Εκδόσεις Κέδρος | podcasts

 

 

Επεισόδιο #1 (29/7/2020)
Σε αυτό το podcast η Αθηνά Βογιατζόγλου, καθηγήτρια Νεοελληνικής Λογοτεχνίας (Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων), σε μια εκ βαθέων εξομολόγηση στον Δημήτρη Πλάντζο, αρχαιολόγο (Πανεπιστήμιο Αθηνών), αποκαλύπτει τη βιωματική της σχέση με τη συγγραφική τέχνη, με αφορμή την ποιητική συλλογή "Ερωτοπαίγνια" (Εκδόσεις Κέδρος, 2019).

Ακούστε το podcast εδώ

Δείτε περισσότερα για τη συγγραφέα και το βιβλίο εδώ

 

Επεισόδιο #2 (30/7/2020)

Σε αυτό το podcast η ιστορικός Μαρία Σαμπατακάκη συνομιλεί με τον ιστορικό-ερευνητή Γιάννη Φίλανδρο για το πώς συνέλεξε το υλικό των ιστοριών που φιλοξενούνται στο βιβλίο της, πώς αντιμετώπισε την αμηχανία των "κομπάρσων" - πρωταγωνιστών όσον αφορά τη δημοσιοποίηση στιγμών της προσωπικής τους ζωής, και για την αξία της ιστορίας των συναισθημάτων απλών ανθρώπων.

Ακούστε το podcast εδώ
 
Δείτε περισσότερα για τη συγγραφέα και το βιβλίο εδώ 

 

Επεισόδιο #3 (17/9/2020)

Σε αυτό το podcast η φιλόλογος - βιβλιοκριτικός Ανθούλα Δανιήλ και ο βραβευμένος ποιητής Γιώργος Βέης συζητούν, με αφορμή το βιβλίο του ΕΚΕΙ. Μαρτυρίες από το Βιετνάμ, την Ινδονησία, την Ιαπωνία, την Κίνα, το Καμερούν, τη Γερμανία, για τη σχέση του δημιουργού-τεχνίτη του λόγου με τις λέξεις και τον Άλλο, τον αναγνώστη, και ειδικότερα φωτίζουν πώς ο συγγραφέας θεάται τον κόσμο γύρω του, πώς η αφήγηση συναντά τα είδωλά της σε αυτό, πώς το τοπίο μεταστοιχειώνεται σε μια νέα πατρίδα της γραφής.  

Ακούστε το podcast εδώ
 
Δείτε περισσότερα για τον συγγραφέα και το βιβλίο εδώ 

  

Επεισόδιο #4 (21/10/2020)

Σε αυτό το podcast η ποιήτρια - μεταφράστρια Κατερίνα Ηλιοπούλου και η ποιήτρια - καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Αθηνά Βογιατζόγλου συνομιλούν για την ποίηση και την ποιητική του κορυφαίου Αμερικάνου ποιητή Walt Whitman, διακόσια χρόνια από τη γέννησή του. Ειδικότερα στέκονται στη διαχρονική αξία των στίχων του, που ξεπερνούν εποχές, τόπους και δοκιμάζουν τα στερεότυπα και τα όρια της σκέψης μας. Τέλος παρακολουθούμε τον τρόπο που το μεταφραστικό δίδυμο (Ελένη Ηλιοπούλου & Κατερίνα Ηλιοπούλου) εργάστηκε και αναμετρήθηκε με τα Φύλλα Χλόης

Ακούστε το podcast εδώ

Δείτε περισσότερα για τον συγγραφέα και το βιβλίο εδώ 

 

Επεισόδιο #5 (26/3/2020)

Σε αυτό το vidcast ο συγγραφέας Δημήτρης Σωτάκης και η Επίκουρος καθηγήτρια Νεοελληνικής Λογοτεχνίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης Σοφία Ιακωβίδου συνομιλούν, με αφορμή το τελευταίο έργο του συγγραφέα «Ο μεγάλος υπηρέτης», για την εξέλιξη της συγγραφικής φωνής του δημιουργού, το πώς βλέπει τον ρόλο της λογοτεχνίας στη ζωή του αναγνώστη, την προτίμησή του στα «παράδοξα» θέματα, τη σχέση του υποκειμένου με τον Άλλο και το σύνολο αλλά και το προσδόκιμο της ευτυχίας στη ζωή και στην τέχνη…

Παρακολουθήστε το vidcast εδώ
Δείτε περισσότερα για τον συγγραφέα και το βιβλίο εδώ 
Επιστροφή