη [1921-2011], κορυφαίο Έλληνα θεατρικό συγγραφέα και ακαδημαϊκό, επιζήσαντα του στρατοπέδου συγκεντρώσεως και εξοντώσεως Μαουτχάουζεν, τη μνήμη του οποίου φέτος η Ελλάδα τιμά, ανακηρύσσοντας, μέσω του Υπουργείου Πολιτισμού, το 2022 ως «Έτος Ιάκωβου Καμπανέλλη»

Την ίδια ημέρα, 15/05, η εμβληματική καντάτα του MAUTHAUSEN, σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη και ποίηση Ιάκωβου Καμπανέλλη, θα παρουσιαστεί ζωντανά στο Ελληνικό Μνημείο του Μαουτχάουζεν, από τον Αρίσταρχο Παπαδανιήλ (ερμηνεία) και τον Άρη Ζέρβα (βιολοντσέλο), στο πλαίσιο τελετής μνήμης για τους 3.700 Έλληνες, που υπήρξαν εκεί θύματα της ναζιστικής θηριωδίας, καθώς και στη μνήμη των δύο κορυφαίων Ελλήνων δημιουργών.

Η ηχογράφηση της νέας προσέγγισης (φωνή-βιολοντσέλο) της καντάτας του MAUTHAUSEN έμελλε να είναι η τελευταία που κυκλοφόρησε -στις 29 Ιουλίου 2021, ανήμερα των γενεθλίων του Μίκη Θεοδωράκη– με την άδεια του παγκόσμιου Έλληνα δημιουργού, ένα μόλις μήνα πριν την εκδημία του στις 2 Σεπτεμβρίου του 2021.

Την κυκλοφορία των τραγουδιών της καντάτας του MAUTHAUSEN συνόδευσε η ταινία μικρού μήκους MAUTHAUSEN: Άμα Τελειώσει ο Πόλεμος (MAUTHAUSEN: When The War Is Over), σε σκηνοθεσία Παναγιώτη Κουντουρά – Αρίσταρχου Παπαδανιήλ και παραγωγή Syllipsis, η οποία θα πραγματοποιήσει την παγκόσμια φεστιβαλική πρεμιέρα της στο Los Angeles Greek Film Festival των ΗΠΑ, την Παρασκευή 13 Μαΐου 2022.

Με την εμπιστοσύνη της κυρίας Κατερίνας Ι. Καμπανέλλη και την άδεια της Αυστριακής Επιτροπής Μαουτχάουζεν και του μουσείου Mauthausen Memorial,  ο Αρίσταρχος Παπαδανιήλ και η ομάδα του, μέσω της εταιρείας παραγωγής Syllipsis, εκείνες τις ημέρες ξεκινάνε γυρίσματα στις εγκαταστάσεις του πρώην ναζιστικού στρατοπέδου στο Μαουτχάουζεν, για ένα ποιητικό κινηματογραφικό ντοκιμαντέρ, που βασίζεται σε αδημοσίευτο χειρόγραφο κείμενο του Ιάκωβου Καμπανέλλη, με τίτλο Οδοιπορικό Μαουτχάουζεν, Μάιος 1988 – Ανέκδοτο Κείμενο για Τηλεοπτικό Γύρισμα.

Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε εδώ

 

--

ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ | Σάββατο 7 Μαΐου 2022

Εκδόσεις Κέδρος | Περίπατος στη “Χώρα Καμπανέλλη” | Πινακοθήκη Γκίκα

Με αφετηρία το βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Κέδρος και αφορμή το Έτος Καμπανέλλη, επισκεπτόμαστε την έκθεση “Στη χώρα Καμπανέλλη” που φιλοξενείται στην Πινακοθήκη Γκίκα, γνωρίζουμε και συζητάμε για τη ζωή και το έργο του σημαντικού Έλληνα λογοτέχνη και θεατρικού συγγραφέα.

Αριθμός συμμετεχόντων: 25, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας
Δηλώσεις συμμετοχής στο: pr@kedros.gr έως την Τετάρτη 4 Μαΐου 2022

Σημείο Συνάντησης: Εκδόσεις Κέδρος | Γ. Γενναδίου 3, 10678, Αθήνα
Σάββατο 7 Μαΐου στις 10:00 π.μ.

--

Αφιερωματική εκδήλωση για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Ιακώβου Καμπανέλλη διοργανώνεται στο Παρίσι από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, το Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο στο Παρίσι και την Ελληνική Κοινότητα Παρισιού και Περιχώρων.

Τετάρτη 20 Απριλίου 2022 | 19.00 | Ελληνικό Σπίτι 9, rue Mesnil, 75116 Paris, métro Victor Hugo

Χαιρετισμό θα απευθύνουν η Γενική Γραμματέας Σύγχρονου Πολιτισμού του ΥΠΠΟΑ, Δρ Ελένη Δουνδουλάκη, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, Νίκος Α. Κούκης και η σκηνογράφος-ενδυματολόγος και κόρη του εκλιπόντος, Κατερίνα Καμπανέλλη. Ομιλητές θα είναι η μεταφράστρια Solange Festal Livanis (θέμα εισήγησης: «Λυρικές αναλαμπές στο Μαουτχάουζεν») και η Ιστορικός Πολιτισμού και Διευθύντρια Γραμμάτων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, Σίσσυ Παπαθανασίου (Θέμα εισήγησης: «Ιάκωβος Καμπανέλλης, ο ανανεωτής της νεοελληνικής δραματουργίας». Η εκδήλωση περιλαμβάνει επίσης μουσικό αφιέρωμα, στο πλαίσιο του οποίου η Κυβέλη Καστοριάδη θα ερμηνεύσει μελοποιημένα έργα του Καμπανέλλη, με τη συνοδεία κιθάρας από τον Ορέστη Καλαμπαλίκη.

--

Ο Γορίλας και η Ορτανσία, του Ιάκωβου Καμπανέλλη από το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας στο Δημοτικό Θέατρο Απόλλων στις 15 Απριλίου 2022.

Μια τρελή κωμωδία ή φάρσα ή παραμύθι ή παραβολή ή ένα παιχνίδι για τέσσερις ηθοποιούς και όσους θεατές θέλουν να παίξουν μαζί τους, σε τρεις εικόνες και τρεις εκδοχές, σημειώνει στον πρόλογο του έργου του "Ο Γορίλας και η Ορτανσία" ο Ιάκωβος Καμπανέλλης.

Ο  διάσημος Καθηγητής- φυσικομαθηματικός, που ασχολείται με την ατομική ενέργεια για το καλό της ανθρωπότητας, ζει απομονωμένος στην έπαυλή του  στο δάσος, με τη ζάμπλουτη σύζυγό του και τον υπηρέτη τους, μέχρι τη στιγμή που γνωρίζει  έναν γορίλα  και αποκτά ένα βαθύ συναισθηματικό  δέσιμο μαζί του.

Η απόφασή του Καθηγητή να πάρει τον Γορίλα βοηθό του στο εργαστήριο, θα  πυροδοτήσει αλυσιδωτές, τρελές,  κωμικές καταστάσεις, που θα αλλάξουν  τις ζωές όλων...

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία-Μουσική Επιμέλεια:  Μίλτος Νίκας
Σκηνικά-Κοστούμια : Μαρία Βασιλάκη
Βοηθός σκηνοθέτη: Ελένη Τσαπουρνή
Φωτογράφιση προβών: Γιάννης Πεφάνης

Παίζουν οι ηθοποιοί:

Διονύσης Βούλτσος
Ελένη Καλαντζοπούλου
Γιώργος Κομνηνόγλου
Ηλίας Μανιατόπουλος

Δημοτικό Θέατρο Απόλλων- Τηλέφωνο ταμείου: 2610273613

Πρεμιέρα : Παρασκευή15 Απριλίου 2022 και ώρα 21:30

Περισσότερες πληροφορίες εδώ

---

Παραμύθι χωρίς όνομα Ή όταν ο Ιάκωβος συνάντησε την Πηνελόπη

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ. Με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Ιάκωβου Καμπανέλλη και τη σχετική έκθεση στην Πινακοθήκη Γκίκα.

Για παιδιά από 12 ετών και τους ενήλικους συνοδούς τους

Σάββατο 9 Απριλίου, 12.00-13.30 και 16.00-17.30 | ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΓΚΙΚΑ

Το έργο που γράφει για παιδιά, στις αρχές του 20ού αιώνα, μια σημαντική πεζογράφος μεταπλάθεται για ενήλικους θεατές, 50 χρόνια αργότερα, από έναν σπουδαίο θεατρικό συγγραφέα. Οι περιπέτειες στο βασίλειο «των Μοιρολάτρων», όπως αυτές εξιστορούνται από την Πηνελόπη Δέλτα σε μια γλώσσα στρωτή και κατανοητή, εμπνέουν στον Ιάκωβο Καμπανέλλη διαλόγους, που εκφράζουν το πνεύμα της δικής του εποχής. Ποια είναι τα κοινά σημεία ανάμεσα στα δύο Παραμύθια; Πώς το αφηγείται ο κάθε δημιουργός από τη δική του σκοπιά και μέσα στο ιστορικό κλίμα του καιρού του; Πώς αλληλεπιδρά το εγώ με το εμείς, το ατομικό με το συλλογικό στη μάχη με δύσκολες συγκυρίες; Και πώς αλλάζουν τη μοίρα τους άνθρωποι απλοί, όταν αρετές και ελαττώματα μπαίνουν στην υπηρεσία του κοινού καλού και της ειρηνικής συνύπαρξης;

Με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Ιάκωβου Καμπανέλλη και τη σχετική έκθεση στην Πινακοθήκη Γκίκα, θα παρακολουθήσουμε, μέσα από ντοκουμέντα και ενθύμια, το ξετύλιγμα της δράσης που θα διανθιστεί με θεατρικό αναλόγιο και την προβολή αρχειακού υλικού. Τελευταία πράξη της εκδήλωσης τρεις νεαροί μουσικοί, οι οποίοι θα ερμηνεύσουν τα τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι για την πρώτη παράσταση του έργου το 1959.

Παρουσίαση:
Χαρούλα Χατζηνικολάου, ιστορικός τέχνης, Τμήμα Εκπαίδευσης
Μάρια Διαμάντη, φιλόλογος, Υπεύθυνη σύνταξης επιστημονικού περιοδικού MM
Θεατρικό αναλόγιο: Λαρίσα Βέργου, ηθοποιός
Μουσική Επιμέλεια: Ήβη Παπαθανασίου
Μεταγραφές-Προσαρμογές: Ήβη Παπαθανασίου, Δημήτρης Αρβανιτίδης

Στην εκδήλωση συμμετέχουν οι μαθητές: Έλλη Λουκά (φλάουτο), Μαργαρίτα Σταματίου (κιθάρα) και Πάνος Χάρδας (τραγούδι, βιολί)

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ | Τμήμα Εκπαίδευσης
Δευτέρα έως Πέμπτη | 10.00-14.00
Τ: 210 3671067-69

---

ΕΚΘΕΣΗ. Στη χώρα Καμπανέλλη. Νάξος, Μαουτχάουζεν, Αθήνα | Μουσείο Μπενάκη - Πινακοθήκη Γκίκα | 30/03 -  30/07/2022

Νάξος, Μαουτχάουζεν, Αθήνα: τόποι που καθόρισαν μια, ιδιαίτερη και μοναδική, διαδρομή ζωής. Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης κατέχει ξεχωριστή θέση ανάμεσα στους Έλληνες δημιουργούς που διαμόρφωσαν την πνευματική και καλλιτεχνική ζωή της χώρας κατά τη δεύτερη πεντηκονταετία του 20ου αιώνα. Μια γεμάτη εμπειρίες ζωή, έπλασε την προσωπικότητα, επηρέασε την καλλιτεχνική δημιουργία, οροθέτησε τη συμβολή και την παρουσία του στο δημόσιο χώρο.

- Ο πιο αναγνωρισμένος και αναγνωρίσιμος συγγραφέας του ελληνικού θεάτρου, οδήγησε στην ανανέωση του, συνέδεσε τη δραματουργία με την πραγματικότητα και τους προβληματισμούς της κοινωνίας, την καλλιτεχνική δημιουργία με τον αναστοχασμό.
- Συγγραφέας ενός παγκοσμίως αναγνωρισμένου έργου της στρατοπεδικής λογοτεχνίας με τις μνήμες του από το Μαουτχάουζεν.
- Στιχουργός, του οποίου οι στίχοι έγιναν λαϊκά τραγούδια, συνόδευαν στη χαρά και στη λύπη πολλές γενιές της μεταπολεμικής εποχής, πλουτίζουν την καθημερινή ευαισθησία στην Ελλάδα του 21ου αιώνα.
- Δημιουργός σεναρίων πολύ σημαντικών ταινιών, σκηνοθέτης του θεάτρου και του κινηματογράφου.
- Ενεργός πολίτης, συμμετείχε με ανοιχτή διάθεση, νηφαλιότητα, στοχαστική ειλικρίνεια στον δημόσιο διάλογο.
- Η πολυσχιδής πορεία του υπήρξε αφορμή για διάλογο με ξεχωριστούς δημιουργούς. 

Η έκθεση Στη χώρα Καμπανέλλη αποτυπώνει την πολύτροπη πορεία του, αναδεικνύει εκλεκτικές συγγένειες που τον συνδέουν με ένα ευρύτατο φάσμα καλλιτεχνών και στοχαστών της σύγχρονης Ελλάδας, ανιχνεύει και φωτίζει σχέσεις συνάφειας ανάμεσα στο έργο του και σε εκείνο δημιουργών που παρουσιάζονται μόνιμα στη Πινακοθήκη Γκίκα.

Πληροφορίες και εισιτήρια εδώ

---

Η Κατερίνα Καμπανέλλη σε μια μία εκ βαθέων εξομολόγηση για τον πατέρα της φωτίζει τον άνθρωπο και δημιουργό Ιάκωβο Καμπανέλλη στην Γιώτα Συκκά για την Καθημερινή

«Ακόμη και τώρα με εκπλήσσει ο πατέρας μου. Δεν είναι μόνο τα έργα του, αλλά και τα δοκίμια, οι ομιλίες – σε όλα ήταν ένας αστείρευτος ποταμός έμπνευσης. Οταν ξεκινούσε να γράφει ένα έργο, το καταλαβαίναμε με τη μητέρα μου. Τον βασάνιζε, το σκεφτόταν διαρκώς. Δεν είχε συγκεκριμένες ώρες, έγραφε όταν ήθελε και όταν είχε έμπνευση. Σηκωνόταν στις 3 το πρωί γιατί κάτι σκέφτηκε στον ύπνο του. Αλλοτε, σηκωνόμουν να πάω σχολείο και τον έβρισκα ξάγρυπνο να γράφει. Δεν ήταν αυστηρός με την ησυχία. Οταν αγόρασε το σπίτι μας, το 1972, τα σχέδια προέβλεπαν τρεις ξεχωριστούς χώρους με συρόμενες πόρτες. Ο μπαμπάς ζήτησε να μην μπουν πόρτες. Ετσι σχηματίστηκε ένας μεγάλος ενιαίος χώρος σε σχήμα Γ και στην άκρη ήταν το γραφείο του, το οποίο ήταν ανοιχτό. Δεν επεδίωκε την πλήρη απομόνωση. Ούτε και κουβάλαγε την αναγνώριση στο σπίτι. Ηταν πολύ απλός και η ζωή μας πολύ οικογενειακή. Ηταν τρυφερός, γενναιόδωρος, δίκαιος ο μπαμπάς. Οταν ζητούσα να μου εξηγήσει κάτι, ποτέ δεν μου είπε, “φύγε γράφω”. Αντίθετα, απευθυνόμενος στους χαρακτήρες του στο χειρόγραφο μπροστά του, τους έλεγε “Καθίστε φρόνιμα! Περιμένετε, θα έρθω γρήγορα”».

---

“Hephaestus Bei Orange”: Αφιέρωμα στον Ιάκωβο Καμπανέλλη. 100 Χρόνια Ιάκωβος Καμπανέλλης. Τετάρτη 9 Μαρτίου στις 21:00 ώρα Ελλάδος | Hephaestus Radio.
Η εκπομπή είναι αφιερωμένη στον μεγάλο θεατρικό συγγραφέα, στιχουργό, σεναριογράφο, δημοσιογράφο και ακαδημαϊκό. Στην εκπομπή θα μεταδοθεί μήνυμα της Πρέσβεως της Ελλάδος στη Βιέννη Αικατερίνης Κόικα και θα διαβαστεί μήνυμα της κόρης του συγγραφέα, Κατερίνας.

---

Το Θέατρο Πρόβα, συμμετέχοντας στον εορτασμό του έτους Καμπανέλλη, ανεβάζει την παράσταση «Τα τέσσερα πόδια του τραπεζιού», μια διαχρονική, κωμικοτραγική κοινωνική σάτιρα του Ιάκωβου Καμπανέλλη, σε σκηνοθεσία του Παντελή Παπαδόπουλου και μουσική του Διονύση Τσακνή, από τις 26 Μαρτίου.

Συντελεστές
Σκηνοθεσία - Φωτισμοί: Παντελής Παπαδόπουλος
Εισηγητής Δραματολογίας: Κώστας Γεωργουσόπουλος
Μουσική: Διονύσης Τσακνής
Σκηνογραφία-ενδυματολογία:Λαμπρινή Καρδαρά
Σχεδιασμός φωτισμών: Ρίζος Τσίγαρης
Βοηθός σκηνοθέτη:Τάσος Παπαδόπουλος
Διανομή
Μαίρη Ραζή
Σωτήρης Τσόγκας
Κώστας Δαρλάσης
Αντώνης Ζιώγας
Κοραλία Τσόγκα
210 8818326

---

AΚΟΥΣΕ ΤΗ ΦΩΝΗ ΜΟΥ ΚΙ ΕΛΑ - ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΙΑΚΩΒΟ ΚΑΜΠΑΝΕΛΛΗ

Η συναυλία «Άκουσε τη φωνή μου κι έλα»  δημιουργήθηκε με αφορμή το έτος Ιάκωβου Καμπανέλλη και τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από τη γέννησή του, με τη σημαντική συμβολή της κόρης του συγγραφέα, Κατερίνας Καμπανέλλη.
Περιλαμβάνει έργα του Ιάκωβου Καμπανέλλη που έχουν μελοποιηθεί, ενορχηστρωμένα για Συμφωνική Ορχήστρα και Λαϊκή Ορχήστρα, ανάμεσα στα οποία βρίσκεται το θρυλικό έργο «Μαουτχάουζεν» το οποίο θα ερμηνεύσει η εμβληματική Μαρία Φαραντούρη η οποία έχει σφραγίσει με τις ερμηνείες της το Ελληνικό τραγούδι και τα έργα των μεγάλων δημιουργών. Θα ακουστούν ακόμα μέρη από το «Μεγάλο μας Τσίρκο», τη «Γειτονιά των Αγγέλων», το «Παραμύθι χωρίς όνομα», τον «Εχθρό Λαό», καθώς και πολύ γνωστά τραγούδια όπως «Μαργαρίτα Μαγιοπούλα» και «Δόξα τω Θεώ» του Μίκη Θεοδωράκη.         
Ολύμπια Δημοτικό Μουσικό Θέατρο Μαρία Κάλλας
Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Αθηναίων
Παρασκευή, 25 Φεβρουαρίου 2022
Σάββατο, 26 Φεβρουαρίου 2022
ώρα έναρξης: 20:30

---

Η Αυλή των Θαυμάτων- Το Μιούζικαλ
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
11 - 25 Φεβρουαρίου 2022
Με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Ιάκωβου Καμπανέλλη

Η Αυλή των θαυμάτων είναι ένας ύμνος στην αέναη προσπάθεια του Έλληνα να ξεπεράσει τα στενά γεωγραφικά πλαίσια, να αποτινάξει τη διαρκή φτώχεια, να αντιμετωπίσει την έλλειψη σταθερότητας και να ριζώσει σε ένα τόπο όπου μπορεί να ευημερήσει. Ο βραβευμένος σκηνοθέτης Χρήστος Σουγάρης («Κάρολος Κουν», 2018) και ο διεθνώς καταξιωμένος σολίστ και συνθέτης Στέφανος Κορκολής υπογράφουν μια ιδιαίτερη εκδοχή του πιο εμβληματικού έργου του νεοελληνικού θεάτρου, της Αυλής των θαυμάτων του Ιάκωβου Καμπανέλλη, σε μορφή μιούζικαλ.

---

«Ιάκωβος Καμπανέλλης. Άκουσε τη φωνή μου κι έλα» 
Γράφει η Κατερίνα Καμπανέλλη, 20/11/2021

www.ertnews.gr/eidiseis/politismos/iakovos-kambanellis-akouse-ti-foni-mou-ki-ela-grafei-i-katerina-kambanelli

---

Η στιχουργός Λίνα Νικολακοπούλου και η δημοσιογράφος Αλεξάνδρα Χριστακάκη τιμουν τη μνήμη του «Πατριάρχη του θεατρικού σεναρίου» μ' ένα εξαιρετικό ραδιοφωνικό αφιέρωμα που αξίζει να ακούσετε.
Δεύτερο Πρόγραμμα, εκπομπή ΜΕ ΤΑ ΠΟΔΙΑ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ

https://webradio.ert.gr/deytero-programma/me-ta-podia-mechri-tin-alithia-iakovos-kabanellis-o-patriarchis-tou-theatrikou-senariou/

---

Η κόρη του Ιάκωβου Καμπανέλλη, Κατερίνα, μας συγκινεί μιλώντας για τον πατέρα της, σε μια συνέντευξη με τον Δημήτρη Λαζάρου.
Hephaestus Radio, εκπομπή Η ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

https://www.mixcloud.com/hr2017/i-efimeris-tis-technis-ekpompi-18-03-21/

---

 

 
Επιστροφή