Σεμινάριο Δημιουργικής Γραφής στον Κέδρο

Η ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΜΥΘΟΠΛΑΣΙΑΣ
10 δίωρες συναντήσεις

«Η τέχνη και τα μυστικά της μυθοπλασίας, αφού η δημιουργική διαδικασία παραμένει ένα μυστήριο. Τουλάχιστον για μένα, ακόμη και ύστερα  από είκοσι δημοσιευμένα έργα μυθοπλασίας».

Διδάσκεται, εντέλει, η λογοτεχνία; Το αποτέλεσμα ενός Σεμιναρίου Δημιουργικής Γραφής εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον μαθητή-διδασκόμενο. Κάποιοι που είναι ήδη συγγραφείς, που έχουν όντως φλέβα, θα βγουν αναμφισβήτητα κερδισμένοι. Αλλά και οι υπόλοιποι θα ωφεληθούν μαθαίνοντας τα μυστικά της τέχνης της μυθοπλασίας, και σαφώς θα γίνουν καλύτεροι αναγνώστες. 
Η δημιουργική διαδικασία παραμένει ένα μυστήριο. Τουλάχιστον για μένα, ακόμη και ύστερα από  είκοσι δημοσιευμένα έργα μυθοπλασίας. Σκοπός αυτού του σεμιναρίου είναι ο σχηματισμός μιας ομάδας, που θα θίγει και θα συζητάει   διάφορα θέματα σχετικά με τη συγγραφή. Οι συμμετέχοντες γράφουν κείμενα, διαβάζουν και σχολιάζουν ο ένας τη δουλειά του άλλου. Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, εντάσσεται  και η ανάλυση κειμένων από την παγκόσμια και τη νεοελληνική λογοτεχνία.
Επίσης, σε  όσους συμμετέχουν δίνονται  διάφορα κείμενα  τα οποία συνήθως άπτονται της ύλης του κάθε μαθήματος. Όπως τους δίνονται και αρκετές γραπτές ασκήσεις, στις οποίες μπορούν να ασκηθούν προαιρετικά. Τέλος, υπάρχουν και προτεινόμενα βιβλία, που  μπορούν να διαβάσουν είτε κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου είτε μετά το πέρας του.

Οι βασικοί άξονες των συναντήσεων

- Από τη σύλληψη της βασικής ιδέας και του θέματος έως τη συγγραφή μιας ιστορίας.
- Μυθιστόρημα, νουβέλα, διήγημα, σπονδυλωτό.
- Ιστορικό, αστυνομικό, και γενικά το λαϊκό μυθιστόρημα.
- Ρεαλισμός και λογοτεχνία του φανταστικού.
- Αφήγηση σε πρώτο, δεύτερο ή τρίτο πρόσωπο. 
- Κεντρικό θέμα και περιφερειακά. 
- Το «στόρι» και η απουσία του. 
- Ο λαβύρινθος της πλοκής. 
- Χαρακτήρες δημιουργημένοι εκ των προτέρων και χαρακτήρες που χτίζονται  με την εξέλιξη της ιστορίας. 
- Ο πρωταγωνιστής. Κατά πόσο μπορεί ένας μέσος άνθρωπος να είναι ήρωας. 
- Τίτλοι που αναφέρονται άμεσα ή έμμεσα στο κεντρικό θέμα. 

Κι ακόμη, ποικίλες ασκήσεις γραφής και ανάλυση κειμένων από την παγκόσμια και τη νεοελληνική λογοτεχνία.

Σάββατο πρωί, 11-1,στο πατάρι του βιβλιοπωλείου του Κέδρου
Γ. Γενναδίου 3, 106 78 Αθήνα
Έναρξη: Σάββατο, 7 Μαρτίου 2020
Πληροφορίες: 210 3809712

Ο Βαγγέλης Ραπτόπουλος (Αθήνα, 1959) έχει δημοσιεύσει είκοσι τίτλους μυθοπλασίας, τέσσερα βιβλία μεταξύ χρονικού και αυτοβιογραφίας και μια συλλογή-σύνθεση με μεταφρασμένα αποσπάσματα από αρχαίους Έλληνες συγγραφείς. Έργα του έχουν μεταφραστεί  σε ξένες γλώσσες και έχουν διασκευαστεί  για το θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Διδάσκει Δημιουργική Γραφή στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ). Το προσωπικό αρχείο του βρίσκεται στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη.




Επιστροφή